01:05
22-05-2018

Lassen met hogere snelheid en hogere kwaliteit

Het verhogen van de neersmeltsnelheid heeft meestal tot gevolg dat de warmte-inbreng eveneens toeneemt. Hiermee neemt de laskwaliteit weer recht evenredig af. Extra warmte zorgt er namelijk voor dat de mechanische eigenschappen van lasmetaal afnemen. Lincoln Electric heeft daarom een lasproces bedacht dat beide eigenschappen combineert: hogere neersmeltsnelheid met daarbij toch een veilige lage warmte-inbreng. Een grotere efficiëntie is het gevolg met alle voordelen op het gebied van kostenbesparing en kwaliteitsverhoging.

Het proces heet Rapid-X™. Om de werking van dit proces uit te leggen organiseerde Lincoln Electric eind 2017 een speciaal seminarie in het Nederlandse Raamsdonksveer (net boven Breda) bij Bekkering Lastechniek. Dat het proces interesse wekt moge duidelijk zijn uit de grote belangstelling waarop het seminarie mocht rekenen. Tijdens de middag werden een Power Wave S500 in combinatie met een Advanced Module en een draadaanvoerkoffer van het type PF46 aan het werk gezet. Dit zijn lasmachines uit het hogere segment met de daarbij behorende geavanceerde lasprocessen zoals het Rapid-X™ lasproces. In totaal zitten er standaard meer dan honderd lasprogramma’s op de machine, die daarmee uniek in zijn soort is. Verder is deze machine in staat wisselstroom TIG te lassen met hoogfrequent start wat deze machine ook speciaal maakt. 

Uitstekende boogstabiliteit
Het seminarie liet de verschillende hoogwaardige lasprocessen in actie zien die standaard op de Power Waves lasmachines zitten. Er werd met name dieper ingegaan op het Rapid X lasproces, een variant op gepulseerd lassen die zich met name leent voor het lassen van rvs profielen. Dit combineert een uitstekende boogstabiliteit met een zeer korte booglengte wat resulteert in een enorme afname van het aantal lasspatten (30%), een hogere lassnelheid (15%) en een reductie van de warmte-inbreng (15%). Deze prima resultaten zorgen ervoor wat uw lassers tegelijkertijd sneller kunnen werken en de kwaliteit van hun laswerk verhogen.    

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld Lincoln Electric
Foto: T
ijdens het seminarie werd een Power Wave S500 aan het werk gezet. In totaal zitten er standaard meer dan honderd lasprogramma’s op de machine.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners