Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Oppervlaktebehandeling

Lean automation op zijn best

Automatisering hoeft niet enorm complex of duur te zijn. Dat is wat SCHUNK recent toonde in een live demo.

24 november 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Met een eenvoudige automatiseringsoplossing van de Duitse specialist in grijpen en klemmen, kan u al binnen de kortste keren ’s nachts of in het weekend onbemand een extra shift draaien. SCHUNK slaagt hierin door de naadloze combinatie van de mechanica van zijn klauwplaten en ­opspansystemen met zijn grijpsystemen. Lean automation op zijn best, ook voor kmo’s.

Tekst: Valérie Couplez  Beeld: SCHUNK

Door de schaarste aan technisch geschoold personeel, is iedere metaalbewerker wel overtuigd van de waarde van automatisering. Maar het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven. Met lean automation concepten wil SCHUNK automatisering terugbrengen tot de essentie. General manager Werner De Ridder: “Onze producten beslaan twee domeinen: klemmen en grijpen. Twee disciplines waar we door onze focus de voorbije decennia enorm veel expertise en knowhow in hebben opgebouwd. En laten dat nu net de twee basisbestanddelen van elke automatiseringsoplossing zijn. Daarom wilden we met een live demo tonen hoe eenvoudig en hoe snel SCHUNK als ­specialist ter zake een oplossing op maat van een kmo kan voor­schotelen. Met een grijper op een bewegende as werkstukken op een klemsysteem plaatsen. Complexer hoeft dat eigenlijk niet te zijn. Een ander product? Dan hoeft enkel het klem­systeem of de grijper aangepast te worden. Wie de demo gezien heeft, stond versteld van de nauwkeurigheid en snelheid waarmee dat allemaal kan gebeuren.” Wie de demo gemist heeft kan nog terecht op de website en het YouTube kanaal van SCHUNK om hem te herbekijken. 

Wie de demo gezien heeft, stond versteld van de nauwkeurigheid en snelheid waarmee dat allemaal kan gebeuren.

Betaalbare automatiseringsoplossing, snel terugverdiend

Lean automation is volgens De Ridder het antwoord op de teruglopende seriegroottes eigen aan de ‘high mix, low volume’ productie van vandaag. “Dat stelt metaalbewerkers voor grote uitdagingen, want op vlak van kwaliteit en nauwkeurigheid mogen net geen compromissen gebeuren. De snelheid waarmee kan gewisseld worden tussen productbatches zal met andere woorden cruciaal zijn in de rendabiliteit. Door met onze standaard­producten te werken, maar ze slim met elkaar te combineren, maken we ons sterk dat we voor veel kmo’s voor toegevoegde waarde kunnen zorgen. We kunnen ze een oplossing op maat van hun product en hun materiaal voorschotelen door het brede aanbod dat we in huis hebben. Uiteraard moet er gekeken worden welke opstelling het beste rendeert. Maar ze krijgen daarvoor een zeer betaalbare automatiseringsoplossing in ruil, één die zich vaak al op drie maanden kan terugverdienen. Reken maar uit de tijd die u uitspaart door snel en geautomatiseerd te kunnen wisselen. En reken uit hoeveel winst u kan boeken als u met hetzelfde aantal medewerkers meer werk kan verzetten.”

Met een grijper op een bewegende as werkstukken op een klemsysteem plaatsen. Complexer hoeft automatisering eigenlijk niet te zijn.

Drempel zo laag mogelijk houden

Voor SCHUNK is niet alleen deze richting van combineren van grijpen en klemmen de toekomst, ook de format zal toenemen in belang. “Door middel van live demo’s willen we de drempel voor metaalbewerkers zo klein mogelijk houden om zich te informeren over wat er mogelijk is aan automatisering. Door hen niet alleen de theorie uit te leggen maar ook in de praktijk te tonen wat er mogelijk is aan snelheid en nauwkeurigheid, zullen we die voor veel bedrijven zelfs helemaal weg­nemen. Onze adviesfunctie als fabrikant is veel groter geworden dan vroeger. Daarom willen we in lokale taal met onze lokale specialisten de metaalsector aanspreken. We kunnen daarbij ook profiteren van de sterke groep die erachter staat, met een eigen tech center en productievloer waar de toepassingen en hun meerwaarde pas echt duidelijk worden. En met een R&D-afdeling die de grenzen steeds verlegt. Er zitten nog heel wat innovaties in de pijplijn. Aan onderwerpen voor live demo’s zal er in de toekomst geen gebrek zijn”, besluit De Ridder met een knipoog.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details