NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Moderne ponstechnologie voor eenvoudige en veelzijdige plaatbewerking
Als je de gereedschappen hebt en zonder wissels kunt verder werken, blijft ponsen de snelste en meest rendabele manier om stukken uit te snijden.

Moderne ponstechnologie voor eenvoudige en veelzijdige plaatbewerking

Wie in metaalbedrijven rondkijkt, zal misschien denken dat een ponsmachine minder relevant geworden is tegenover een decennium geleden. Lasersnijmachines worden elk jaar sneller, flexibeler en betrouwbaarder. Maar de voordelen die de pons destijds tot een geliefkoosd instrument van metaalbewerkers maakten, bestaan nog steeds. Als je de gereedschappen hebt en zonder wissels verder kunt werken, blijft het de snelste en meest rendabele manier om stukken uit te snijden. Meer nog, door technische vooruitgang zijn ponsen zelfs veelzijdiger geworden dan ze al waren. Tijd voor een herontdekking.

Nog niet zo lang geleden waren ponsmachines de beste kandidaten om platen te bewerken die om lange rechte sneden vroegen, of waarin een groot aantal gaten nodig was. De nieuwste lasersnijmachines kunnen ponsmachines echter in deze domeinen kloppen door hun snelheid en het gebrek aan gereedschapswissels en onderhoud. Hoe belangrijk productiesnelheid vandaag ook is, toch wordt er te vaak te weinig aandacht gegeven aan de voordelen die ponsmachines nog steeds te bieden hebben. De meest voor de hand liggende? De mogelijkheid om metalen niet alleen maar in de juiste geometrie te snijden, maar ook echt te gaan vormgeven volgens de wensen van de klant. En dat gaat verder dan de verzinkingen, uitsparingen en louvres die we al kennen. 

Reliëf aanbrengen

Een moderne pons kan bijvoorbeeld ook reliëf aanbrengen om een productnaam of een logo als een driedimensionaal en tastbaar kenmerk in het metaal vast te leggen. Maar reliëf biedt tegelijk mogelijkheden om loopvlakpatronen aan te brengen. Voor meer veiligheid, bijvoorbeeld, of om afdichtingen een robuuster uiterlijk mee te geven. Dat gebeurt traditioneel door metalen platen te kopen die reeds het juiste loopvlakpatroon hebben. Maar dat betekent dat de platen uniform over deze patronen zullen beschikken en het moeilijk te bepalen is hoe dat loopvlakpatroon er dan precies zal uitzien op een uitgesneden stuk. De types materialen en de diktes die worden aangeboden in dit plaatmateriaal passen ook niet altijd even goed voor de toepassing. Een pons de loopvlakpatronen laten aanbrengen kost misschien tijd, maar het geeft u veel meer flexibiliteit qua materialen en mogelijkheden voor een perfecte afwerking. 

Een ponsmachine biedt de mogelijkheid om metalen niet alleen maar in de juiste geometrie te snijden, maar ook echt te gaan vormgeven volgens de wensen van de klant.

Dotmarkeren

Vormprocessen kunnen bovendien dienen om traceerbaarheid doorheen de volledige waardeketen van een metalen stuk te ondersteunen en te versterken. Met embossing tools, de gereedschappen die zo’n reliëf kunnen aanbrengen, kunnen alfanumerische codes aangebracht worden die zelfs na jaren gebruik nog makkelijk uit te lezen vallen. Een visueel aantrekkelijke oplossing, maar ook dotmarkeren is een mogelijkheid voor moderne ponsmachines. Hiermee kunnen letters, cijfers, logo’s en zelfs datamatrix codes in het metaal verschijnen. Ideaal voor bijvoorbeeld onderdeelnummers, uitlijnhulpmiddelen, service-instructies… Het voordeel van het aanbrengen met de ponsmachines is dat bij elke revisie wijzigingen eenvoudig mogelijk zijn. 

Verschil maken met veelzijdigheid

Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe mechanisch gevormde features afgewerkte stukken meer functioneel en aantrekkelijk kunnen maken voor de eindklant. In sommige gevallen kan het zelfs het verschil betekenen tussen een product dat opgaat in de concurrentiemassa of een dat erboven uitsteekt. Een lasersnijmachine zorgt inderdaad voor een ongeëvenaarde productiviteit en een hoge flexibiliteit als het aankomt op het uitsnijden van een geometrie. Maar er zijn een hele resem elementen in metaalbewerking die dan om een secundair proces vragen. Een pons kan hier zijn reputatie als veelzijdig en kostenefficiënt instrument waarmaken. En wie weet heeft een combimachine, die beide technieken combineert, voor sommige stukken dan nog het meeste zin als ultieme techniek voor metaalbewerking. Een machine die echt alles kan afleveren om in één keer uit plaatmateriaal tot een perfect afgewerkt product te komen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details