lasersnijmachine
02:18
14-06-2017

Nieuwe fiberlasersnijmachine geeft ruimte om te groeien

Hoe sneller je kan werken, hoe economischer. Voor Vroman uit Moeskroen zijn korte doorlooptijden een sterke troef om zich van concurrenten te onderscheiden, maar dan mag er niet ingeboet worden op kwaliteit. Om een antwoord te bieden op de sterke groei investeerde de toeleverancier daarom in een nieuwe machine die het beste van beide werelden combineert. Met de Laser Genius van Prima Power zal het bedrijf alle materialen en diktes in één keer onbemand kunnen verwerken.

Vroman ontstond in 1986 als familiebedrijf en is dat kwaliteitsetiket vandaag nog steeds waard. Geert Vroman die de plaatbewerkingsactiviteiten overnam van vader Albert, stoomt nu zijn zoon Kevin klaar om het roer over te nemen. “De concurrentie in de toeleveringssector is moordend. Gelukkig kan ik terugvallen op trouwe klanten, die weten dat Vroman synoniem staat met korte leveringstijden aan een goede prijs en een uitstekende kwaliteit. Sinds negen jaar kan ik ook rekenen op een zoon die achter me staat. Dat gaf mijn motivatie een enorme boost. We zijn klaar om er de komende jaren samen voor te gaan.” En dat is nodig. De goede reputatie van Vroman en het feit dat vader en zoon kunnen meedenken met klanten om het gewenste resultaat mogelijk te maken, hebben het Moeskroense bedrijf geen windeieren gelegd. Voor de komende jaar verwacht Vroman een verdubbeling in zijn capaciteit van 200 naar 400 ton platen per maand. Om de bestellingen te kunnen volgen en dezelfde scherpe levertermijnen te garanderen drong de investering in een nieuwe lasersnijmachine zich op.

lasersnijmachine
Voorstelling van hoe de nieuwe machine-opstelling er zal uitzien.

Snelste fiberlaser
De huidige lasersnijmachine is een CO2-laser van 4 kW van Prima Power die sedert 2010 in de productie staat, nog steeds tot grote tevredenheid. Toch gingen vader en zoon naar EuroBLECH om de markt te verkennen. “We bekeken meer dan dertig verschillende machines, maar kwamen toch weer uit bij de leverancier waar onze zoektocht begon: Prima Power. Operationeel en functioneel hadden ze het beste antwoord op onze noden”, vertelt Geert enthousiast. Het werd uiteindelijk de Laser Genius, een 4 kW fiberlaser, in combinatie met het automatische laadmagazijn Combo Tower Laser. Kevin die de lasersnijmachine zal bedienen is overtuigd van de meerwaarde die deze investering zal brengen. “Voortaan kunnen we volledig onbemand werken. Het torenmagazijn zorgt voor de continue aan- en afvoer van het materiaal. Dat maakt dat de machine een extra weekendshift kan draaien, wat nodig is aangezien onze productie op korte termijn zal verdubbelen. Met de oude machine zaten we beperkt tot 20 mm in staal. Nu kunnen we alle materialen en diktes aan. De keuze voor de fiberlaser lag voor de hand. Deze technologie vereist een pak minder onderhoud, waardoor de machinestilstand tot een minimum beperkt blijft. Daarnaast is ze ook een stuk sneller dan de CO2-bron en hebben we met de keuze voor Prima Power één van de snelste machines op de markt in huis gehaald”, verduidelijkt Kevin.

lasersnijmachine lasersnijmachine
Vakmanschap aan korte levertermijnen, dat is waar Vroman voor staat.

Geen tijd te verliezen
Aangezien de productie momenteel op volle toeren draait om de binnenkomende orders aan de zelfde scherpe levertermijnen af te werken, kon er geen seconde getreuzeld worden met de investering. Vroman koos daarom voor de Laser Genius die u op MTMS-Machineering nog kon bewonderen. “Een van onze klanten verdubbelde onlangs zijn opdracht. We evolueren op korte termijn van plaatwerk voor 750 machines naar plaatwerk voor 1.750 machines op jaarbasis. We hadden daarom snel een betrouwbare extra kracht nodig in de werkplaats”, legt Geert uit. Dat gaf Prima Power nog een extra streepje voor op de concurrentie. Kevin: “Ik hoef onze stukken niet aan te passen, maar kan ze meteen op de nieuwe machine laten draaien. We zijn hier immers al vertrouwd met de software van Prima Power die op een heel gebruiksvriendelijke manier werkt. Bovendien is het servicecenter maar een boogscheut van ons verwijderd. In al die jaren samenwerken waren ze hier in het slechtste geval pas binnen twee uur. Dat soort vertrouwen heb je nodig. Als je zoals ons kort op de bal wil spelen voor klanten, heb je een partner nodig die dat ook kan.”

Tekst: Valérie Couplez   Beeld: Prima Power en Vroman

lasersnijmachine
Vroman heeft tevens een bekwame lasafdeling in huis.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

Hexagon ManufacturingPoedercoaten