NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Meer mogelijkheden, meer concurrentiekracht
Net zoals de Mazak machine ernaast zal de nieuwe VTC820-30 nog uitgerust worden met een vierde as.

Meer mogelijkheden, meer concurrentiekracht

Werk zoeken op maat van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is de missie die maatwerkbedrijf Mariasteen zich elke dag stelt. Moderne machinetechnologie is een belangrijke sleutel in dit verhaal. Voor een nieuw project overtuigden de toegankelijkheid en de technische mogelijkheden van de VTC820-30 van Mazak. Er wordt veel verwacht van deze nieuwkomer.

Mariasteen biedt een grote diversiteit van werk aan, verspreid over diverse afdelingen: metaal en montage, hout, industriële activiteiten, diensten (groendienst, poetsen, schilderen en klussen) en horeca. Maar daarnaast is ook een derde van het personeel rechtstreeks aan het werk bij klanten in enclaves. In totaal telt het bedrijf meer dan 1.000 medewerkers. 260 daarvan zijn aan de slag in Metaal en Montage. Het hart van de afdeling is het volautomatische magazijn, dat instaat voor opslag van de lange profielen en de bevoorrading van de machines. “Lean, veilig en geconnecteerd”, zegt innovatiemanager Bart Decloedt. “Dat vat onze investeringspolitiek goed samen. Enerzijds willen we het werk eenvoudiger, toegankelijker en veiliger maken voor onze mensen. Anderzijds willen we bouwen aan onze concurrentiekracht.”

Van links naar rechts: Tim Provoost (Mariasteen), Dirk Vermeulen (Mazak) en Bart Decloedt (Mariasteen).

Mee zijn

Bij Mariasteen doen ze er dan ook alles aan om mee te zijn met de nieuwste technieken. Werkinstructies die visueel geprojecteerd worden, een cobot die meehelpt in de montage, een 3D-printer die de kalibers voorbereidt … Het resulteerde in een machinepark dat heel gevarieerd is. Van conventioneel tot CNC-gestuurd, van verspanen tot lassen. “Die sterkte in de breedte, daarin zijn we best uniek”, gaat Decloedt verder. “Daarop willen we  voortbouwen. Elk jaar wordt daarom 800.000 euro opzijgezet voor investeringen in machines. We kijken altijd uit naar manieren om nog beter aan onze missie te voldoen.” Momenteel onderzoekt Mariasteen bijvoorbeeld wat droog verspanen van aluminium en laserlassen kan toevoegen qua meerwaarde. 

De toevoeging een meettaster was cruciaal. Mariasteen weet dat hoe groter de lengte van stukken in aluminium is, hoe groter de kans op afwijkingen ten opzichte van de nominale maat.

Evolutie naar zware verspaning

De opvallendste nieuwkomer in 2024 is ongetwijfeld de nieuwe Mazak VTC820-30. “Om meer slagkracht te creëren in zware verspaning”, duidt Decloedt de keuze. “Het zwaartepunt van ons machinepark zit eerder in het lichtere werk. Daar kunnen we tot zelfs 7 m verspanen. Met deze investering geven we onszelf weer nieuwe mogelijkheden om, als de toleranties wat strenger worden in dikkere materialen, dezelfde klantentevredenheid te halen.” Een strategie die overigens niet uit de lucht kwam vallen. Mariasteen haalde een nieuw contract binnen in de sector van het publiek transport. “Tijdens de ontwikkeling van de eerste prototypes werd de kwaliteitslat steeds hoger gelegd. We zouden tegen de limieten van onze bestaande machines aanlopen. Dus gingen we de markt op.”

Doorslaggevend in dit verhaal was het voorbereidende werk van Mazak. Door goed te luisteren en een simulatie te maken op basis van de producten, kwam Mazak met machineadvies op maat van de noden.

Huiswerk gemaakt

Dat Mazak al 22 jaar een vaste partner is in de productiehal, gaf ze alvast een streepje voor. “Doorslaggevend in dit verhaal was het voorbereidende werk dat Mazak erin gestoken had. Door goed te luisteren naar ons en een simulatie te maken op basis van de producten, kwamen ze echt met een machineadvies op maat van onze noden”, vat Tim Provoost samen. “Die kennisuitwisseling kunnen we heel hard appreciëren. Bovendien heeft de ervaring binnen ons machinepark ons geleerd dat Mazak machines synoniem staan met kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid. En als er dan toch iets misloopt, zijn we dankzij de nabijheid van het European Parts Center en de expertise van het technische team altijd snel uit de nood geholpen.”

Vierde as en meettaster

Twee opties waren belangrijk voor Mariasteen. Provoost: “Een vierde as, zodat de profielen tijdens één opspanning langs verschillende zijden bewerkt kunnen worden. En een meettaster. Hoe groter de lengte van stukken in aluminium, hoe groter de kans op afwijkingen ten opzichte van de nominale maat. Door het profiel op de machine eerst grondig op te meten, zijn we zeker dat ze helemaal perfect van de machine komen.” 

De bedoeling is dat Mariasteen met deze machine ook onderzoekt wat offline programmeren kan opleveren. “Voor eenvoudige toepassingen doen de operatoren dat aan de machine. Dat gaat zeer snel en flexibel dankzij de Mazatrol sturing. Als we ook meer complexer werk binnenkrijgen, kan dat dankzij de Mazatrol DX software verschuiven naar de werkvoorbereiding. Die bevat ook een digital twin van de machine. In combinatie met de Quick Quote Builder zullen we zo snel en accuraat een gedetailleerde offerte kunnen maken. Maar dat zullen we de komende maanden verder verkennen”, aldus Provoost.

Blik verruimen

De VTC820-30 arriveerde pas midden mei in Gits. De laatste accessoires werden nog toegevoegd om ze helemaal operationeel te krijgen. “Zodra ze draait, zal ze ons de mogelijkheid geven om onze blik te verruimen naar andere sectoren en toepassingen”, stelt Decloedt overtuigd. “Als we op hetzelfde elan doorgaan als met de vorige vier investeringen in Mazak machines, dan zullen we heel tevreden zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.