NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Met Yaskawa lasrobots de productiesnelheid verdubbelen
In de manipulator van de nieuwe installatie kan tot 5 meter gespannen worden.

Met Yaskawa lasrobots de productiesnelheid verdubbelen

Bij Vanderscheuren in Diksmuide, West-Vlaanderen, zorgen twee Yaskawa lasrobots dat er 5 dagen per week 16 uur lang maatwerk producten kunnen worden gelast. De robots zijn geleverd compleet met manipulator, hekwerk, afzuiging, lasapparatuur en track. De installatie is verzorgd door VSE Technologies.

Yaskawa partner VSE Technologies uit Heist-op-den-Berg had al werkzaamheden verricht voor Vanderscheuren, uitvoerend producent van metaalbewerking op maat. Deze klant beschikte over een aantal oudere robot installaties van een ander merk met verouderde ESAB lasbronnen. VSE heeft een van de installaties “opgewaardeerd” met nieuwe lasapparatuur. Vanwege de leeftijd van de drie bestaande lasrobots bij Vanderscheuren, volgde er een occasie Yaskawa lasrobot ter vervanging van de tweede robot. Deze werd door VSE uitgerust met nieuwe lasapparatuur en werd in gebruik genomen. Voor de derde robot werd geopteerd voor een volledig nieuwe installatie.

De robot staat op een track, eveneens van Yaskawa zodat de gehele 5 meter vlot bereikt kan worden.

Natuurlijk Yaskawa

Tot die tijd werkte Vanderscheuren via het principe van een vaste werktafel waar zij met de hand een stuk op monteerden, dat door de robot werd gelast en pas als de robot klaar was, pakten zij het stuk eraf en werd er een nieuw stuk geplaatst waarbij vervolgens de robot opnieuw zijn proces in ging. Op advies van VSE besloot de klant om een geheel nieuwe installatie aan te schaffen waarbij de derde verouderde robot ook werd vervangen. “Dat hebben we ook gedaan met een Yaskawa installatie, natuurlijk. De beste!” aldus Kristof Vleugels, Sales Engineer bij VSE Technologies.

Productiesnelheid verdubbeld

De nieuwe installatie heeft een grote manipulator met twee werkstations waar stukken tot 5 meter tussen geplaatst worden en waarbij de operator kan laden terwijl de robot aan het lassen is. De operator is tijdens het laden en lossen beschermd van de lichtboog door een afscherming tussen de twee stations. Het wisselen van station gebeurt rondom een horizontale as en is volledig in het robotprogramma opgenomen. De robot staat op een track, eveneens van Yaskawa zodat de gehele 5 meter vlot bereikt kan worden. Met deze oplossing kon de productiesnelheid verdubbeld worden.

Vanderscheuren maakt olietanks die worden ingebouwd in grote industriële weefgetouwmachines en die de spindels geolied houden. Een olietank is een vierkante buis met een diameter niet groter dan 20 cm. “Ze werken met een vaste afname per dag, dus ze moeten per dag een bepaald aantal stuks kunnen afleveren. De laatste keer dat ik ze sprak hadden ze vier dagen voorsprong in productie,” vertelt Vleugels.

De installatie bestaat uit de robots, manipulator en track maar ook het hekwerk en de afzuiging, waarbij de installaties naast elkaar staan en gebruik maken van dezelfde afzuiging.

Tot 5 meter lengte

De installatie bestaat uit de robot, manipulator en track maar ook het hekwerk en de afzuiging, allemaal door VSE Technologies geplaatst. Het geheel is eerst bij VSE opgebouwd met ondersteuning van Yaskawa erbij. Vanderscheuren ging uitbreiden en hadden een nieuw pand gebouwd. “De occasie robot hebben wij verhuisd van het oude pand naar het nieuwe,” gaat Vleugels verder. “Daar staan de installaties naast elkaar en maken gebruik van dezelfde afzuiging.” De eerste Yaskawa robot heeft een kleine draaitafel maar in de manipulator van de nieuwe installatie kan tot 5 meter gespannen worden.

Deze lengte is soms nodig omdat de olietanks 12 verschillende lengtes hebben. Hoe langer de olietank, hoe meer laswerk erop zit. Het programma van de kortere olietanks kan meegenomen worden voor de langere lengtes, waarbij alleen de lengte aangepast moet worden. In de besturing zijn de 12 lengtes door VSE geprogrammeerd terwijl de volledige Functional Safety Unit (FSU) door een Yaskawa robot engineer is geprogrammeerd. Voordat de installatie in gebruik werd genomen zijn de robot operators van Vanderscheuren een paar dagen bij de Yaskawa Benelux Academy geweest voor een uitgebreide training.

Uitgebreid machinepark

In de nieuwe productiehal van Vanderscheuren staan naast de twee Yaskawa robot installaties (de derde verouderde robot is inmiddels gesloopt) snijmachines, plooimachines, en meer in een uitgebreid machinepark. Voor nu gaan ze niet verder automatiseren. Het onderhoud van de robot installaties zal door VSE Technologies worden uitgevoerd zodat de huidige versnelde productie in stand gehouden kan worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details