“Nieuwe machines vergroten ons marktpotentieel”
01:40
15-10-2018

“Nieuwe machines vergroten ons marktpotentieel”

De capaciteit uitbreiden én proactief inspelen op nieuwe noden van de markt. Dat waren voor Westlandia de belangrijkste redenen om, gespreid over een periode van twee jaar, zeven nieuwe CNC-machines in gebruik te nemen. Het maatwerkbedrijf sloeg daarvoor de handen in elkaar met leverancier Germond uit Izegem.

Sinds Westlandia vijftig jaar geleden boven de doopvont werd gehouden, legt het maatwerkbedrijf zich toe op metaalbewerking. “Ongeveer 150 mensen zijn in deze afdeling actief”, legt commercieel verantwoordelijke Ivan Vermeulen uit. “Omzetmatig vormt deze specialisatie zelfs onze belangrijkste afdeling. We leggen ons vooral toe op draai- en freeswerk.”

Veelzijdig machinepark
We beschikken over 45 CNC-freesmachines en 14 CNC-draaibanken”, pikt Marnix Timperman, verantwoordelijke technische ondersteuning metaalbewerking, in. “Daarmee kunnen we vooral inzetten op seriewerk, van heel kleine stukken tot items van 8,5 meter. Ons machinepark telt zowel horizontale, verticale, vierassige als vijfassige machines.” De voorbije twee jaar nam Westlandia zeven nieuwe machines in gebruik. Het bestelde die bij Germond uit Izegem. “De machines zijn allemaal van Doosan”, vult Franky Grammens, commercieel directeur bij Germond, aan. “We bieden totaaloplossingen aan, waarbij een sterke service en dienst na verkoop centraal staan. Op die manier is met Westlandia een intense samenwerking gegroeid.”

“Nieuwe machines vergroten ons marktpotentieel”Westlandia kan nu ook vrij grote stukken afwerken.

Capaciteit uitbreiden
Westlandia investeerde in deze machines om verschillende redenen. “Het gaat om één vijfassige, vier verticale en twee horizontale freesmachines (met palletwissel), waardoor we ook vrij grote stukken kunnen afwerken. We willen hiermee inspelen op nieuwe noden van onze klanten,  een extra cliënteel aanboren en onze capaciteit uitbreiden. Het gaat deels ook om een vervanging van verouderde machines”, zegt Timperman. “We hebben specifiek voor het merk Doosan gekozen vanwege de betrouwbaarheid, de goede prijs-kwaliteitverhouding en de onderhoudsvriendelijkheid van de toestellen. Een modernisering van het machinepark verkleint de kans op stilstand en garandeert onze klanten korte doorlooptijden. Dat is essentieel om voortdurend leverstiptheid te kunnen waarborgen”, aldus Xavier Sohier, manager verkoop bij Westlandia.

Uniforme sturing
De geïnstalleerde Doosan machines bieden nog andere voordelen. “Ons machinepark kenmerkte zich vroeger door heel diverse sturingen”, legt Timperman uit. “De nieuwe machines beschikken over een Fanuc besturingssysteem. Dat past volledig in onze doelstelling om de sturing zoveel mogelijk te uniformiseren. Op die manier kunnen we het programmeerwerk voor de technische cel en de werkvoorbereiders eenvoudiger maken. De vijfassige machine biedt als extra voordeel dat we stukken sneller kunnen afwerken. Op de horizontale freesmachines kunnen we dan weer verschillende items in één keer afwerken.” In september neemt Westlandia nog twee nieuwe toestellen in gebruik. “Het gaat over twee verticale machinecenters van het merk Brother die ook geleverd worden via Germond. Ze zijn geschikt voor kleiner, lichter werk. We investeren ook vaak in specifieke klantprojecten en ontnemen onze klant hiermee een aantal kopzorgen.” Westlandia is bezig aan een sterke groei, die zich ook weerspiegelt in de afdeling metaalbewerking. “In functie van die expansie is er een continue zoektocht naar technische profielen, zowel operatoren als werkbegeleiders zijn welkom”, besluit Sohier.   

Tekst: Bart Vancauwenberghe  Beeld: Germond
Uitgelichte afbeelding: 
De nieuwe machines beschikken over een uniform besturingssyteem van Fanuc.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

HARVI Ultra 8XSchakelkast op maat van Industrie 4.0