V.A.C. Machines

Ditzingen, DEU, 04.05.2018

02:17
16-10-2018

Nieuw tijdperk van autonome plaatbewerkingsfabrieken

Het connecteren van de productie-omgeving zal de slimme fabriek gestalte geven. Dat is alvast het uitgangspunt van TRUMPF voor de komende editie van EuroBLECH. Op de stand zullen talrijke oplossingen te zien zijn voor autonome werkplaatsen. De digitaal geconnecteerde oplossingen die de Duitse machinebouwer er voorstelt zijn specifiek ontworpen om productieprocessen te vereenvoudigen en efficiënter te maken.

V.A.C. MachinesVan de data aanwezig in de volledig geautomatiseerde lasersnijmachine, kunnen procesverbeteringen gedestilleerd worden, die dan weer van toepassing zijn op alle machines wereldwijd.

“Naar mate ze meer autonomie krijgen, zullen onze machines meer taken kunnen overnemen, wat het leven voor de operatoren errond een stuk gemakkelijker maakt. Maar je zal deze vruchten pas echt kunnen plukken in een geconnecteerde, intelligente productie-omgeving. Dat zal het onze klanten mogelijk maken om productiviteitswinst op te tekenen en hun concurrentievoordeel te vrijwaren. Artificiële intelligentie is de sleutel tot succes in dit verhaal.” Aan het woord is Heinz-Jürgen Prokop, CEO Machine Tools bij TRUMPF. Hij stelt vast dat er nog weinig te rapen valt met het louter nastreven van hogere laservermogens. De focus moet daarentegen liggen op het connecteren van machines en de processen die upstream en downstream van het eigenlijke productieproces gebeuren. Hij is ervan overtuigd dat in combinatie met intelligente data-analyse daar de grootste sprongen voorwaarts in productiviteit kunnen worden genomen.

Naar meer betrouwbare processen
Voor TRUMPF is dit verre van het prille begin. Het legde de voorbije jaren al de fundamenten voor de autonome fabriek door het integreren van verscheidene ondersteuningssystemen in zijn machine. Een voorbeeld van zo een innovatie is Smart Collision Prevention, dat het snijproces nog betrouwbaarder maakt. Deze functie werd zodanig geprogrammeerd dat ze rekening houdt met het kantelen van stukken en haar strategie erop ent om botsingen met de snijkop te vermijden. Meer en meer machinefuncties zullen bepaalde controleprocessen autonoom gaan beheren. Een tweede voorbeeld is Smart Nozzle Automation, een functie die periodieke controles uitvoert op de nozzle en deze automatisch vervangt wanneer hij beschadigd is. En dit zijn lang niet de enige mijlapen op weg naar autonoom lasersnijden die TRUMPF zal presenteren tijdens de EuroBLECH in Hannover.

Zelflerende machines
De volledig geautomatiseerde TruLaser Center 7030 lasersnijmachine brengt het concept van autonome machines naar een hoger niveau. Van het programmeren tot het uitsorteren van de stukken, alles gebeurt volledig op automatische piloot. “We maken reeds gebruik van intelligente data-analyse om processen uitgevoerd door de machine te verbeteren. Door daar feedback van klanten aan toe te voegen, willen we stap voor stap tot perfectie komen. Artificiële intelligentie is de volgende fase in Industrie 4.0”, vertelt Thomas Schneider hoofd van ontwikkeling voor werktuig­machines bij TRUMPF. De ontladingsunit vat dit mooi samen. De pin die de plaat uit het skelet duwt is zodanig ontworpen om een efficiënte en betrouwbare uitname van de stukken te garanderen. Als dit meteen perfect lukt, start de machine zelf een nieuwe cyclus op, zonder dat er interventie nodig. Deze wordt dan herhaald zolang het nodig is, terwijl de machine intussen bijleert van zijn fouten.

Slimme fabriek, slimme logistiek
TRUMPF maakt van de EuroBLECH gebruik om ook zijn geconnecteerde intralogistiekoplossing voor te stellen. Het gaat erom de logistieke processen op de werkvloer te verbeteren, bijvoorbeeld de flow van stukken van het ene werkstation naar het andere. “Door gebruikt te maken van ons localisatiesysteem, konden onze klanten in het testprogramma tot vijf cijfers voor de komma aan kosten besparen”, geeft Schneider mee. “Het systeem stelt hen in staat om hun zoektijden te reduceren en hun jobs op een intelligente manier de juiste prioriteit mee te geven.” Hoe kleiner de seriegroottes worden, hoe moeilijker plaat­bewerkers het hebben om hun verschillende orders doorheen het productieproces te volgen. Tegelijkertijd vragen de klant wel om een hogere graad van transparantie. Het systeem van TRUMPF stelt gebruikers in staat om hun productieprocessen meer efficiënt te beheren en aan de eisen van hun klanten te voldoen. 

Tekst: Valérie Couplez  Beeld: V.A.C. Machines
Uitgelichte afbeelding: 
Het TruLaser Center 7030 herhaalt de cyclus voor het uitsorteren van de stukken tot het lukt. Tijdens elk van deze pogingen verwerkt en assimileert de machine data om eruit te leren.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

Yamazaki MazakSnel en efficiënt 3D-geprinte onderdelen behandelen