NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Kusters Precision Parts met hyperMILL verzekerd van flexibiliteit en productiviteit
Stefan van Aalst, Olaf Heijers en Johan van den Heuvel (v.l.n.r.) in de moderne, geautomatiseerde werkplaats van Kusters Precision Parts. Op de achtergrond zijn de verschillende hyperMILL programmeerstations goed zichtbaar.

Kusters Precision Parts met hyperMILL verzekerd van flexibiliteit en productiviteit

Met 21 hyperMILL programmeerstations is Kusters Precision Parts in Oss verzekerd van een efficiënte en flexibele productie. De toeleverancier is gespecialiseerd in de bewerking van complexe en hoognauwkeurige componenten die we terugvinden in onder andere de semiconductor-, medische-, optische en lucht- en ruimtevaartindustrie. “We maken kleine series (en) enkelstuks. Het doel is om deze werkstukken in een zo kort mogelijke tijd betrouwbaar te produceren. De hyperMILL CAD/CAM-software speelt een belangrijke rol van betekenis hierin.”

Kusters Precision Parts is in 1973 opgericht als toeleverancier van hightech componenten. Het bedrijf is sindsdien hard gegroeid. Zo hard dat het bedrijf in 2021 is verhuisd naar een nieuwbouwlocatie met een supermoderne productieruimte van maar liefst 7.500 m2 en een eigen cleanroom van 400 m2. Inmiddels bestaat het machinepark uit zo’n 36 bewerkingscentra, tien erodeermachines en er staan nog meer machines op de planning. Alleen vorig jaar al zijn er maar liefst dertien bewerkingsmachines aangekocht.

“We verwachten de komende jaren een grote industriële groei door met name de semicon industrie. Daarom investeren we veel in nieuwe bewerkingsmachines die nog nauwkeuriger zijn en nog meer functionaliteiten hebben. Maar net zoals de rest van de maakindustrie, hebben wij ook moeite om vakmensen te vinden. Om ondanks het tekort aan mensen toch die groei te kunnen faciliteren, investeren we in automatisering en procesoptimalisatie. Naast robotcellen en andere automatiseringsoplossingen optimaliseren we ook met software. Verschillende slimme functionaliteiten in de hyperMILL CAD/CAM software bijvoorbeeld, helpen om de efficiëntie van het programmeerproces en daarmee de productiviteit te verhogen”, vertelt Olaf Heijers, algemeen directeur bij Kusters Precision Parts.

Kusters Precision Parts heeft 21 programmeerstations in de fabriek. Met behulp van de hyperMILL CAM-software kan de toeleverancier snel, flexibel en foutloos de meest complexe onderdelen programmeren.

Automatisering in CAM

Eén van de hyperMILL functionaliteiten waar Kusters gebruik van maakt is Automation Center. Deze oplossing is onderdeel van de hyperMILL-automatiseringstechnologie die helpt de programmeertijden te verkorten, processen te standaardiseren en algehele doorlooptijden te verbeteren. Waar de standaard CAD/CAM automatisering van hyperMILL het mogelijk maakt om vergelijkbare geometrieën, zoals terugkerende vormelementen, features als boorgaten of kamers en repetitieve processen geautomatiseerd te programmeren, biedt Automation Center nog meer mogelijkheden om individuele automatiseringsprojecten op te zetten. Hiermee heeft Kusters bijvoorbeeld alle opspanmiddelen gedigitaliseerd en centraal op de server een plek gegeven. Hierdoor kunnen programmeurs voor elke machine een vooraf gedefinieerde opspanning selecteren. Deze standaardisatie levert volgens Olaf Heijers veel tijdswinst op omdat componenten binnen de kortst mogelijke tijd kunnen worden geprogrammeerd en gesimuleerd. Bovendien wordt het risico van menselijke fouten tot een minimum beperkt aangezien iedereen met dezelfde gegevens werkt.

