Safecut AERO 400
01:38
10-02-2016

Nieuwe metaalbewerkingsvloeistof blinkt uit op aluminium

Koel- en smeermiddelen kunnen aluminium een bros uiterlijk geven. Unil ging kijken waar de luchtvaartindustrie de mosterd haalt om haar onderdelen glanzend te houden en lanceert de Safecut AERO 400. Deze metaalbewerkingsvloeistof voldoet aan alle specificaties van de luchtvaartindustrie en kan ingezet worden voor  alle moeilijke bewerkingen op metalen. Zeker voor bewerkingen waarbij de oppervlakteafwerking van belang is.

Machines die gesmeerd lopen
Unil Lubricants staat al sinds 1903 paraat voor zijn klanten. Toen nog onder de naam Elbe, vandaag deel uitmakend van de Cipelia groep, de voornaamste onafhankelijke smeermiddelengroep in West-Europa. Het bedrijf heeft alles in huis om ervoor te zorgen dat de machines van zijn klanten gesmeerd lopen met meer dan 500 verschillende types oliën en vetten. Specifiek voor de metaalbewerker omvat het gamma onder meer koelvloeistoffen, micro-emulsies, emulsies en slijpvloeistoffen. De fabrikant staat niet alleen garant voor een constante kwaliteit en de veiligheid voor mens en milieu, maar zet ook voortdurend in op technische innovaties. Een van de laatste nieuwigheden uit het labo is de Safecut AERO 400.

Aluminium blijft glanzen
Deze micro-emulsie komt overwaaien uit de luchtvaartindustrie. Het voldoet aan alle strenge specificaties van Aerospace ASN 42.302. Er ging de nodige research aan vooraf om de formule perfect op maat te krijgen van metaalbewerkers. André Verlinden, R&D manager bij Unil, legt uit wat de kracht van dit nieuwe product is.

“De Safecut AERO 400 is een biostabiele metaalbewerkingsvloeistof geschikt voor het bewerken van staal en staallegeringen en aeronautisch aluminium (7175, 7075, 2024 …). Het bevat ongeëvenaarde roestwerende en smerende eigenschappen, zodat het metaal zijn glans kan behouden. Vooral aluminium kon wat dat betreft de klassieke koel- en smeermiddelen voor een uitdaging stellen. Met de Safecut AERO 400 blijft het materiaal echter onaangetast, terwijl het anders een bros uiterlijk kreeg. Een tweede troef is dat het product laagschuimend is. Dat betekent dat het hoge drukken uitstekend kan verdragen, niet onbelangrijk in moderne verspaningsmachines waar er steeds minder plaats is voor het oliecarter. Verder beschikt deze micro-emulsie over goed koelende eigenschappen. Ze is ideaal voor zagen, draaien, frezen, boren of tappen.” De Safecut AERO 400 kan gebruikt worden voor alle materialen, ook koperlegeringen, titaan en rvs. De concentratie in water mag variëren naar gelang de toepassing tussen de 4% en de 8%.

Werkstuk en gereedschap in topconditie
De wetgeving rond chemische stoffen wordt alsmaar strenger. Een kluwen, zeker voor bijvoorbeeld metaalbedrijven die dit niet als corebusiness hebben. Unil beseft dit en neemt graag een deel van de zorgen weg voor zijn klanten. De Safecut AERO 400 werd daarom ontwikkeld om zo veilig mogelijk te zijn voor mens en milieu. Het product voldoet ruimschoots aan de strengste eisen. Bovendien zal deze micro-emulsie ook niet te snel verbruiken. De smerende eigenschappen houden het materiaal goed vet, zonder dat de vloeistof er sneller afglijdt en sneller aan vervanging toe is. Een economische en ecologische oplossing dus die zowel uw werkstuk als uw gereedschap in topconditie zal houden, terwijl de impact op mens en milieu tot een minimum beperkt blijft.

Tekst: Valérie Couplez     Beeld: Unil

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

Ales Twist Coolex FruytierMAK 4