NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Kwaliteit troef, ook in onbemande shifts

Kwaliteit troef, ook in onbemande shifts

Kwaliteit leveren. Het is waar Perdaen-D’Hooghe uit Sint-Niklaas en bij uitbreiding zijn team van 32 medewerkers van doordrongen zijn. Door de lat telkens weer hoog te leggen, slaagde het bedrijf erin om op drie generaties uit te groeien van lokale trappenbouwer tot internationaal gerenommeerde machinebouwer. Daar hoort ook een state-of-the-art machinepark bij. Yamazaki Mazak speelt daarin een hoofdrol. Dankzij de twee recente toevoegingen, een Versatech en een Vortex, kan het repetitieve werk nu volautomatisch gebeuren, met dezelfde kwaliteitsstandaard.

De roots van Perdaen-D’Hooghe gaan helemaal terug naar 1954 toen René Perdaen ‘De Constructeur’ oprichtte. Oorspronkelijk kwamen herstellingen en kleine mechanische onderdelen uit de werkplaats tevoorschijn, maar al in 1958 volgde een eerste volledig afgewerkte machine. “Wat onze drie generaties typeert, dat is dat we altijd met onze klanten mee geëvolueerd zijn. In binnen- en buitenland”, vertelt kleinzoon en huidig zaakvoerder Hans Perdaen. Hij nam vorig jaar samen met broer Bram de teugels over van het Sint-Niklase bedrijf van vader Marc Perdaen. Die internationale weg bewandelt Perdaen-D’Hooghe nu al even. In 1976 werd het eerste buitenlandse samenwerkingscontract getekend. “We hebben ons nooit vastgepind op één sector. We konden onze expertise om precisie en complexiteit samen te brengen in machines en stukken altijd ten dienste van verschillende industrieën plaatsen.”

Yamazaki Mazak voert al jaren de boventoon op de werkvloer bij Perdaen-D’Hooghe. Om de volgende stap te zetten, wilden de broers Perdaen onbemand kunnen werken.

 

Stap naar onbemand werken

Perdaen-D’Hooghe trekt vandaag resoluut de kaart van totaaloplossingen. “We zien dat onze klanten nood hebben aan één enkele partner die hen volledig kan ontzorgen, van ontwerp tot eindproduct, of het nu om een stuk of een machine gaat. Door de opgebouwde expertise binnen het bedrijf en binnen het team kunnen we net het verschil maken met ontwerpen die meerdere bewerkingen combineren. Daarbij verliezen we nooit de nauwkeurigheid en de kwaliteit uit het oog. De stukken mogen de laatste jaren dan wel complexer worden, de klanten leggen ook de lat steeds hoger”, vertelt Perdaen. Door de schaarste aan goed geschoolde mensen, rekent Perdaen-D’Hooghe daarom op een performant machinepark. Yamazaki Mazak voert al jaren de boventoon op de werkvloer. Maar om de volgende stap te zetten, wilden de broers onbemand kunnen werken. Daarom deden eerst een Vortex en sinds september een Versatech V-100N/240 hun intrede.

Kwaliteit leveren. Het is waar Perdaen-D’Hooghe uit Sint-Niklaas en bij uitbreiding zijn team van
32 medewerkers van doordrongen zijn.

 

Repetitief werk volautomatisch

De strategie is duidelijk. “We willen het repetitieve werk automatisch laten verlopen op deze vijfassers, zonder in te boeten aan nauwkeurigheid. Ze maken het mogelijk om werkstukken in één opspanning automatisch af te werken met een zeer hoge nauwkeurigheid.” Dat het Mazak werd hoeft niet te verwonderen. “We kennen het merk al zeer goed. Mazak machines hebben zich hier op de werkvloer bewezen als machines met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en een lange levensduur. Bovendien genieten we bij hen van een uitstekende service. De nabijheid maakt dat we nooit lang stilstaan. Technisch gezien maakten de Versatech en de Vortex het verschil met hun nauwkeurigheid en repeteerbaarheid.” De Vortex die nu al drie jaar operationeel is, draait intussen shifts van 20 à 22 uur per dag dankzij de bijhorende palletautomatisering. “Ook van Mazak. Dat alles van dezelfde leverancier komt is bijzonder handig. We hebben hetzelfde overwogen voor de Versatech maar we waren te beperkt in ruimte en budget. Daarvoor hebben we eigen kalibers ontwikkeld om snel te kunnen wisselen tussen stukken.”

Ademruimte om te groeien

De komst van deze verfijnde vijfassige krachtpatsers heeft veel teweeg gebracht op de werkvloer. “Het onderscheid is duidelijk: kleine reeksen van uitdagende producten of groter seriewerk landen resoluut op de werktafels van deze Mazak machines. Ze hebben ons ademruimte gegeven om meer werk aan te nemen dankzij de extra onbemande shift en tegelijkertijd korter op de bal te spelen. Dat maakt het voor mij stukken makkelijker om de planning op te maken. Maar het geeft ons ook de mogelijkheid om stappen te zetten en te groeien.” Om de basis voor die groei te leggen werden vorig jaar ook al twee draaibanken vervangen door Mazak machines: QT350 MB x 1250 en een QT250 MB x 1000.  

Versatech V-100N 240 in cijfers

X-as: 6.000mm

Y-as: 3.600mm

Z-as: 710mm

W-as: 1.250mm
B-as: +/-100°

C-as: +/-180°

120 gereedschappen

Universal attachment changer: zes posities

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details