Volledige transparantie

Naast dat alle opspanningen in hyperMILL zijn gebracht werkt Kusters ook aan het digitaliseren van alle verspanende gereedschappen. Omdat de toeleverancier streeft naar een maximale flexibiliteit zijn de meeste bewerkingsmachines uitgerust met grote gereedschapsmagazijnen met ruimte voor honderden gereedschappen. Het is een hele klus om hier structuur in aan te brengen. Door alle gereedschapsdata onder te brengen in een centrale gereedschapsbibliotheek, ontstaat er volledige transparantie in het gereedschapsbeheer. Bovendien werkt vanaf dat moment iedereen met dezelfde gereedschapsparameters. Ook dit versnelt het programmeer- en productieproces en reduceert de kans op fouten. “Het doel is om alle data die cruciaal is voor het productieproces centraal toegankelijk te maken. Naast dat we zo de kans op fouten verkleinen bouwen we ook een kennisdatabase op. Je ziet in de praktijk vaak dat er met verschillende gereedschapsparameters gewerkt wordt. De ene is voorzichtig en werkt met een te lage voeding, terwijl een ander het gereedschap juist weer te veel belast. Door een centrale database met vastgelegde parameters te gebruiken, weten programmeurs met welke gegevens ze moeten werken. Dit is ook belangrijk voor de toekomst, omdat vakkennis langzaam verdwijnt door een te lage instroom van nieuwe technici. Om onze hightech producten in de toekomst te kunnen blijven maken, moeten we vakkennis dus vastleggen en processen zoveel mogelijk standaardiseren”, zegt Johan van den Heuvel, teamleider frezen bij Kusters Precision Parts.

Kusters Precision Parts is gespecialiseerd in de productie van complexe en hoognauwkeurige onderdelen. Klanten bevinden zich in veeleisende industrieën zoals de semicon-, luchtvaart- en medische industrie.

Simulatie geeft zekerheid

Stefan van Aalst, directeur van OPEN MIND Benelux vult aan: “Op het moment dat je alle data van machines, opspanningen en gereedschappen digitaal beschikbaar hebt, is het mogelijk om een betrouwbare simulatie uit te voeren. De VIRTUAL Machining Simulation module van OPEN MIND maakt een communicatie met de machine mogelijk, waardoor Kusters beschikt over een simulatienauwkeurigheid die overeenkomt met de echte machine. Wanneer het NC-programma wordt gegenereerd, kent onze VIRTUAL Machining enerzijds de CAM-programmering en anderzijds ook alle machinespecificaties en -beperkingen. Zo kunnen we de bewegingen tijdens het genereren van de NC-code optimaal aanpassen aan de machine, de beste instellingen vinden en onnodige bewegingen elimineren. Al met al voorkomt dit dus niet alleen botsingen, maar het optimaliseert gelijktijdig ook het NC-programma, met als gevolg een kortere bewerkingstijd.”

Meebewegen met vernieuwing

Johan heeft in het verleden met verschillende CAD/CAM-pakketten gewerkt, maar is uiteindelijk het meest enthousiast voor de prestaties van hyperMILL. In eerste instantie bracht het gemak waarmee vijfassige cycli geprogrammeerd konden worden een groot voordeel.

Johan van den Heuvel vertelt: We produceren voornamelijk complexe onderdelen die regelmatig vijfassig bewerkt moeten worden. Omdat we enkelstuks en kleine series maken is de snelheid van programmeren cruciaal om aan de korte levertijden te kunnen voldoen. Bovendien kunnen we ons geen onvolkomenheden veroorloven omdat we werkzaam zijn voor zeer veeleisende industrieën. Met de verschillende vijfassige strategieën in hyperMILL kunnen we uitdagende geometrieën, vrije-vorm oppervlakken en diepe holtes eenvoudig en snel programmeren.”

Sinds de ingebruikname van hyperMILL zijn er volgens Olaf Heijers veel nieuwe functionaliteiten bijgekomen. “We zitten in het topsegment dus we zoeken altijd naar oplossingen om processen te automatiseren en te optimaliseren. Doe je dit niet, dan kom je geen steek verder.” Johan van den Heuvel vervolgt: “Omdat de ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen, is het een uitdaging om bij te blijven. OPEN MIND geeft daarom twee keer in de maand trainingen om de nieuwste functionaliteiten van hyperMILL onder de aandacht te brengen. Dat is echt van toegevoegde waarde. Zo hebben we bijvoorbeeld al heel veel profijt gehad van Virtual Machining en momenteel houden we de ontwikkelingen van PMI goed in de gaten. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat we kunnen vertrouwen op een partner die ons ondersteunt op het gebied van zowel kennis als service.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?