NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Laserautomatisering verhoogt productiviteit met 40%
“Het automatisch aanvullen van restplaten was voor ons erg belangrijk”. Antijn Koers, operationeel directeur bij Suplacon.

Laserautomatisering verhoogt productiviteit met 40%

Automatisering en productiviteit zijn voor de Nederlandse loonproducent Suplacon nauw met elkaar verbonden. Met een automatische opslag- en behandelingsoplossing van Remmert heeft het familiebedrijf de output van twee Trumpf-lasers met 40% kunnen verhogen.

“Wij zien onszelf als pionier op het gebied van loonproductie van plaatwerkproducten en metaalconstructies in Nederland”, zegt Antijn Koers, operationeel directeur bij Suplacon, over het bedrijf dat ruim 45 jaar geleden door zijn familie in Emmeloord werd opgericht. Het dienstenpakket omvat het hele spectrum van metaalbewerkingsprocessen. Naast lasersnijden, ponsen, kanten, buigen, lassen en diverse oppervlaktebehandelingen, is Suplacon gespecialiseerd in CNC-frezen met de hoogste precisie. Suplacon levert aan meer dan 400 klanten uit onder andere de machinebouw, automotive en elektronica met onderdelen van voornamelijk roestvast staal en dun plaatwerk. “We hebben momenteel meer dan 1.000, soms zeer uiteenlopende, producten die we voor onze klanten ontwerpen en produceren”, beschrijft Koers het spectrum. 

Om de roestvrij stalen en dunne platen te beschermen tegen krassen, zijn de vingers van de harken uitgerust met riemaandrijvingen.

Met Plaatwerk 365 biedt Suplacon sinds 2015 een end-to-end geautomatiseerd bestelproces. Klanten uploaden hun tekening naar het online bestelplatform en bepalen de hoeveelheid, materiaalkeuze, levertijd en andere parameters. De software berekent onmiddellijk de offerte. Dit kan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. De bestelling wordt met een druk op de knop bevestigd. “Goed georganiseerde processen zijn voor ons erg belangrijk. Dat begint al bij de bestelling en komt ook tot uiting in de materiaalstroom in het bedrijf. We weten altijd waar elke productieorder zich op een bepaald moment bevindt”, aldus Koers.

Remmert Automation levert twee Trumpf lasers

In het kader van de groei en de bijbehorende capaciteitsuitbreiding heeft Suplacon in 2019 haar machinepark gemoderniseerd met onder andere twee nieuwe 10 kW fiberlasersnijmachines van Trumpf. Om een zo hoog mogelijke output uit de machines te halen, streefde Suplacon naar een optimale materiaalstroom rondom de lasersnijprocessen. Het gebruik van geautomatiseerde processen was ook bedoeld om het heersende tekort aan geschoolde werknemers tegen te gaan. 

“We kozen voor de LaserFLEX automatisering van Remmert. Enerzijds konden we hiermee beide Trumpf-lasers zeer compact aansluiten op een automatiseringslijn met een opslagtoren. Anderzijds is de oplossing zeer flexibel wat veranderingen of uitbreidingen betreft. Een andere doorslaggevende factor voor ons was de geautomatiseerde verwerking van restvellen, aangezien we niet altijd 100% van de vellen in elk snijplan verwerken. Dit biedt ons een hoge mate van flexibiliteit in de productieorders. Tegelijkertijd wordt ons de extra personeelsinspanning bespaard die voorheen nodig was voor de verwerking van restplaten”, licht Antjin Koers de beslissing toe.

Twee transportbanden van Remmert maken het sorteren van plaatdelen veel efficiënter. Tot vier gesneden plaatdelen kunnen zo worden gebufferd.

De kern van Remmerts automatiserings- en opslagoplossing bestaat uit de LaserFLEX automatisering en een dubbele opslagtoren voor de opslag van de ruwe en restplaten. De laserautomatisering werkt met twee onafhankelijk beweegbare manipulatoren. Een afzuigunit plaatst nieuwe platen op de wisseltafels of brengt de resterende platen terug naar de opslagruimte. Een rekeneenheid neemt de gesneden plaatdelen en restrasters op van de wisseltafels. 

De gesneden metalen platen worden direct na het lasersnijden met de hand gesorteerd. Voor de ergonomische ondersteuning liet Suplacon Remmert twee transportbanden in de automatiseringslijn integreren. Hierbij worden de platen op een van de transportbanden door de verwerkingsunit geplaatst. Om het materiaal tegen krassen te beschermen zijn de vingers van de harken voorzien van riemaandrijvingen. De transportband transporteert de metalen platen stuk voor stuk door het beschermende hek naar de sorteerposities; dit bespaart lange loopafstanden en ook de werkhoogte is ideaal. Op elk van de twee transportbanden is plaats voor twee metalen platen voor en twee achter het beschermhek. Extra metalen platen kunnen op een andere sorteertafel worden gestapeld, bijvoorbeeld tijdens nachtdiensten wanneer er weinig personeel is. 

De processen bij Suplacon zijn perfect georganiseerd, van de orderaanname tot de materiaalstroom in de fabriek. Het lasersnijcentrum bestaat uit twee 10 kW Trumpf-lasers met een automatiserings- en opslagoplossing van Remmert.

Verhoging van de productiviteit met 40%

Antijn Koers is zeer tevreden over het lasersnijcentrum bestaande uit Trumpf laser plus Remmert automatisering en magazijn. “De lasers kunnen effectief werken in beide dagdiensten zonder lange stilstandtijden en desgewenst in een nachtdienst met weinig personeel. In vergelijking met vroeger ligt de productiviteit met automatisering ongeveer 40% hoger.” 

Zelfs het terugbrengen van restplaat naar het magazijn gaat nu volledig automatisch. Het WMS van Remmert is gekoppeld aan de WiCAM CAM-software en het ERP, zodat zowel ruwe platen als restplaten kunnen worden genest en als geautomatiseerde werkorders naar de lasers kunnen worden overgebracht. Dit geeft Suplacon een hoge mate van flexibiliteit bij het lasersnijden: werkorders kunnen ook voor kleine en middelgrote hoeveelheden op afroep en tijdig worden verwerkt, wat vooral handig is gebleken voor bestellingen via Suplacons Plaatwerk 365 bestelplatform.     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details