NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Met vertrouwen naar de toekomst
Sfeerbeelden van de vorige editie van METAVAK. Dit jaar vindt de beurs plaats van 5 tot en met 7 oktober.

Met vertrouwen naar de toekomst

​Met de focus op zes segmenten (verbinden, automatiseren, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging) biedt organisator Easyfairs een compleet platform aan met een ambitie voor 145 exposanten. Netwerken zal uiteraard centraal staan, maar er is ook zeer veel aandacht voor kennisuitwisseling in samenwerking met sectororganisaties.

De metaalindustrie staat voor grote uit­dagingen de komende jaren. Klanten leggen de lat steeds hoger op vlak van kwaliteit, maar willen tege­lijk geïndividua­liseerde stukken voor de prijs van massaproductie. Doorgedreven automatiseren en digitaliseren zal dan ook deel uitmaken van het antwoord om aan deze eisen tegemoet te komen. “Hoe dat precies kan, dat kunnen ze komen ontdekken op METAVAK. Ongeveer 150 exposanten die alle domeinen van metaalbewerking bestrijken zullen er hun oplossingen en diensten voorstellen. Bezoekers kunnen op die manier lokale leveranciers vinden om efficiënt te produceren en te leveren. Daar is vandaag meer dan ooit behoefte aan. Om de bezoeker heel gericht zijn weg te laten vinden tussen al dat technologisch moois hebben we de beursvloer in zes segmenten opgedeeld: ver­binden, auto­matiseren, ver­spanen, plaat­bewerking, 3D-printen en opper­vlakte/reiniging)”, vertelt Robin Vissers, marke­ting event manager bij organisator Easyfairs.

Netwerken centraal

METAVAK vormt niet alleen het uitgelezen moment om nieuwe technologische snufjes op te sporen, maar ook en misschien in deze tijden zelfs vooral om de banden met partners weer aan te halen. Daarom deze editie weinig nieuwigheden, maar vooral manieren om contacten te faciliteren. Vissers: “Door corona is het voor de meeste bedrijven alweer even geleden dat ze elkaar nog eens konden ontmoeten. Een gemis voor iedereen in de sector. Netwerken zal dan ook centraal staan op deze editie met onze gebruikelijke gratis catering om iedereen een aangename beleving te bezorgen.” Maar dan wel op een coronaveilige manier. Easyfairs beschikt over een eigen team dat de maatregelen van overheidswege voortdurend opvolgt en vertaalt in de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn. Dat gebeurt overigens in samenwerking met SGS. “Op die manier kan elke bezoeker en elke exposant vol vertrouwen door de deur stappen op 5, 6 en 7 oktober”, vult Vissers nog aan.

Drie themadagen: slim leren, produceren en verdienen

Het kennisprogramma dat organisator Easyfairs uitbouwde werkt volgens drie thema’s. Op 5 oktober zal slim leren aan bod komen. Diverse academies geven presentaties over onder meer techniek, IoT, smart welding en robotisering. Het programma op 6 oktober staat dan weer in het teken van slim produceren met onderwerpen als 3D-printen en slim datagebruik. Donderdag 7 oktober ten slotte draait om slim verdienen met aandacht voor onder andere ERP-systemen, servitization, kosten-batentools en circulariteit. Vissers: “Digitalisering, smart manufacturing, artificiële intelligentie, het zijn buzzwoorden die vaak vallen, maar wat ze nu concreet inhouden en hoe bedrijven ervan kunnen profiteren dat willen we duidelijk maken met deze reeks sessies. Het programma is opgesteld samen met SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland), een innovatieprogramma opgericht vanuit onder andere InnovationQuarter, Metaalunie, FME en TNO om de Zuid-Hollandse maakindustrie en zijn technologische toeleveranciers te onder­steunen bij het automatiseren, robotiseren en digitaliseren van de productie.”

3D- en smart Manufacturing plein

Ook nog het vermelden waard zijn de speciale pleinen. Zo wordt er een interactief FLAM3D PrintPlein georganiseerd met een aantal leden. Onder andere FLAM3D zelf en Buhlmann adviseren er bedrijven en laten zien welke 3D-toepassingen er zijn voor specifieke vraagstukken. Er vindt hierover ook een sessie in het theater plaats op de woensdag. Daarnaast staat het Smart Machining Platform paraat om bezoekers op weg te helpen met de laatste ontwikkelingen rondom Smart Manufacturing. Er wordt getracht een toekomstbeeld te schetsen over hoe de verspanende fabriek er over vijf, tien of twintig jaar uit zal zien. Onderwerpen die onder de aandacht worden gebracht zijn Smart Industry, Industrie 4.0, automatisering en 24/7-productie.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.