NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Lean filosofie basis voor efficiënte werkplaats
Door alles vanuit een ‘lean’ blik te bekijken kan er nog flink wat bespaard worden door onnodig verlies van tijd en materiaal tegen te gaan.

Lean filosofie basis voor efficiënte werkplaats

State-of-the-art machines, goed getrainde operatoren … waar kan u dan nog optimaliseringen vinden? Hoffmann Group wijst zijn klanten op het belang van een efficiënte werkplaatsinrichting. Door alles vanuit een ‘lean’ blik te bekijken kan er immers nog flink wat bespaard worden door onnodig verlies van tijd en materiaal tegen te gaan. Oplossingen die heel wat frustratie bij uw werknemers zullen wegnemen en er ook alles aan doen om de ergonomie te verbeteren. Win-win, dus.

De lean filosofie vindt zijn oorsprong bij Toyota. De Japanse autofabrikant strijdt al sinds de jaren 50 tegen verspilling door deze methodiek toe te passen. Een continu proces van verbeteren dat ook in andere domeinen van meerwaarde kan zijn. “Slordigheid en gebrek aan orde kunnen de efficiëntie op de werkvloer sterk hinderen. Wij hanteren het 5S-systeem (sorteren, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden) om naar werkplaatsinrichting te kijken. Een gestructureerde en systematische aanpak die we altijd in het achterhoofd houden om bij onze klanten tot een veilige en efficiënte werkomgeving te komen”, legt Jonne Treur uit. Hij is met zijn collega’s Nick Kuijpers en Geert Libert bij ­Hoffmann Group specialist bedrijfsinrichting in de buitendienst.

Door alles wat dagelijks nodig is in de werkplaats binnen handbereik te leggen en de rest op een andere plaats gestructureerd bij te houden, neem je al heel veel onrust weg.

Geen tijd meer verliezen aan zoeken

Hoffmann Group neemt daarvoor eerst de activiteiten en de organisatie bij de klant onder de loep. “We kijken hoe het werk vandaag gebeurt, waar er punten voor verbetering liggen en hoe we die kunnen realiseren. Door alles wat dagelijks nodig is in de werkplaats binnen handbereik te leggen en de rest op een andere plaats gestructureerd bij te houden, neem je al heel veel onrust weg”, stipt Kuijpers aan. “Je zou ervan versteld staan als je de optelsom maakt hoeveel tijd medewerkers per dag verliezen door naar materialen te zoeken. Door anders en slimmer te gaan inrichten, verdwijnen die frustraties. We letten er bovendien op dat de alternatieven die we aanbieden ergonomisch zijn: in hoogte verstelbare werkbanken, anti-vermoeidheidsmatten … Op die manier hoeven ze op het einde van de dag niet geradbraakt naar huis terug te keren.”

Online kunnen klanten ook de schuiminlays voor de gereedschappen of de werkstations volledig op maat configureren en met één klik bestellen.

Belang van een aangename werkomgeving

Libert stelt samen met zijn collega’s vast dat de bereidheid om in dergelijke oplossingen te investeren toeneemt bij bedrijven. “Dat heeft alles te maken met de schaarste aan technisch personeel. Medewerkers hechten er belang aan dat ze in een aangename werkomgeving terechtkomen. En door te investeren in hun ergonomie zorg je ook dat ze langer aan de slag kunnen blijven. In grote bedrijven zie je dat er soms lean managers aangesteld worden. In kleinere bedrijven kunnen wij die rol op ons nemen en onze ervaring delen.” 

Belangrijk daarbij is het overleg met de werkvloer. “De volledige flow veranderen hoeft niet noodzakelijk in één keer. Veel bedrijven werken gefaseerd richting hun uiteindelijke doel. Dan is het belangrijk dat ook de medewerkers mee zijn in het verhaal. Zij zijn het immers die de filosofie uiteindelijk in de praktijk zullen brengen”, vult Kuijpers aan. 

Hoffmann Group wijst zijn klanten op het belang van een efficiënte werkplaatsinrichting. Oplossingen die heel wat frustratie bij uw werknemers zullen wegnemen en er ook alles aan doen om de ergonomie te verbeteren.

Ontzorging op maat

Hoffmann Group gaat daar zover in als de klant wenst. “We kunnen van a tot z zijn zorgen wegnemen”, voegt Libert toe. Van een uitgewerkt concept in 3D, tot de oplossingen van het eigen huismerk GARANT en de uiteindelijke turn key oplevering van zo’n project.” Dat Hoffmann Group een ijzersterke reputatie heeft in service, speelt uiteraard mee in de opmars van werkplaatsinrichting. “De breedte van ons pakket, waarbij we onze klanten aanvullend verder kunnen ondersteunen met alles van gereedschappen, meetapparatuur en PBM’s, is een enorme troef. Alles vanuit één online portaal en met één aanspreekpunt. Online kunnen ze bijvoorbeeld ook de schuiminlays voor de gereedschappen of de werkstations volledig op maat configureren en met één klik bestellen. Ja, we gaan zover we kunnen in dat ontzorgen”, sluit Treur af.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details