NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Nieuwe Flanders Make technologie helpt bedrijven veilig terug aan de slag te gaan

Nieuwe Flanders Make technologie helpt bedrijven veilig terug aan de slag te gaan

Weefmachineproducent Picanol test social distancing toestellen op de werkvloer

Onderzoekscentrum Flanders Make stelt 3 nieuwe technologische oplossingen voor waarmee bedrijven hun medewerkers en bezoekers kunnen beschermen tegen COVID-19 besmetting. Het gaat om 1 toestel dat de lichaamstemperatuur screent en 2 systemen die mensen helpen om minstens 1.5m afstand te houden. Deze oplossingen kunnen zowel gecombineerd als afzonderlijk gebruikt worden, naargelang de noden van het bedrijf. Flanders Make past ze zelf al even toe en biedt ze nu ook aan bedrijven aan. Weefmachineproducent Picanol was al heel snel actief betrokken en test momenteel één van de social distancing systemen in zijn fabriek te Ieper, nu met 8 en vanaf volgende week met 80 medewerkers.

project-1-infraroodcameras-meten-temperatuur-bij-ingang-kopieren

“Flanders Make ondersteunt bedrijven met technologisch onderzoek en innovatie. Om deze moeilijke periode door te komen, hebben onze top onderzoekers op zeer korte termijn nieuwe technische oplossingen ontwikkeld om bedrijven te helpen om hun productie en andere activiteiten zo snel en zo veilig mogelijk voort te zetten. Zo willen we onze industrie en onze economie een positieve boost geven”, zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter van Flanders Make.

project-3-alarm-weerklinkt-wanneer-social-distancing-niet-gerespecteerd-wordt-kopieren

Hoe werken die nieuwe systemen voor temperatuur screening en social distancing in de praktijk?

Dirk Torfs, CEO van Flanders Make:  “Om te beginnen screen je iedereen die binnenkomt meteen op lichaamstemperatuur met ons systeem gebaseerd op infrarood-metingen. Bij twijfel gebruik je een thermometer en je laat alleen diegenen met een gezonde lichaamstemperatuur binnen. Grote groepen kunnen zo snel gescreend worden, met respect voor social distancing. Zo verlaag je de kans op aanwezigheid van zieke mensen in je bedrijf. Ook in de retail-sector en in publieke gebouwen kan dit systeem van pas komen.

Eens binnen, draagt elke medewerker met een job die veel aandacht voor social distancing vereist een toestelletje rond de hals, dat een geluidssignaal geeft zodra iemand te dichtbij komt. Dit nieuwe toestelletje bevindt zich dus dicht bij de mond, het ideale uitgangspunt om de afstand te meten. Zo kunnen ook operatoren in de productie veilig aan het werk. Dit toestel helpt de medewerkers om hun gedrag meteen te corrigeren en oplettend te blijven.

Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals een inkomhal of refter, plaats je ons systeem met camera’s, dat ook een geluidssignaal genereert wanneer ze te dicht bij elkaar komen. De camerabeelden worden niet opgenomen en mensen zijn niet herkenbaar in beeld, dus de privacywetgeving wordt perfect gerespecteerd. Het kan dus ook breder ingezet worden, bijvoorbeeld in de horeca.”

project-3-camera-controleert-social-distancing-kopieren

Succesvolle eerste testen in de productie bij Picanol

Geert Ostyn, VP Weaving Machines bij Picanol en Vice-voorzitter van Flanders Make: “Picanol was al snel betrokken bij de ontwikkeling van de social distancing toestellen  en de evaluatie van de technologie op de werkvloer. Momenteel testen we dit systeem in Ieper met  8 operatoren die het toestelletje rond de hals dragen. Als ze te dicht bij elkaar komen, horen ze meteen een signaal om afstand te nemen. Bij een positieve evaluatie, willen we volgende week uitbreiden naar 80 medewerkers. Het eenvoudig te installeren systeem vergt geen vaste infrastructuur, werkt volledig lokaal en het respecteert de privacy van de werknemers. Dit is een mooi voorbeeld van een snelle ontwikkeling van een onderzoekscentrum die op korte termijn in de bedrijven ingezet kan worden.”

project-2-uwb-toestellen-voor-elke-werknemer-die-waarschuwen-wanneer-social-distancing-niet-gerespecteerd-wordt-kopieren

Flanders Make brengt op dit moment de specifieke noden van geïnteresseerde bedrijven in kaart en overlegt met potentiële producenten van de verschillende systemen. Dit met het oog op een zo snel mogelijke introductie en ondersteuning van onze industrie.

Hilde Crevits, Vlaams Minister van Innovatie concludeert: “Met de hulp van onderzoek en innovatie kunnen bedrijven ondersteund worden om veilig terug aan het werk te kunnen gaan na de coronacrisis. Onze Vlaamse maakindustrie is tijdens de crisis volop aan de slag om oplossingen en hulpmiddelen te bedenken in de strijd tegen corona. Met systemen om de temperatuur te screenen en afstand te meten kan de nodige veiligheid gegarandeerd worden. Dit toont nog maar eens aan dat onze Vlaamse onderzoekers en wetenschappers heel wat expertise in huis hebben. En daar kan ik als minister van wetenschap en innovatie alleen maar bijzonder trots op zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details