NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Meedenkende leverancier speelt bepalende rol bij projecten
Kwaliteitswerk in grotere modules.

Meedenkende leverancier speelt bepalende rol bij projecten

De inbreng van betrouwbare subcontractors bij de realisatie van technische projecten wint steeds meer aan belang. In de machinebouw op maat wordt de toeleverancier zelfs in toenemende mate een meedenkende partner. Dat bewees het Limburgse Pollers bij de constructie van draagframes voor een Nederlandse machinebouwer.

De samenwerking tussen constructeur Pollers en het Helmondse Amecha bij de realisatie van een OLED-montagelijn toont zich een bijzonder huwelijk tussen high-end fijntechnologie en hoogwaardige constructiebouw.

Amecha werd opgericht in 2000 door vijf enthousiaste techneuten die hun eigen visie op de bouw van unieke machines op maat wilden concretiseren. Het bedrijf telt nu vijftien werknemers, en ontgroeide door de jaren heen zijn zuiver mechanische roots. Meer en meer verschuift het zwaartepunt richting automatisatie en robotica. 

De afgewerkte frames werden lokaal ook nog nagefreesd.

Tom Hilkens is mechatronics engineer bij Amecha: “Het is voor ons belangrijk dat wij door de klant al heel vroeg in het ontwikkelingstraject van het project worden betrokken. Des te efficiënter wordt onze dienstverlening, omdat we dan maximaal onze ervaring en expertise te gelde kunnen maken.” 

De volledige constructie en assemblage van deze unieke machines gebeurt steeds in de eigen werkplaatsen van Amecha, waar elk totaalproject functioneel wordt uitgetest en dusdanig door de klant wordt afgenomen.

Het project omvat heel wat compacte precisiebouw.

Het OLEDWorks-project

Wat Amecha niet zelf doet, is het vervaardigen van onderdelen. Daarvoor valt de firma terug op een netwerk van betrouwbare partners, die stuk voor stuk zowel een hoge logistieke als kwalitatieve standaard aankunnen. Hilkens: “Van derde partijen die met ons samenwerken, verwachten we meer dan het louter operationele, ze moeten ook in staat zijn om zich in het project in te leven en met ons mee te denken.”

Vorige zomer startte Amecha voor zijn klant OLEDWorks een project op dat een nieuwe productielijn ter uitbreiding van de bestaande productiecapaciteit betreft. Dit echter met een factor zeven aan meercapaciteit. Een opdracht boordevol uitdagingen, met als orgelpunt het integreren van een verregaande productvariatie.

Het project omvat heel wat compacte precisiebouw.

Pollers

De compacte precisiebouw van de verschillende modules stelde hoge eisen aan de dragende constructie, die geleverd werd door constructeur Pollers uit Heusden-Zolder. 

Amecha kwam in contact met Pollers via een bevriende firma die er al klant was en er mechanische systemen kocht die bij Pollers gefabriceerd waren. Zo ging Amecha op verkennend bezoek, en was uiteindelijk zeer gecharmeerd door de professionaliteit en het kwaliteitsvolle werk aan vooral grotere modules die het bedrijf etaleerde. 

Amecha koos voor het OLED-project dan ook resoluut voor Pollers. Temeer omdat de machinebouwer zelf minder ervaring had met de zware gelaste onderbouw die het project zou vragen. Jeroen Kums, operation manager bij Pollers: “Al tijdens het voortraject werd er gezamenlijk met Amecha intensief gebrainstormd over zowel de tekeningen en toleranties als de aangewezen verbindingstechnieken. Zo kwamen we uiteindelijk tot een mechanische oplossing. Waar Amecha een echte specialist is in fijntechnologie, hadden wij immers een ruime ervaring bij het bouwen van zware mechanische structuren. En af en toe werd er op onze vraag dan ook bijgestuurd.” 

Een goed voorbeeld was hoe er met de maat-, vorm- en plaatstoleranties werd omgegaan. De tolerantievoering was, zoals vaak, gebaseerd op een filosofie van kleine, massieve onderdelen. Die gaat niet op bij grote, gelaste structuren, waar veel interne spanningen optreden. Toch niet indien je het order ook betaalbaar wil houden. 

De globale toleranties op de volledige mechanische constructie werden uiteindelijk naar realistische waarden verhoogd. Om aan de gevraagde dimensionele nauwkeurigheid te voldoen – op de modules worden later onder meer geleidingen, robots en allerlei aandrijvingen gemonteerd – werden door Pollers lokaal wel alle essentiële verbindingspunten nagefreesd, zodat daar wel de strakke toleranties konden worden aangehouden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.