NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Nieuwe lasersnijmachine en plooibank zetten nieuwe standaard in productiviteit

Nieuwe lasersnijmachine en plooibank zetten nieuwe standaard in productiviteit

Een machine om snel en efficiënt klinkers te vervoeren. Uit die vraag ontstond de eerste Rollmops in 1987. Het begin van een niet-aflatende groeicurve voor fabrikant Gebroeders Geens in Hoogstraten. Om de stijgende vraag te blijven bijhouden investeerde het bedrijf recent in meer capaciteit voor zijn plaatbewerkingsafdeling. Een nieuwe lasersnijmachine en een nieuwe plooibank, beide van Belgische makelij hebben de productiviteit intussen een nieuw elan gegeven. Een gesprek over de samenwerking met LVD.

Om de snelheid neer te zetten die Gebroeders Geens voor ogen had, werd de nieuwe lasersnijmachine een Phoenix FL-3015 fiberlaser van 6 kW met automatische nozzlewisselaar van LVD.

 

Ook in de bouwsector zoekt men naar manieren om handarbeid lichter te maken. Het was de drijfkracht achter de eerste Rollmops en Knikmops (met 4 x 4 optie), die zich intussen bewezen hebben als onmisbare werkinstrumenten voor onder andere bestratingsbedrijven en tuinaannemers. Deze multifunctionele knikladers zijn van de hand van Gebroeders Geens uit Hoogstraten. Zaakvoerders Frans en Marcel Geens bouwden de zaak in dertig jaar op tot een enorm succes. Een echt familiebedrijf want ook de zonen van Frans Geens, Bert en Joos, zijn er intussen aan de slag. In 2018 maakten ze maar liefst 600 machines. Ze zijn daarmee een vaste waarde in het straatbeeld geworden, niet enkel in België maar over heel Europa. Robuustheid, lichtheid en wendbaarheid zijn de sterke troeven van de machines. Frans Geens: “De kwaliteit van het chassis is wat het verschil maakt. We willen dat onze machines niet kapot te krijgen zijn. Tegelijkertijd spelen we vlot in op wensen van klanten. Dat kan enkel door het plaatwerk in huis te laten gebeuren, zodat we snel een aangepast prototype kunnen maken.”

De keuze voor de Easy-Form 135/30 van LVD maakt dat de programma’s, gereedschappen en operatoren eenvoudig kunnen uitgewisseld worden.

 

Eerste fiberlaser lost bottleneck op met zijn snelheid

Achter elk sterk product staat een sterke machine. Voor zijn afdeling plaatbewerking ging Gebroeders Geens al in ’91 de samenwerking aan met LVD. “De eerste plaatschaar en plooibank die we ooit kochten waren van de Belgische machinefabrikant. Ze zijn overigens nog altijd in dienst”, geeft Geens mee. Door de sterke groei die het bedrijf uit Hoogstraten nog altijd laat optekenen, had de plaatbewerkingsafdeling nood aan meer capaciteit. De bottleneck in de productie bleek de lasersnijmachine te zijn. “We gingen daarom de markt op om een nieuwe machine te zoeken die naast onze CO2-laser aan de slag kon en materialen, voornamelijk staal, tot 20 mm de baas kon. Om de snelheid neer te zetten die we voor ogen hadden, werd het een Phoenix FL-3015 fiberlaser van 6 kW met automatische nozzlewisselaar van LVD. Een torenmagazijn met 103 palletplaatsen voor platen en voor gesneden stukken maakt dat volautomatische productie nu mogelijk is, zodat we bij een hogere vraag steeds ’s nachts of in het weekend de laser een extra shift kunnen laten werken.”

Van links naar rechts: Bert, Frans en Marcel Geens. De Rollmops en Knikmops machines hebben zich intussen bewezen als onmisbare werkinstrumenten voor onder andere bestratingsbedrijven en tuinaannemers.

 

Eenvoudig uitwisselen gereedschappen en programma’s aan plooibank

Daarnaast had Gebroeders Geens ook nood aan een nieuwe plooibank. Het werd de Easy-Form 135/30, ook van LVD. “Onze vorige plooibank had recent een retrofit ondergaan. De prestaties die daarvan het gevolg waren overtuigden zodanig dat we eigenlijk een moderne kopie van dezelfde machine wilden hebben. Dat maakt het bijzonder eenvoudig om programma’s, gereedschappen en operatoren uit te wisselen aan de plooibanken”, vat Geens samen. Het standaardmodel bevatte voor Gebroeders Geens al alle toeters en bellen die nodig waren. Geens stipt de capaciteit en het enorme bedieningsgemak aan als de belangrijkste troeven. Daarnaast maakt de software het verschil. “We werken nu al met CADMAN-B en CADMAN-L, respectievelijk voor het plooien en het lasersnijden. Op termijn willen we ook de koppeling maken met CADMAN JOB om de werkvoorbereiding en de werkplaats met elkaar te verbinden. Daarom was het voor ons ook belangrijk om bij dezelfde fabrikant te blijven.”

Uitstekende ondersteuning

Geens staat er ook op een pluim op de hoed te steken van de service-mensen die LVD in dienst heeft. “Ze komen niet alleen gemaakte afspraken perfect na wat betreft de installatie, maar geven ook een uitstekende ondersteuning wanneer er problemen zijn. We zijn dan ook bijzonder tevreden over de samenwerking”, besluit Geens.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.