NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Netwerkevent verbindt alle stippen tussen ontwerp en serieproductie

Netwerkevent verbindt alle stippen tussen ontwerp en serieproductie

Een goed product begint met een goed ontwerp. Maar het moet ook goed gemaakt worden. Het zijn die twee kanten van de medaille die MNE-Prototyping samenbracht tijdens een netwerkbeurs. Een beurs die voortaan onder de nieuwe naam design to manufacturing opereert. Op 21 en 22 september kan u in Kortrijk Xpo zelf ontdekken hoe belangrijk het is om tot een geïntegreerde waardeketen te komen en welke partners en technologie u daarin bijstaan.

Het samensmelten van netwerkbeurzen Prototyping en MNE bleek in 2020 een succes. Het werd de ontmoetingsplek bij uitstek waar serieproductie en prototyping, nog te vaak gescheiden werelden in de praktijk, elkaar vonden. Karl D’Haveloose van organisatieteam IndustrialFairs: “Het verbinden van de processen ontwerpen en maken blijkt ook voor de industrie de ingeslagen weg voor de toekomst. Immers, hoe beter ze die kunnen verweven, hoe meer sprongen er gemaakt kunnen worden in kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Het is de manier om de innovatiekracht van de maakindustrie weer te versterken.” 

Om de netwerkbeurs Prototyping-MNE perfect op deze trend te laten aansluiten, krijgt ze een nieuwe naam. “Design to manufacturing, kortweg D2M, is in dit geval de vlag die de lading perfect dekt. Het toont hoe we de stippen kunnen verbinden. Hoe we van ontwerp en serieproductie één geïntegreerde waardeketen kunnen maken.” Design to manufacturing krijgt zijn vuurdoop op 21 en 22 september in Kortrijk Xpo.

Volledige waardeketen samenbrengen

Wat mag u dan precies allemaal verwachten? Het gesmaakte format van Prototyping-MNE blijft eigenlijk grotendeels behouden. Spelers uit de volledige waardeketen van ontwerpen en maken zullen er present tekenen met oplossingen en diensten. De organisatie wil daarbij ook zelf verder kijken dan de ‘usual suspects’. “We willen het vertrouwde concept eigenlijk in een Industrie 4.0-jasje steken. Al van in de ontwerpfase moet rekening gehouden worden met hoe het product uiteindelijk gemaakt zal worden. En hoe kunnen we al deze processen op de meest efficiënte manier samenbrengen? Design to manufacturing wil ook kijken welke innovatieve materialen en technieken er de laatste jaren zijn bijgekomen, welke IoT-standaarden er gelden, hoe softwareplatformen de missing link kunnen vormen, hoe we duurzaamheid in dit alles kunnen verweven… We willen ze zelf gaan zoeken en uitnodigen op de beursvloer, om onze bezoekers het volledige plaatje van ontwerp tot serieproductie te tonen”, aldus D’Haveloose.

Triggeren met kennis en demo’s

De technologieroutes zullen daarom terug­keren naar de beursvloer. Hoe breder het aanbod, hoe groter de nood om er makkelijk wegwijs in te geraken. “Dat is net wat deze technologieroutes doen”, vertelt D’Haveloose. “Ze loodsen bezoekers heel gericht naar de oplossingen die ze zoeken, aan de hand van een technologiespoor.” 

Daarnaast mochten uiteraard de Expert ­Classes niet ontbreken, die experten en specialistische kennis aanreiken voor bedrijven die hun productie naar een hoger niveau willen stuwen. “Momenteel sleutelen we nog aan het programma. Competentiecentra of bedrijven die al slimme oplossingen geïmplementeerd hebben, nodigen we uit om zich aan te dienen. We voegen daar op 21 september een captain’s debate aan toe, onder de titel ‘The brave new world of manufacturing’, waar experten en technologieleiders onder leiding van Agoria samen aan de tafel komen om bezoekers te inspireren omtrent maken en ondernemen in tijden van disrupties. Op 22 september staat Manufacturing 4.0 op het programma, een debat omtrent de nood aan samenwerking en partnerschap.” 

Wat wel een stijlbreuk zal vormen, zijn de nieuwe pakketten voor leveranciers van werktuigmachines. “We willen de exposanten de mogelijkheid geven om op de beurs demo’s te geven van hun machines en oplossingen. We zien dat demo’s het potentieel hebben om het publiek nog meer te triggeren.”

Eind september in Kortrijk Xpo

De timing van design to manufacturing staat nu op eind september. “In het verleden deed Prototyping-MNE dienst als de late nieuwjaarsreceptie voor de sector. Uit de bezoekersenquêtes blijkt echter dat zij eerder een datum in het najaar genegen zouden zijn. Zij vragen, wij draaien. We zijn benieuwd wat dat zal geven, maar we zijn ervan overtuigd dat de nieuwe naam en het concept er sowieso ‘boenk’ op zullen zijn. We voelen dat de interesse begint aan te wakkeren”, besluit D’Haveloose.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.