NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Niet zomaar het zoveelste bewerkingscenter
Aan de hand van de ProtoTRAK dialoogsturing hoeft een operator enkel de juiste afmetingen en snijgegevens voor zijn stuk in te geven. De machine tekent dan zelf het stuk op het scherm, zo bent u razendsnel aan het draaien of frezen.

Niet zomaar het zoveelste bewerkingscenter

Wie prototypes, enkelstuks of kleine series bouwt, denkt vaak dat automatisering geen optie is. Niks is minder waar, want met zijn ProtoTRAK sturing maakt XYZ al sinds jaar en dag het verschil in deze markt. In geen tijd helpt de toegankelijke, Nederlandstalige dialoogsturing u zelfs de meest complexe stukken maken, zonder CNC-kennis. Met de laatste toevoeging aan het gamma, een 3-in-1 freesmachine, krijgt u er een extra optie bij. U kan nu zelf kiezen wat de meest rendabele manier is om een stuk tot stand te brengen: manueel, via teach-in of via G-code. 

Een bewerkingscenter is een uiterst flexibele machine. Door de aanwezigheid van een gereedschapsmagazijn maakt ze het immers mogelijk om ook complexe stukken in één opspanning van a tot z af te werken. “De opbouw van bewerkingscenters bij de klassieke merken is grotendeels gelijklopend. Het verschil zit hem in de details om net iets sneller, nauwkeuriger of efficiënter te werken. Op vraag van klanten die de volgende stap willen zetten in hun productie, begeeft XYZ machines zich nu ook op deze markt. Maar dan wel met een uniek concept, dat aansluit bij de filosofie van de ProtoTRAK sturing die gebruikers wereldwijd kennen en appreciëren”, vertelt zaakvoerder Jan Crispyn van Crispyn Machines, verdeler van de XYZ machines voor België.

Het mooie aan deze TMC machines is dat de gebruiker voor elk order dat binnenkomt kan kiezen wat de meest rendabele productiemethode is. Hoe ze stukken het snelst en meest efficiënt kunnen maken.

Unieke ProtoTRAK sturing

Met zijn draai- en freesbanken wilde XYZ machines al sinds zijn ontstaan in de jaren 80 een gat in de markt invullen. “Een machine die gebruikers van prototypes, enkelstuks en kleine series op een laagdrempelige manier toegang geeft tot automatisering. Dat was het uitgangspunt. Aan de hand van de ProtoTRAK dialoogsturing hoeft een operator enkel de juiste afmetingen en snijgegevens voor zijn stuk in te geven. De machine tekent dan zelf het stuk op het scherm, zo bent u razendsnel aan het draaien of frezen. Een diepgaande CNC-kennis is geen vereiste, na één dag opleiding is iedereen er al mee aan de slag.” Een formule die al langer aansloeg in de thuismarkten Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, en die door de inzet van Crispyn Machines nu ook naar onze contreien is overgewaaid. “Wie het eenmaal geprobeerd heeft, wil niet meer terug. Gebruikers krijgen echt een unieke machine voorgeschoteld, omdat ze nog altijd manueel kunnen draaien of frezen.”

De TMC serie heeft wel alle upgrades meegekregen die nodig waren om de volgende stappen te zetten in automatisering voor wie enkelstuks of kleine series produceert.

Altijd snelste en meest efficiënte productiemethode

Maar wat dan als er ook kleine series bijkomen of de stukken om nog meer bewerkingen vragen? Ook voor hen opent XYZ nu de weg naar efficiënte en uiterst flexibele productie. “De TMC serie behoudt de manuele bediening en de unieke ProtoTRAK bediening, maar voegt daar een extra dimensie aan toe. Er kwam een gereedschapswisselaar bij, zodat de stap kan gezet worden naar nog meer automatisering. Daarnaast kunnen gebruikers die al offline programmeren in CAD/CAM-programma’s, die G-codes, dxf of parasolid bestanden nu gaan uitlezen met ProtoTRAK. Perfect voor complex werk of 3D simultaan frezen. Het mooie aan deze machine is dat de gebruiker voor elk order dat binnenkomt dus kan kiezen wat de meest rendabele productiemethode is. Hoe ze stukken het snelst en meest efficiënt kunnen maken. En dat is werkelijk uniek in de markt”, vat Crispyn het samen.

U kan nu zelf kiezen wat de meest rendabele manier is om een stuk tot stand te brengen: manueel, via teach-in of via G-code.

Vier modellen om uit te kiezen

Qua uiterlijk mogen de TMC bewerkingscenters er dus grotendeels hetzelfde uitzien als die van andere merken, de drie wielen voor manuele bediening verraden dat ze heel wat meer te bieden hebben. In totaal zijn er vier modellen, die variëren in bereik van 500, 700, 1.000 tot 1.600 mm. “Je moet niet dezelfde toeters en bellen verwachten als bij bewerkingscenters die gebouwd zijn om grote volumes op te verspanen. Maar de TMC serie heeft wel alle upgrades meegekregen die nodig waren om de volgende stappen te zetten in automatisering voor wie enkelstuks of kleine series produceert. Zo is ze volledig omsloten, zodat de spanen van binnen blijven en ze perfect op haar plaats is in een moderne en veilige werkplaats. Daarnaast ging het vermogen crescendo om nog meer mogelijkheden te bieden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.