NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Lagere operationele kosten en meer straalcapaciteit
Rutten Turbine met Gamma-G Technologie.

Lagere operationele kosten en meer straalcapaciteit

Retrofit van een bestaande installatie, ongeacht welk merk, verlaagt al direct de operationele ­kosten. Rösler heeft met de TuneUp Retrofit dienstverlening bij een Duitse klant in de gietindustrie de operationele kosten van het stralen met ruim een derde weten te verlagen. 

Tekst en beeld: Rösler

De TuneUp retrofitservice van Rösler is actueler dan ooit, nu in veel bedrijven de investeringsbudgetten bevroren zijn. Ze kijken vaak op tegen hoge operationele kosten van hun straalinstallaties, die immers een lange levensduur hebben. Bij veel installaties beginnen de operationele kosten na jaren op te lopen. Aan de ene kant door hoge onderhoudskosten en het verbruik van verbruiksmaterialen, anderzijds door het hoge energie­verbruik. Door een goed beheer van al deze punten zorgt Rösler bij straalinstallaties met deze technologie dagelijks voor lagere operationele kosten. Een praktijkvoorbeeld bij een Duitse gieterij toont aan dat retrofit van een straalinstallatie van een andere fabrikant een serieus alternatief voor een volledig nieuwe installatie is, als men de operationele kosten van het stralen wil verlagen. 

Minder onderhoud, lager energieverbruik

Rösler heeft bij de Duitse gieterij een volledige retrofit doorgevoerd. De straalturbines werden vervangen door de Rösler Gamma 400G-8 high performance turbines in een speciale slijtvaste uitvoering. De Gamma G turbines zijn voorzien van gebogen schoepen, die zo zijn ontworpen dat de afwerpsnelheid aanzienlijk hoger ligt dan bij andere turbines en er een nauwkeurig straalpatroon ontstaat. Hierdoor kennen de Gamma G turbines een extreem hoge efficiëntie en dus een verlaagd gebruik van verbruiksmaterialen. De uit gesmeed gereedschapstaal gemaakte werp­bladen hebben, afhankelijk van het straalmiddel, een gemiddeld drie keer langere levensduur. De schoepen van deze turbine zijn voorzien van een snelwisselsysteem. Hierdoor kost het wisselen van de bladen minder tijd. Bij een TuneUp retrofit vervangt Rösler ook andere slijtdelen door nieuwe onderdelen, die een langere levensduur en onderhoudsinterval hebben. De upgrade van de turbines met de Gamma 400G-8 resulteerde bij de Duitse gieterij in een daling van de onderhoudskosten van maar liefst een derde. 

Gamma 400G Turbine.

Energiekosten fors lager

Vergeleken met traditionele turbines hebben de Rösler Gamma ­G-turbines een 15% hogere energie-efficiëntie. Dat vertaalt zich in de praktijk in een lager energieverbruik, een van de grote kostenposten bij stralen. Onderdeel van de TuneUp dienstverlening bij de gieterij was het vervangen van de aandrijfmotoren van elk 22 kW. Omdat de nieuwe generatie motoren veel energiezuiniger is, zag de gieterij het energieverbruik en de bijbehorende kosten fors dalen. Samen met de lagere onderhoudskosten, heeft de TuneUp retrofit ervoor gezorgd dat de totale operationele kosten met 34% zijn afgenomen. 

Turbineschoep Gamma-G Turbine.

Goedkoper en meer capaciteit

Tegelijkertijd beschikt de gieterij over méér straalcapaciteit. Dat komt door de hogere performance van de Rutten Turbines met Gamma G technologie. Bij de gieterij ligt de capaciteit 45% hoger. De Y-vormige werpbladen van de Gamma-G turbines werpen het straalmiddel met meer kracht heel precies uit. Hierdoor verbetert de capaciteit van de installatie. Met andere woorden: zonder te investeren in een extra straalinstallatie heeft de gieterij de capaciteit weten te vergroten om het toegenomen werk aan te kunnen. De combinatie van lagere operationele kosten en de hogere capaciteit, zorgt voor een terugverdientijd van de investering in de TuneUp retrofit van net iets langer dan een jaar. 

Dwarsdoorsnede Gamma-G Turbine.

Maatwerk

De retrofitexperts van Rösler maken als onderdeel van de TuneUp dienstverlening altijd een maatwerkvoorstel. Onderdeel hiervan is een realistische berekening van de terugverdientijd, zodat de klant vooraf duidelijk weet wat de investering in een retrofit van de straalinstallatie oplevert.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.