NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Mazak promoot verspaning onder studenten van ECP
Studenten van het ECP ExpertiseCentrum Precisietechnologie krijgen in het democentrum van Mazak een interessant programma voorgeschoteld.

Mazak promoot verspaning onder studenten van ECP

Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland. Het voornaamste doel van de vereniging is het promoten van het vak verspanen en precisietechniek. Mazak ondersteunt dit initiatief en heeft daarom twee informatieve en interactieve dagen samengesteld. Zo mochten de studenten onder andere zelf een werkstuk programmeren en verspanen met een Mazak QUICK TURN 350MY.

Meettechniek kan in de verspaning niet ontbreken. Andes Meettechniek geeft een gastles over het eenvoudig, betrouwbaar en snel meten in hedendaags productieproces

“Het promoten van verspaning en precisietechniek onder jongeren staat hoog op onze agenda. Daarom hebben we gedurende twee dagen onze demoruimte in Houten beschikbaar gesteld voor studenten van het ECP. Met een aantal interessante gastlessen en een live demonstratie op een highend CNC-draaimachine met productautomatisering, hebben we de mogelijkheden en kansen binnen de hedendaagse productietechniek laten zien”, vertelt Hugo Verlaak, Sales Manager bij Mazak. 

De eerste dag stond in het teken van kennisoverdacht. De studenten werd een kijkje in het uitgebreide machineportfolio van Mazak gegeven. Bewerkingstechnieken zoals draaien, frezen, multitasking en zelfs 3D-metaalprinten kwamen aan bod, waarbij het multitasken en het 3D-metaalprinten erg tot de verbeelding sprak. Met de verkregen informatie kregen de studenten vervolgens de opdracht om een geschikte bewerkingsmachine uit te zoeken voor het bewerken van een bepaald onderdeel. 

Tijdens de gastles konden studenten een uitdagend onderdeel programmeren.

“Bij deze opdracht komt al veel vakkennis kijken. Om de juiste machine uit te zoeken moet je weten wat voor bewerkingen er nodig zijn, hoeveel gereedschappen hierbij aan te pas komen, of de machine een overnamespil nodig heeft om tweezijdige te bewerken en ga zo maar door. Het was leuk om te zien dat de studenten ondanks de korte informatieronde toch met hele goede machinekeuzes kwamen”, aldus Verlaak.

Op een QUICK TURN 350MY met productautomatisering werd het geprogrammeerde onderdeel geproduceerd.

Verspanen kan niet zonder meten

Na een informatieve ochtend met presentaties over de mogelijkheden van moderne bewerkingsmachines, kregen de studenten van het ECP ExpertiseCentrum Precisietechnologie ‘s middags een gastles van Andes Meettechniek, importeur en dealer van Trimos, Wyler en Sylvac. Meettechniek is een expertise binnen de verspaning en precisietechniek dat ontzettend belangrijk is geworden. Eisen op het gebied van maat- en oppervlaktenauwkeurigheid zijn enorm toegenomen. Andes Meettechniek liet de studenten tijdens de gastles zien hoe digitale meetmiddelen en het digitaal opslaan van de meetgegevens onderdeel is van een hedendaags productieproces. Daarbij draait het om eenvoudig, betrouwbaar en snel meten.

Het onderdeel dat door de studenten van het ECP is geprogrammeerd en geproduceerd.

Zelf programmeren en verspanen

De tweede dag werden de studenten echt aan het werk gezet in de demoruimte van Mazak. Na een korte instructie gingen de studenten aan de slag met het programmeren van een uitdagend werkstuk. Bewerkingsstrategieën, gereedschappen, simulatie, alles kwam aan bod. Na het programmeren werd de Mazak QuickTurn 350MY met productautomatisering ingeschakeld om de onderdelen ook daadwerkelijk te verspanen. “Mazak heeft gedurende twee dagen een prachtig programma neergezet om de studenten kennis te laten maken met moderne verspaningstechnologie. Door te laten zien hoe mooi, uitdagend en hightech de maakindustrie is, kunnen we jongeren enthousiast maken voor de techniek en het groeiende tekort aan vakmensen terugdringen”, vertelt Arjan van Wijngaarden, Programmamanager bij ECP.

Mazak heeft de studenten van het ECP twee mooie en informatieve dagen voorgeschoteld. Het promoten van verspaning en precisietechniek begint bij de jeugd.

ECP ExpertiseCentrum Precisietechnologie

Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland met kennis van en een passie voor precisietechniek en verspanen. Op 29 maart 2019 is de vereniging opgericht met steun van OOM en de Koninklijke Metaalunie. Door promotor te zijn van het vak verspanen en precisietechniek zet het ECP het vak op de kaart. Dit door er in samenwerking met Metalent mede voor te zorgen dat er kwalitatief goed, eigentijds en hybride onderwijs plaatsvindt in Zuid-Holland voor zowel beginnende beroepsbeoefenaars als werknemers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details