NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Lasersnijmachine als katalysator voor digitalisering
Claude Stragier en Benjamin Vandorpe: “De software creëert een echte meerwaarde om het potentieel van de machines ten volle te benutten.”

Lasersnijmachine als katalysator voor digitalisering

Ondernemers Karel Lafosse en Benjamin Vandorpe bleven echter niet bij de pakken zitten en staken met het team de koppen bij elkaar om desinfectiezuilen te engineeren en te produceren. Een volledige omwenteling in de productie die werd aangedreven door de installatie van een eerste lasersnijmachine: de Lynx 4020 van LVD. Een keuze die niks met burenliefde te maken heeft, maar alles met het vermogen om mee te denken met het groeiverhaal van de klant. 

Wat kunnen we doen met onze knowhow nu de horeca verplicht in lockdown moet? Het was de vraag die Vermandere zaakvoerders Karel Lafosse en Benjamin Vandorpe zich stelden in maart vorig jaar. ­Vermandere dat dampkappen, meubilair en vloergoten op maat levert hangt immers in grote mate af van de horecasector. Een nieuw idee was nodig. Enerzijds om omzet te genereren maar vooral ook om alle medewerkers aan boord te kunnen houden. Het resultaat was een nieuw merk: HandsHero. “Op dat moment had elke ondernemer, ongeacht de sector, nood aan desinfectiezuilen. Onze expertise in rvs maakte dat we over de juiste kennis en machines beschikten om een zowel esthetisch als hygiënisch resultaat neer te zetten.” Op 23 maart was de webshop klaar. De bestellingen explodeerden. Een jaar later zijn er al meer dan 5.000 exemplaren verkocht van de zes modellen. Over een succes gesproken.

De expertise in rvs maakte dat Vermandere over de juiste kennis en machines beschikte om een zowel esthetisch als hygiënisch resultaat neer te zetten met desinfectiezuilen.

Versneld investeren

De omschakeling van maatwerk naar batchproductie had een grote impact op de productievloer bij Vermandere. “Het bijzondere aan dit verhaal is dat het net door de crisis is dat de bal hier versneld aan het rollen ging. We zijn vroeger aan het investeren geslagen dan we eigenlijk in het groeiscenario voor Vermandere voor ogen hadden. Toen we het bedrijf in 2019 overnamen, was dat omdat de toenmalige eigenaar geen opvolging had. Als een van onze belangrijkste toeleveranciers (Lafosse en Vandorpe staan ook aan het hoofd van Lafosse Kitchen Technology) stonden we voor de keuze: zelf investeren of riskeren dat we compromissen zouden moeten sluiten in kwaliteit of flexibiliteit. We geloofden te hard in het potentieel van Vermandere om dat te laten gebeuren. Maar er was wel een investeringsachterstand weg te werken. Een traject van vijf jaar.”

Fiberlaser vervangt drie machines

Corona besliste daar anders over. “We beschikten over drie machines die de bewerkingen voor de plooibank voor hun rekening namen: een grote schaar (4 m), een ponsmachine en afkantmachine. Drie machines, twee operatoren, maar vooral heel veel manipulaties die nodig waren, wat de deur opende voor mogelijke fouten. Problemen die soms pas in de assemblage gedetecteerd werden.” Vermandere ging daarom op zoek naar een lasersnijmachine die deze drie bewerkingen kon overnemen. Een zoektocht die al enkele meters verderop eindigde: bij de Lynx 4020 van LVD, een 3 kW fiberlaser. “Voor ons is de lasersnijmachine de katalysator om te digitaliseren. We hadden dus vooral nood aan een partner die ons kon begeleiden in dit traject. LVD was de leverancier die het best aanvoelde waar we naartoe wilden en hoe we samen een volledige integratie van de werkvloer stap voor stap konden realiseren.”

De Lynx 4020 kan platen van 4.000 x 2.000 mm verwerken. Hiermee kan Vermandere een stuk efficiënter gaan nesten.

Cadman software creëert meerwaarde

Alles begon met het juiste advies voor de lasersnijmachine zelf. “De Lynx 4020 kan platen van 4.000 x 2.000 mm verwerken. Hiermee kunnen we een stuk efficiënter gaan nesten. Dat toont zich enerzijds in de capaciteits­winst die we gerealiseerd hebben maar ook in het lagere percentage aan scrap (van 15% naar 3%). Een volautomatische machine was nu nog niet aan de orde. Ook dat had LVD goed begrepen.” Daarnaast werd de volledige flow onder de loep genomen, een cruciaal element in de efficiëntie. “Door de werkvloer te herschikken konden we tegelijk de flexibiliteit een stuk verhogen.” Het derde luik bestond uit de software, die voor Vermandere een echte meerwaarde creëert. De “Cadman-L en Cadman-B voor respectievelijk lasersnijden en plooien helpen ons het volle potentieel van onze machines benutten. En met Cadman-SDI kunnen we tekeningen gemakkelijk importeren. Op termijn, wanneer er ook een ERP-programma draait, willen we daar nog Cadman-Job aan toevoegen om de volledige productie transparant te maken.” Dat de plooibank, een Easy-Form 220/42, van dezelfde Belgische makelij was bleek overigens een enorme troef. “De software van beide machines kunnen we nu aan elkaar koppelen. We weten al op voorhand of een stuk fysiek maakbaar zal zijn.”

De keuze voor LVD en de Lynx 4020 had alles te maken met het vermogen van de leverancier om mee te denken met het groeiverhaal van de klant.

Volledige transformatie

De komst van de lasersnijmachine betekende met andere woorden een volledige transformatie voor Vermandere. “We zijn om het zo te zeggen van het stenen tijdperk waar alles nog ambachtelijk gebeurde in één klap beland in een digitale fabriek. Zonder die reuzenstap hadden we nooit zoveel desinfectiezuilen kunnen produceren. Ook al omdat we dankzij de goede afspraken met LVD tot de laatste snik zijn kunnen blijven doorwerken en maar een week zonder snijwerk zaten. En dat hun ondersteuning voor een vlotte overgang naar de nieuwe manier van werken heeft gezorgd. Kwaliteit heeft hier altijd voorop gestaan in de productie. Die filosofie zijn we trouw gebleven, want door de performantie van de lasersnede zijn er amper nog nabewerkingen nodig op de stukken. Bovendien maakten we een flinke vooruitgang in efficiëntie van de offline programmatie en 3D-tekenen. De kennis van het atelier zit nu geborgd op kantoor.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.