NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Matrijzen en afgewerkte persfittingen overzichtelijk, ruimtebesparend en efficiënt opslaan
De SANHA-Groep produceert persfittingen voor drinkwater-, gas-, zonne-energie-, verwarming-, koel- en sanitaire toepassingen.

Matrijzen en afgewerkte persfittingen overzichtelijk, ruimtebesparend en efficiënt opslaan

Een slim ingerichte magazijnruimte verhoogt de efficiëntie en productiviteit, zorgt voor kostenbesparingen, en voorkomt ergernis bij de werknemers. Bovendien worden vierkante meters steeds duurder en is het dus belangrijk om de ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken. Ook daarmee hield SANHA rekening, toen het voor de Hänel Lean-Lift® koos. De zware matrijzen voor de productie van de persfittingen worden nu opgeslagen in twee geautomatiseerde magazijnen in de productiehal in Ternat. Als bufferruimte voor kleinere kartons met afgewerkte producten werd een derde gelijkaardige magazijnlift geïnstalleerd. DDD Technics stond in voor de engineering, montage, inbedrijfstelling en nazorg.

De SANHA-Groep is een van de toonaange-vende Europese fabrikanten van persfittingen voor drinkwater-, gas-, zonne-energie-, verwarming-, koel- en sanitaire toepassingen in residentiële projecten, en commerciële en industriële toepassingen. Het Duitse familiebedrijf – met drie vestigingen in Duitsland, een in Polen en een in België – biedt een assortiment van ruim 8.500 artikelen: persfittingen gemaakt uit koper, koperlegeringen, roestvast staal en koolstofstaal én loodvrije fittingen van siliciumbrons, speciaal voor gebruik bij drinkwaterinstallaties. 

SANHA investeerde in twee plateauliften van 2060 mm breed, 825 mm diep en 8000 mm hoog voor de opslag van zware matrijzen voor de productie van persfittingen.

“In Ternat werken momenteel 120 medewerkers in een vierploegensysteem, waardoor we 24/24 en 7/7 fittingen in koper produceren. We staan ook in voor engineering en verzorgen de verkoop in de Benelux. De laatste tijd werd fors geïnvesteerd in nieuwe innovatieve ontwikkelingen, waardoor ook nieuwe productielijnen en bijkomende matrijzen noodzakelijk waren”, vertelt technical en energie manager Geoffrey Van Mulders. “Het bestaande matrijzenmagazijn nam met zowat 170 m² al een serieuze hap uit de beschikbare ruimte in de productiehal, en was eigenlijk te klein geworden. De klassieke magazijnindeling met legplanken was bovendien niet overzichtelijk en efficiënt. Matrijzen werden uit het magazijn gehaald en na gebruik weer op een vrije, vaak andere plaats teruggelegd, waardoor er steeds weer tijd verloren ging bij het zoeken naar de juiste matrijs voor een bepaalde opdracht. We dachten dan ook goed na over hoe we dit konden optimaliseren.”

Deze Lean-Lift® systemen omvatten elk 72 plateaus voor een zware belasting tot 470 kg per plateau.

Zware matrijzen én afgewerkte producten

Dankzij een kennis van Geoffrey Van Mulders die positieve ervaringen had met geautomatiseerde plateauliften en na een grondige vergelijking van de verschillende systemen op de markt, kwam SANHA bij DDD Technics en de Hänel Lean-Lift® terecht. 

“We luisterden naar hun behoeften en werkten voor de opslag van de zware matrijzen een oplossing uit met twee magazijnliften met een breedte van 2060 mm, een diepte van 825 mm en een hoogte van 8000 mm. Ze omvatten allebei 72 plateaus voor extra zware belasting, tot 470 kg elk”, zegt Chris Cheretté, technisch commercieel afgevaardigde bij DDD Technics. “In een afzonderlijke ruimte staat ook een derde Hänel Lean-Lift®, 2060 mm breed, 825 mm diep en 8000 mmm hoog. Die is uitgerust met 40 plateaus, goed voor ongeveer 120 picking-plaatsen. Dit geautomatiseerd liftsysteem doet dienst als bufferruimte voor de opslag van kleinere kartons met afgewerkte producten.”

Twee medewerkers zijn verantwoordelijk voor het gereedschapsmagazijn. Alleen zij hebben toegang tot de Hänel Lean-Lift® installaties.

Adequate opvolging en verhoogde efficiëntie

170 m² aan magazijnruimte is nu verticaal opgeslagen in twee ‘kasten’ met een totaal grondoppervlak van 14 m², een aanzienlijke plaatsbesparing. Het team van SANHA nam zijn tijd om alle matrijzen in de software te integreren en een locatie in de magazijnen te geven.    

DDD Technics installeerde een derde Hänel Lean-Lift® als bufferruimte voor de opslag van kleine kartons met afgewerkte producten.

“Twee medewerkers zijn verantwoordelijk voor het gereedschapsmagazijn en alleen zij hebben toegang tot de Hänel Lean-Lift® installaties. Ze halen de matrijzen op aanvraag binnen enkele seconden uit het systeem. Na gebruik wordt elke matrijs gereinigd en gecontroleerd, waarna ze terug in de plateaulift gelegd wordt. We maken ook gebruik van de Hänel Software, met z’n moderne en handige interface. Aangezien al onze matrijzen een uniek serienummer hebben, beschikken we op elk ogenblik over alle data, waardoor we perfect weten waar ze zich bevinden, waar en wanneer ze gebruikt werden, en nog veel meer. Het optimale samenspel tussen software en besturing garandeert een efficiënt gebruik van het magazijn”, zegt Van Mulders. “We zijn heel tevreden over deze investering. DDD Technics is een ideale partner, die ons ondersteunde met deskundig advies in het voortraject en uiteindelijk de systemen engineerde, produceerde, volledig volgens afspraak leverde, installeerde en implementeerde. Na de installatie volgde nog een doorgedreven training van bediening en software. Ook vandaag kunnen we nog altijd rekenen op hun ondersteuning. Een probleem op dag nul wordt ten laatste op dag één verholpen. Zo wordt stilstand te allen tijde vermeden.”   

De magazijnliften worden geleverd met een intuïtief touchscreen. SANHA gebruikt de Hänel software om de matrijzen continu op te volgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.