bandzaagautomaat
02:10
30-01-2017

Nieuwe bandzaagautomaat opent mogelijkheden voor maatwerk

Metaalbewerkers passen zich voortdurend aan om de toegevoegde waarden van hun producten en diensten te verhogen. Voor Buysmetal, al meer dan 125 jaar een begrip in en rond Harelbeke als het op staal aankomt, ligt de meerwaarde in zelf de nodige bewerkingen uitvoeren, zodat de klant zijn materiaal kant-en-klaar kan gebruiken. Om de capaciteit nog verder uit te bouwen en korte levertermijnen te blijven garanderen, investeerde de staalspecialist daarom in een volautomatische bandzaagmachine van Behringer. Promatt stond in voor een vlekkeloze service.

Buysmetal ontstond in 1896 in hartje Kortrijk als Buyschaert Metalen. We zitten volop in de tweede industriële revolutie en het belang van metalen in allerhande toepassingen groeit exponentieel. Ook staal kan intussen vlot bewerkt worden dankzij een nieuw procedé. Dat maakt dat het familiebedrijf onder leiding van Richard Buysschaert zich snel een reputatie uitbouwt in de streek. Het blijft gestaag groeien wat tweemaal tot een verhuis leidt. In 1970 landt Buysmetal in Harelbeke, waar het tot op vandaag zijn thuishaven heeft. De belangrijkste mijlpaal volgt in 1976 als de onderneming deel gaat uitmaken van Klöckner & Co. Sindsdien wordt resoluut de kaart van automatisatie getrokken. Het legt Buysmetal geen windeieren. In 2008 zet het een historisch verkooprecord neer van 70.000 ton met een omzet van 65 miljoen euro. Vandaag denkt het bedrijf nog altijd aan uitbreiden. Mario Vancompernolle, Logistiek en Kwaliteitsmanager bij Buysmetal, legt uit. “Service naar klanten is voor ons heel belangrijk. Daarom willen we onze levertermijnen nog korter krijgen. Bovendien kregen we er aan aantal projecten bij om buizen op maat te zagen. Om deze extra capaciteit op te vangen, gingen we daarom op zoek naar een bandzaagautomaat die kant-en-klare stukken kon afleveren.”

bandzaagautomaat

Volautomatisch zagen
In de productiehal van Buysmetal zijn reeds verschillende vooraanstaande merken vertegenwoordigd. Vancompernolle ging bij hen ten rade om de juiste machine voor de job te vinden. “Voor ons was het belangrijk dat we een volautomatische machine kregen, zodat ze ongestoord haar werk kan doen. Daarenboven moest ze makkelijk te programmeren zijn en de juiste nauwkeurigheid halen. De keuze viel uiteindelijk op de Behringer bandzaagautomaat HBE 411 Dynamic. Naast het feit dat het een bijzonder kwalitatieve machine betreft, werden we vooral overtuigd door het concept dat de aanvoer en afvoer van het materiaal regelt. Daarenboven stelt Promatt ook een grote dosis flexibiliteit en service voorop. We kunnen ons immers geen lange stilstand veroorloven.” Deze bandzaagautomaat kan profielen snijden met een diameter van 10 mm tot 410 mm. In automatisch bedrijf is de kortst te zagen lengte minimaal 10 mm en maximaal 5.180 mm. De zaagafwijking voor normale materialen ligt onder 0,1 mm per 100 mm zaaghoogte. De machine is verder nog standaard uitgerust met materiaalbeginherkenning, waarmee het materiaal automatisch gepositioneerd wordt op de gewenste afkortlengte of kopsnedelengte.

Perfect volgens plan
Buysmetal koos nog voor twee opties: de automatische aan- en afvoer en de bundel kleminrichting. De automatische aanvoer werkt met een robuust uitgevoerde aanvoergrijper met daaronder een gesloten rollenbaan. De aanvoergrijper is standaard uitgerust met een zwevende ophanging. Deze ‘beweegbare’ klembek kan het volledige klembereik van de machine afdekken, zodat de aanvoergrijper eventuele kromming in het materiaal kan volgen. Aan de achterzijde staat een stabiele rollenbaan met een robuust stalen profielframe. De poten zijn in de hoogte verstelbaar, zodat ze nauwkeurig op de hoogte van de machine zijn in te stellen. Naast de afvoerrollenbaan wordt een materiaalbuffer geplaatst die bestaat uit vijf materiaalsteunen, elk met een diepte van 2 m. De afstand is zo gekozen dat delen tussen 1.000 mm en 6.000 mm lengte op de steunen kunnen komen. Ten slotte is deze HBE 411 Dynamic uitgerust met twee additionele verticale hydraulische klemmen voor het zagen van bundels. Het maximaal klembereik bedraagt 15 tot 510 mm in de breedte en 10 tot 400 mm in de hoogte. Vancompernolle is bijzonder tevreden over de machine: “Ze doet perfect wat van haar gevraagd wordt en ook de installatie verliep vlekkeloos. We hebben nu de mogelijkheden in huis om de markt van maatwerk in kant-en-klare producten verder te verkennen.” bandzaagautomaat

Tekst: Valérie Couplez  |  Beeld: Buysmetal en Promatt

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

aluminium zagenVan Hoorn Machining