NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Nieuw draaifreescentrum CMZ TD opent nieuw tijdperk
De door Promas verstrekte opvolging omvat een programmeeropleiding voor toekomstige operatoren.

Nieuw draaifreescentrum CMZ TD opent nieuw tijdperk

Na uitgebreid marktonderzoek heeft Ecosteryl een nieuwe draaibank aangeschaft bij distributeur Promas BV: de CMZ TD 35 Y 800.  Met deze nieuwe, moderne machine wil het bedrijf, dat sinds 2000 actief is onder de naam AMB Ecosteryl en sinds 2021 onder de enige naam Ecosteryl, mee evolueren met de groeifase waarin de oplossingen voor decontaminatie van medisch afval zich bevinden. De machine is eind juli geïnstalleerd en zit nog in de inloopfase, maar alles verloopt perfect volgens plan.

In 1947 richtte Raoul Dufrasne AMB op als fabrikant van specifieke machines voor de industrie. Een belangrijke verschuiving vond plaats in 2000, toen Philippe Dufrasne het bedrijf richtte op de behandeling van medisch afval, met een gepatenteerde technologie voor droge hitteontsmetting met behulp van microgolven. Sinds de ontwikkeling van de eerste prototypes heeft de technologie haar waarde bewezen en is de verkoop blijven stijgen. De historische werkplaatsen van AMB in Jemappes blijven op volle toeren draaien om de metalen onderdelen van de Ecosteryl ontsmettingsmachines te vervaardigen. Zoals Julien Bonte, continuous improvement manager en manufacturing manager bij Ecosteryl, samenvat: “Wij produceren alleen voor onszelf.“

Op de foto staan de zes machinisten, samen met Erik Kinat (uiterst links) en Julien Bonte (voorlaatste rechts).

Noodzakelijke evolutie

Sinds enkele jaren wordt dit steeds duidelijker. De verkoop van Ecosteryl ontsmettingsmachines is jaar na jaar gestegen en bereikt nu ongeveer twintig eenheden per jaar. Gezien het verouderende machinepark en de aanzienlijke toename van het volume van de te vervaardigen onderdelen, werd het absoluut noodzakelijk de productiesnelheid te verhogen. Dit was het uitgangspunt om na te denken over de toekomst van Ecosteryl. Julien Bonte: “Het doel was te investeren in de toekomst, zonder de groei of onderzoek en ontwikkeling af te remmen. We onderzochten in detail welk type machine het meest geschikt was in functie van de te bewerken onderdelen, hun specifieke diameters en lengtes, de huidige en toekomstige mogelijkheden van de machine, de terugverdientijd… En al snel leidde deze marktstudie ons naar Promas.” 

Erik Kinat, sales manager bij Promas, legt uit: “Het doel was de efficiëntie te verhogen en de productie te optimaliseren, en het leek ook de moeite waard om opeenvolgende manipulaties op verschillende machines te vermijden. De nieuwe machine kan dus worden gebruikt voor draaien, en voor frezen met de Y-as en aangedreven gereedschappen, en sluit verdere automatisering niet uit.”

De CMZ TD 35 Y 800 is sinds eind juli 2022 geïnstalleerd.

Voordelen van nieuwe machine

De CMZ TD 35 Y 800 biedt onmiskenbare technische voordelen. Zonder ze allemaal te noemen, vermelden we de tijdwinst van 36% op de bewerking van het doorvoerhuls, het meest bewerkte onderdeel, en het feit dat de nieuwe machine beschikt over twaalf aangedreven gereedschappen van 13 kW! Vroeger moest Ecosteryl het doen zonder automatisch gereedschapsmagazijn, en had slechts één beschikbaar gereedschap met manuele wissel. Ook het aangedreven vermogen is ongeëvenaard. En om toekomstige uitdagingen aan te gaan, is de machine flexibel, schaalbaar en zou zij ook kunnen worden uitgerust met automatische stangenaanvoer of laadrobot.

Even belangrijk is dat de nieuwe machine de overgang naar een moderne werkplaats heeft vergemakkelijkt. Julien Bonte: “De werkplaats heeft een facelift gekregen. Er werd een betonnen plaat gestort om de stabiliteit en de lastverdeling te verbeteren. Bovendien laat de nieuwe machine een frisse wind waaien in de werkplaats. Het trainen van onze zes machinebedieners in het gebruik van zo’n moderne machine werkt stimulerend en vergroot de veelzijdigheid binnen het team. Dit bevestigt onze ambitie om te investeren in kwaliteit en geeft een zeer positief signaal aan onze ­medewerkers.”

Twee voorbeelden van bewerkte onderdelen: het grotere is een overbrengingsas, het kleinere een halve bladsteun.

Follow-up van a tot z

Kwaliteit op lange termijn waarborgen betekent ook mogelijke technische problemen vermijden. Erik Kinat: “Het gaat natuurlijk niet alleen om de verkoop van een machine. Ik streef naar langdurige samenwerking en klanttevredenheid. Promas beschikt over dertien technici die dag in, dag uit de baan opgaan om eventuele problemen op te lossen, meestal binnen 48 uur.  Julien Bonte vult aan: “We zijn blij met de follow-up van a tot z. Nu kunnen we flexibeler zijn in de dienst na verkoop zonder de productie te benadelen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details