NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Machinetechnologie op het scherp van de snee

Machinetechnologie op het scherp van de snee

Het was weer druk in Leuven. Naar goede gewoonte wierpen de Open House dagen van Yamazaki Mazak zich op als ware trekpleisters. Redenen genoeg voor. Zo konden de 750 bezoekers er de nieuwste vijfasser uit het portfolio ontdekken: CVS-500. Ook de Integrex i-500 was een Benelux primeur. Opvallend was de interesse voor de 4.0 connectivity corner, waar Mazak uitpakte met slimme oplossingen voor monitoring, remote diagnose en sneller programmeren. Maar de sterkte van het evenement schuilt evenzeer in de aanwezigheid van automatiserings- en gereedschapspartners. Zo werden bezoekers in één keer bijgepraat over alle ontwikkelingen in de markt.

Rechtstreeks van de EMO naar de showroom van het Europees hoofdkwartier van Yamazaki Mazak in Leuven. Het is het traject dat de CVS-500 aflegde. Deze nieuwkomer in het gamma mag zich de perfecte opstap naar vijfassig bewerken noemen. Hij staat garant voor een zeer rigide structuur die verspanen aan hoge precisie mogelijk maakt. Met een spindel van 12.000 min-1 of optioneel 18.000 min-1 is hij ook duidelijk ontworpen voor snelheid. Dat wordt in deze tijden van high mix, low volume productie nog versterkt door het ATC gereedschapsmagazijn dat plaats biedt aan dertig gereedschappen voor snelle wissels (1,3 s tool-to-tool).

Nieuwste en grootste telg uit Integrex i serie

Aan de overkant van de showroom viel de nieuwste versie en meteen ook de grootste telg van de toonaangevende Integrex i serie van Mazak in het oog. Ze was voor het eerst in de Benelux live aan het werk te zien. Deze machine beschikt over extra bedlengte voor het bewerken van complexe werkstukken. Het voordeel? Minder interferentie tussen de draai- en freeskoppen. De Integrex i-500 is uitgerust met een hoofdspil met hoog vermogen en hoog koppel en met de nieuw ontwikkelde compacte freesspilkop, wat zorgt voor een grotere bewerkingszone. Doordat alle machinecomponenten ontworpen zijn met een maximale stijfheid en dankzij de standaard toegepaste uiterst precieze meetschalen voor de B- en C-assen is een hoge nauwkeurigheid gegarandeerd.

Enkele sfeerbeelden van op de Open House van Yamazaki Mazak.

 

4.0 connectivity

Productiviteit draait vandaag echter om meer dan uitstekende machines alleen. Digitalisering heeft zijn intrede gedaan. Niet alleen meer in verkooppraatjes, ook de klanten van Mazak hebben intussen de stap gezet naar slimmer produceren. In de 4.0 connectivity corner werden de verschillende oplossingen samen gebracht. Een hoekje waar het overigens voortdurend druk was. Veel metaalbewerkers beschikken vandaag nog niet over inzicht in hun productie. Daarom heeft Mazak eenvoudige softwareoplossingen en de nieuwe Smooth AI sturing ontwikkeld om de productie te monitoren, remote diagnose toe te passen of digital twins en AI te introduceren. Dit brengt snel inzicht in waar er verbeteringen mogelijk zijn voor kosten- en tijdbesparingen of kwaliteitsinjecties.

Manloos produceren

Automatisering zal immers het sleutelwoord vormen op de werkvloer de komende jaren. Daarom houdt Mazak er aan om ook een aantal automatiseringsspecialisten uit te nodigen op zijn Open House. Dit jaar was onder meer RoboJob aanwezig. Zij hadden hun RoboJob Tower Advanced meegebracht. Dit universele concept dient om machines langer onbemand te kunnen laten werken. Naast pallets beladen en ontladen, kan de robot grijpers wisselen of spantangen. Er is er immers ruimte voorzien in het magazijn voor alle nodige opspanmiddelen en gereedschap. Zo kan uw CNC-machine zelfs meerdere dagen manloos blijven doorwerken.

Meetgereedschappen nauwkeurig instellen

Voor gereedschappen tekende de Hoffmann Group present. Zij verzorgden tevens enkele seminaries op het evenement. Een van de producten die daar in de kijker kwam was de GARANT setting Bench SB1. Met dit eenvoudige te bedienen toestel kan meetgereedschap snel en nauwkeurig ingesteld worden. Wie dit op de klassieke manier doet zal daar de nodige tijd aan kwijt zijn, zeker wanneer er afwijkende maten gebruikt worden. Nu hoeft u enkel de waarden in te voeren via het touchscreen. De uiterst nauwkeurige motorbesturing regelt de vooraf ingestelde waarden in real-time bij, ook als verschillende meetkrachten worden toegepast. Favorieten kunnen opgeslagen worden voor het herhaalde instellen van meetmiddelen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details