Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Verspaning

Niet zomaar het zoveelste bewerkingscenter

TMC-713300123
Het mooie aan deze machines is dat de gebruiker voor elk order dat binnenkomt kan kiezen wat de meest rendabele productiemethode is. Hoe ze stukken het snelst en meest efficiënt kunnen maken.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Crispyn Machines

9 maart 2023 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Wie prototypes, enkelstuks of kleine series bouwt, denkt vaak dat automatisering geen optie is. Niks is minder waar, want met zijn ­ProtoTRAK sturing maakt XYZ al jaar en dag het verschil in deze markt. In geen tijd helpt de toegankelijke, Nederlandstalige dialoog­sturing u zelfs de meest complexe stukken maken, zonder CNC-kennis. Met de laatste toevoeging aan het gamma, een 3-in-1 frees­machine krijgt u er een extra optie bij. U kan nu zelf kiezen wat de meest rendabele manier is om een stuk tot stand te brengen: ­manueel, via teach-in of via G-code. Benieuwd? Crispyn Machines introduceert de nieuwe TMC serie tijdens zijn introductiedagen tussen 20  ­februari en 3 maart. Of u kan ze ook uitgebreid leren kennen op Machineering

Op vraag van klanten die de volgende stap willen zetten in hun productie, begeeft XYZ machines zich nu ook op de markt van bewerkingscenters. Maar dan wel met een uniek concept.

Een bewerkingscenter is een uiterst flexibele machine. Door de aanwezigheid van een gereedschapsmagazijn maakt ze het immers mogelijk om ook complexe stukken in één opspanning van a tot z af te werken. 

“De opbouw van bewerkingscenters bij de klassieke merken is grotendeels gelijklopend. Het verschil zit hem in de details om net iets sneller, nauwkeuriger of efficiënter te werken. Op vraag van klanten die de volgende stap willen zetten in hun productie, begeeft XYZ machines zich nu ook op deze markt. Maar dan wel met een uniek concept, dat aansluit bij de filosofie van de ProtoTRAK sturing die gebruikers wereldwijd kennen en appreciëren”, vertelt zaakvoerder Jan Crispyn van Crispyn Machines, verdeler van de XYZ machines voor België.

Unieke ProtoTRAK sturing

Met zijn draai- en freesbanken wilde XYZ machines al sinds zijn ontstaan in de jaren 80 een gat in de markt invullen. 

“Een machine die gebruikers van prototypes, enkelstuks en kleine series op een laagdrempelige manier toegang heeft tot automatisering. Dat was het uitgangspunt. Aan de hand van de ProtoTRAK dialoogsturing hoeft een operator enkel de juiste afmetingen en snijgegevens voor zijn stuk in te geven. De machine tekent dan zelf het stuk op het scherm; zo bent u razendsnel aan het draaien of frezen. Een diepgaande CNC-kennis is geen vereiste – na één dag opleiding is iedereen er al mee aan de slag.” 

Een formule die al langer aansloeg in de thuismarkten Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, en die door de inzet van Crispyn ­Machines nu ook naar onze contreien is overgewaaid. “Wie het eenmaal geprobeerd heeft, wil niet meer terug. Gebruikers krijgen echt een unieke machine voorgeschoteld, omdat ze nog altijd manueel kunnen draaien of frezen.”

Er kwam een gereedschapswisselaar bij, zodat de stap kan gezet worden naar nog meer automatisering. Daarnaast kunnen gebruikers die al offline programmeren in CAD/CAM-programma’s die G-codes, dxf of parasolid bestanden nu gaan uitlezen met ProtoTRAK.

Altijd snelste en meest efficiënte productiemethode

Maar wat dan als er ook kleine series bij komen of de stukken om nog meer bewerkingen vragen? Ook voor hen opent XYZ nu de weg naar efficiënte en uiterst flexibele productie. 

“De TMC serie behoudt de manuele bediening en de unieke ProtoTRAK bediening, maar voegt daar een extra dimensie aan toe. Er kwam een gereedschapswisselaar bij, zodat de stap kan gezet worden naar nog meer automatisering. Daarnaast kunnen gebruikers die al offline programmeren in CAD/CAM-programma’s die G-codes, dxf of parasolid bestanden nu gaan uitlezen met ProtoTRAK. Perfect voor complex werk of 3D simultaan frezen. Het mooie aan deze machine is dat de gebruiker voor elk order dat binnenkomt dus kan kiezen wat de meest rendabele productiemethode is. Hoe ze stukken het snelst en meest efficiënt kunnen maken. En dat is werkelijk uniek in de markt”, vat Crispyn het samen.

Qua uiterlijk mogen de TMC bewerkingscenters er dus grotendeels hetzelfde uitzien als die van andere merken, de drie wielen voor manuele bediening verraden dat ze heel wat meer te bieden hebben.

Vier modellen om uit te kiezen

Qua uiterlijk mogen de TMC bewerkingscenters er dus grotendeels hetzelfde uitzien als die van andere merken, de drie wielen voor manuele bediening verraden dat ze heel wat meer te bieden hebben. In totaal zijn er vier modellen, die variëren in bereik van 500, 700, 1.000 tot 1.600 mm. 

“Je moet niet dezelfde toeters en bellen verwachten als bij bewerkingscenters die gebouwd zijn om grote volumes op te verspanen. Maar de TMC serie heeft wel alle upgrades meegekregen die nodig waren om de volgende stappen te zetten in automatisering voor wie enkelstuks of kleine series produceert. Zo is ze volledig omsloten, zodat de spanen vanbinnen blijven en ze perfect op haar plaats is in een moderne en veilige werkplaats. Daarnaast ging het vermogen in crescendo om nog meer mogelijkheden te bieden.” 

“Crispyn Machines organiseert introductie­dagen van 20 februari tot en met 3 maart. Tijdens deze dagen demonstreren we de TMC, en elke bezoeker ontvangen we persoonlijk met een geschenkje. Reserveer uw komst op https://www.crispyn.be/opendagen. Omdat ze nog meer overtuigen, als je alle mogelijkheden kan tonen.”    

CRISPYN MACHINES Standnummer 162

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Metaalvak? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details