NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Laat lasrook de gezondheid en veiligheid van je medewerkers niet in gevaar brengen
In veel gevallen kiest men voor afzuigarmen die aan vaste of mobiele afzuig- en filtersystemen gekoppeld worden. Hier een toepassing met FilterBox.

Laat lasrook de gezondheid en veiligheid van je medewerkers niet in gevaar brengen

De industrie is een van de grootste vervuilers op onze aardbol, maar tegelijk wordt daar ook de basis gelegd voor een duurzame toekomst. Er wordt fors geïnvesteerd in technologie om industriële processen vlot te laten verlopen zonder negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid van de medewerkers. Nederman is al meer dan 75 jaar een toonaangevende ontwikkelaar en leverancier van producten en oplossingen voor het afzuigen van verontreinigde stoffen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van ultramoderne luchtfiltratietechnieken. Het resultaat? Een ‘schone’ en veilige werkomgeving én een verhoogde efficiëntie en productiviteit op de werkvloer.

Een efficiënte afzuiging van lasrook, liefst zo dicht mogelijk bij de bron, is onontbeerlijk voor de gezondheid van de medewerkers.

De lasrook die ontstaat bij de verwerking van roestvrij staal en laag gelegeerd staal omvat elementen met een kankerverwekkend karakter, zoals nikkel, cadmium, mangaan… Die rook bestaat uit vaste deeltjes, die gevormd worden als metaaldampen condenseren. Hoe kleiner die deeltjes, hoe gevaarlijker. Als die rook ingeademd wordt, dringen de stoffen tot diep in de longen door. Daar kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten en in de bloedsomloop van de lasser terechtkomen. 

“Om het lasproces goed te kunnen volgen en dus goed werk te leveren, moet een lasser zijn hoofd dicht bij de toorts brengen. Zo ademt hij echter veel rook in en wordt hij blootgesteld aan hoge concentraties van gevaarlijke stoffen. De vluchtige emissies van de lasrook kunnen ook snel andere collega’s bereiken”, geeft Gunther Maes, sales manager bij Nederman, aan. “Bovendien hebben lasrook en -dampen ook een negatieve invloed op de werking van geautomatiseerde lassystemen, en kunnen zelfs de werkstukken beschadigd geraken. Een efficiënte afzuiging van lasrook, liefst zo dicht mogelijk bij de bron, is sterk aanbevolen en eigenlijk onontbeerlijk. Nederman levert al 75 jaar producten en oplossingen die lassers beschermen tegen rook en dampen in hun werkomgeving: mobiele, stationaire, centrale en technisch aangepaste systemen.”

Nederman ontwerpt, bouwt, installeert, implementeert en onderhoudt systemen, die lassers beschermen tegen rook en dampen in hun werkomgeving.

Diverse oplossingen

Afhankelijk van de toepassing kan Nederman steeds een geschikte oplossing aanbieden. In de meeste gevallen wordt gekozen voor afzuigarmen, beschikbaar in diverse, flexibele ontwerpen, die aan vaste of mobiele afzuig- en filtersystemen gekoppeld worden. Mobiele systemen zijn bijvoorbeeld de FilterCart of FilterBox, bij vaste systemen denken we aan MJC-mini en MCP- of LCP-Smartfiltersystemen. Bij geautomatiseerde installaties met lasrobots kiest men vaker voor een methode met on-tool/on-torch-afzuiging of geïntegreerde MIG-mondstukken. Bij ruimtelijke lasrookafzuiging wordt centraal in de hal, zonder bronafzuiging, een MCP-16RC geplaatst. Op die manier wordt de vervuilde lucht herhaaldelijk door de filter gezogen, waardoor lasrook- en stofdeeltjes opgevangen worden. De schone lucht wordt vervolgens op hoogte opnieuw in de werkplaats geblazen. Andere mogelijke systemen zijn afzuigtafels of -kappen. 

Bij ruimtelijke lasrookafzuiging wordt centraal in de hal een MCP-16RC geplaatst. Bij dergelijke installaties gebeurt geen bronafzuiging.

“We nemen elk project volledig in handen en staan in voor ontwerp, engineering, productie, montage, inbedrijfstelling en onderhoud. De werking hangt immers af van de kwaliteit van de producten, van een perfecte montage én een goed onderhoud. Klanten kunnen bij ons ook terecht voor het upgraden van oudere systemen en voor alle advies met betrekking tot regelgevingen en normen om een ‘schone’, gezonde, veilige én productieve werk-omgeving te realiseren”, sluit Gunther Maes af. “Goede luchtfiltratiesystemen met bronafzuiging redden levens door het afzuigen en filteren van de vervuilde lucht. Dergelijke installaties creëren niet enkel een veiligere werkomgeving voor de werknemers, maar zorgen ook voor een hogere productie-efficiëntie en verlagen het energieverbruik. Ze hebben bovendien een positief effect op het klimaat in het algemeen. Ze verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen en broeikasgassen, wat leidt tot een betere luchtkwaliteit.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.