NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Logistieke sector omarmt nieuwe technologie
Kwaliteit, flexibiliteit, beschikbaarheid, een hoge doorvoersnelheid en transparantie zijn de sleutelwoorden in moderne logistieke installaties.

Logistieke sector omarmt nieuwe technologie

Wie dus werk wil maken van zijn e-commerce aanbod zal zijn logistieke en intralogistieke processen helemaal onder de knie moeten hebben. De eisen van de klant zijn immers niet min. Maar ook wie geen webshop heeft, heeft er alle baat bij om zijn goederen- en datastromen grondig onder de loep te nemen. Want nieuwe technologieën kunnen voor een volledige nieuwe schwung zorgen. 

Grote e-commercebedrijven versus kmo: context is anders, de uitdagingen in feite dezelfde.

Iedereen die produceert krijgt te maken met (intra)logistiek. Waar logistiek het vervoer van bijvoorbeeld goederen omvat over de gehele waardeketen van producent tot eindgebruiker, gaat intralogistiek specifiek over de goederen- en informatie­stromen binnen de bedrijfs­muren van een site. Anders: in en rond de productie, van en naar en in het magazijn met als doel­stelling deze steeds verder te optimaliseren. “Een domein waarvoor vele bedrijven – ook bij kmo’s – nog veel potentieel is, is het beheersen van de kunst om deze intralogistieke processen zo efficiënt en flexibel mogelijk te organiseren in een context die steeds sneller wijzigt ”, haalt Siemens Digital Industries Strategy Manager Jurgen De Wever aan. “Consumenten vandaag willen producten met een persoonlijke toets. Iets dat uiteraard ook door­sijpelt naar typische B2B-omgevingen zoals de industrie, zelfs tot op het niveau van enkel­stuks. Dit heeft tot gevolg dat produ­centen meer en sneller willen inspelen op veranderende eisen. Niet alleen de machine­cellen en productielijnen moeten dan een stuk flexibeler, ook het logistieke apparaat errond. Daarnaast zijn we gewend en verwend geraakt aan ‘instant’ levertijden. Het liefst hebben we onze producten morgen al geleverd, met een track-and-trace code om alles op te volgen.”

Versneld automatiseren en digitaliseren

Kwaliteit, flexibiliteit, beschikbaarheid, een hoge door­voersnelheid en transpa­rantie zijn de sleutel­woorden in moderne logi­stieke instal­laties. Het hoeft dus niet te ver­wonderen dat we meer en meer robots, cobots, AGV’s, auto­nome hef­trucks, multi­functionele conveyors … gecombi­neerd in dit domein zien op­duiken. De Wever: “De (intra-)logistieke sector heeft auto­matisering en digitalisering ten volle omarmd de voor­bije jaren. Grote industriële spelers uit pak­weg de voedings- of auto­mobiel­industrie, maar even goed de typische e-commerce be­drijven lopen hier door­gaans voor­op. Op deze manier kunnen innovatie­cycli snel door­lopen worden, aan applicatie­maturiteit winnen en betaal­baar worden. Denk aan hoe simulaties op basis van digital twins kunnen helpen om snel tot de juiste combinatie van pakweg conveyors, gerobotiseerde palletizers en AGVs te komen voor het behalen van een bepaalde logistieke performantie binnen­in een bestaand gebouw. Of hoe applicatie­specifieke IoT-structuren en algo­ritmen on­geplande stilstanden kunnen hel­pen voor­komen. Want wan­neer een schakel in de (intra-)logistieke keten uit­­valt, kan dat enorme gevolgen hebben voor de volledige supply chain.”Ook cutting edge techno­logieën zoals block­chain en 5G zullen hier snel ingang vin­den. Dat heeft alles te maken met de meer­waarde die ze te bieden hebben in deze processen. 

De logistieke sector heeft automatisering en digitalisering ten volle omarmd de voorbije jaren. Dat heeft alles te maken met de meerwaarde die ze te bieden hebben.

Systeembenadering

Siemens kiest daarom resoluut voor een sys­teem­benadering. “Die steunen op appli­catie-­­geoptimaliseerde hard­ware en soft­ware op het vlak van auto­matisering en aandrijf­technologie die je ook in de rest van de produc­tie aan­treft. We praten hier over het Simatic auto­matiserings­­portfolio, het engineerings­frame­work TIA Portal, Sinamics frequentie­regelaars en Simotics servo­motoren. Het onder­scheidend ver­mogen en meer­waarde realiseren we met ons digitaal aan­bod onder de vorm van software­platformen en features die we op verschillende niveaus toepassen. Van de ontwerp­fase, over de simulatie­fase heen tot bij het engineeren. In­bedrijfnames doen we vooral virtueel, daarna in de realiteit: snel en accuraat. Het verdere beheer en optimalisatie worden tevens afgedekt. De integratiegraad en snelheid neemt hier in bijzondere mate toe. Dit alles in een technologisch kader dat herkenbaar blijft voor de bestaande engineering en onderhouds­teams”, legt De Wever uit. 

Expertise in de (intra-)logistiek

Siemens koppelt zijn brede portfolio aan diepgaande applicatiekennis in intralogistiek. “Deze competenties halen we uit de intra­logsitieke ervaringen die we door de jaren heen zélf hebben opgebouwd in de vele eigen producties en de intense samenwerking met partners op dit vlak, vaak machine­bouwers en systeem­integratoren. De kruis­bestuiving tussen deze applicatie­kennis, industrie specifieke knowhow en toepasbaarheid van gedigitaliseerde auto­matisering realistisch kunnen inschatten en toepassen is essentieel. Het stelt onze klanten in staat om snel tot waardecreatie over te gaan die een directe impact heeft op hun competitiviteit. Het is best wel spannend om te zien hoe nieuwe technologieën de (intra-)logistieke wereld verder versneld aan het veranderen zijn”, sluit De Wever af.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.