NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Maatwerkbedrijf rekent op zaagmachines die niet stuk te krijgen zijn

Maatwerkbedrijf rekent op zaagmachines die niet stuk te krijgen zijn

Iedereen moet kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Dat is wat  Mariasteen in Gits al sinds 1963 motiveert om duurzame en lonende tewerkstelling te bieden aan personen met een beperking. De afdeling metaal spitst zich vooral toe op het complexere werk. De zaagafdeling levert niet alleen stukken op maat voor klanten, maar bedient ook de andere metaalbewerkingsmachines van verzaagd materiaal. Betrouwbaarheid is dan ook het sleutelwoord. Mariasteen kiest daarom voor de bandzaagmachines van Behringer en de cirkelzaagmachines van Eisele.

In de afdeling metaal in Mariasteen werken meer dan honderd arbeiders in twee shiften. Ongeveer 80% onder hen zijn maatwerkers. Coördinator industriële technieken Johan Jansens: “In klassieke bedrijven kan het tempo voor onze mensen te hoog liggen of krijgen ze niet voldoende kansen om zich te ontplooien. Wij doen er daarom alles aan om het werk zo werkbaar mogelijk te maken, zodat ze zich kunnen ontplooien en waar mogelijk doorgroeien naar de reguliere arbeidsmarkt.” De onderaanneming  waar Mariasteen in uitblinkt is het zogenaamde complexere werk. “Hieronder verstaan we een werkstuk dat we van A tot Z kunnen bewerken: zagen, plooien, boren, frezen, lassen en daarna zelfs bekabelen en monteren.”

Niet stuk te krijgen

Maatwerkbedrijf rekent op zaagmachines die niet stuk te krijgen zijn

“Automatisering is een must, ook als maatwerkbedrijf. Om concurrentieel te blijven, maar ook omdat we bepaalde technische profielen, zoals lasser of heftruckchauffeur nauwelijks vinden.”

 

Momenteel beschikt Mariasteen over twaalf zaagmachines, elk aangesloten op een volautomatisch langgoedmagazijn. “Automatisering is een must, ook als maatwerkbedrijf. Om concurrentieel te blijven, maar ook omdat we bepaalde technische profielen, zoals lasser of heftruckchauffeur nauwelijks vinden.” De zaagafdeling neemt een prominente plaats in binnen de productie. “De moeder van alle werk hier”, vertelt Jansens. Het Behringer rood springt meteen in het oog bij een rondgang. De samenwerking dateert al van de jaren 80. “De oudste Eisele die vandaag nog productie draait, staat hier sinds 1990. In 2016 hebben we er nog een revisie op uitgevoerd. Niet stuk te krijgen”, zegt Jansens met een knipoog.

Lange garantie op wisselstukken

“Vandaag zijn we aan een uitbreiding toe. Om ook grotere stukken aan te kunnen, krijgt de aanwezige Eisele VAL350 een grotere broer. Snelheid en nauwkeurigheid staan bovenaan ons verlanglijstje voor de nieuwe cirkelzaag. Het meten aan de machine willen we immers tot een minimum kunnen beperken. Daarom zoeken we een cirkelzaagmachine die van het eerste tot het laatste stuk in de serie steeds dezelfde nauwkeurigheid aflevert. Daarnaast willen we een machine met een lange levensduur, waar wisselstukken voor geruime tijd gegarandeerd zijn, want hij zal nogal wat jaren op de teller krijgen.”

Kracht, stabiliteit en snelheid

Maatwerkbedrijf rekent op zaagmachines die niet stuk te krijgen zijn

Mariasteen doet er alles aan om het werk zo werkbaar mogelijk te maken, zodat de maatwerkers zich kunnen ontplooien en waar mogelijk doorgroeien naar de reguliere arbeidsmarkt.

 

Na het verkennen van de markt valt het oog van Jansens toch weer op een Behringer – Eisele machine: de VAL500E met een vermogen van 20 kW. “Andere machines hadden niet die kracht, die stabiliteit die we zochten. Als je een kijkje gaat nemen in hun productie, dan begrijp je waar het verschil zit. Dankzij de combinatie met servotechniek zullen we er korte cyclustijden mee kunnen neerzetten. Het zijn zeker geen goedkope machines, maar als je de kost per zaagsnede rekent, dan zit het wel snor”, weet Jansens. Ook over de service van Promatt toont hij zich enorm tevreden. “Het is een dynamisch bedrijf. Er wordt snel en grondig werk gemaakt van technische vragen. En als er dan toch een interventie nodig was, kregen we steeds zeer kundige techniekers over de vloer.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.