Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Nieuwe Mitsubishi MV4800R-CONNECT: Precisie in grootformaat

MV4800R_19938 kopiëren

29 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Mitsubishi breidt de lijn draadvonkmachines uit met de MV4800R-CONNECT. Vergeleken met de Mitsubishi MV2400R beschikt de nieuwe machine over een groter bereik in de X- en Y-as. Gebleven is de unieke Tubular direct drive, de zelf ontwikkelde wrijvingsloze aandrijving. Dat staat garant voor hoge nauwkeurigheden.

Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken hogere nauwkeurigheden en ultra lage oppervlakteruwheden. Ondanks dat de nauwkeurigheden van andere verspanende technologieën verbeterd zijn, blijft voor de allerhoogste nauwkeurigheid, of haarscherpe contouren draadvonken de beste oplossing. Daarom heeft Mitsubishi Electric het snijoppervlak van de nieuwe MV4800R-CONNECT draadvonkmachine vergroot.

Tubular direct drives

Ondanks het 50 procent grotere werkbereik, haalt deze Mitsubishi draadvonkmachine dezelfde nauwkeurigheid als de kleinere modellen. Dat komt met name door de Tubular Shaft motor, een UNIEK TYPE direct drive motor. Mitsubishi Electric heeft deze ontwikkeld en produceert ze volledig in eigen huis. Colin Jennings, Area Sales manager en vonkspecialist bij Dymato, legt uit: “Als je stator en rotor langzaam draait  dan voel je het als de polen wisselen. Bij de overgang van Noord naar Zuid voel je even weerstand. Dit is wat er ook gebeurt bij een gewone lineaire aandrijving wat tot een vibratie kan leiden die je terugziet in het werkstukoppervlak en nauwkeurigheid. Mitsubishi Electric past daarom het Tubular direct drive concept toe, waardoor je geen enkel effect hebt van het omkeren van de polen. Deze aandrijving werkt volledig wrijvingsloos.” Om dit te realiseren gebruikt de machinebouwer niet-ijzerhoudende schijfmagneten met een buis erom heen (daar komt de naam Tubular vandaan). Hierover verplaatst zich de motor. Dit aandrijfconcept is uniek. Vergelijkbare aandrijvingen komen voor in de medische industrie; ze worden bijvoorbeeld toegepast in MRI-scanners. Om een optimaal beeld van de patiënt te genereren moet de scanunit heel gelijkmatig bewegen. De kleinste hapering of trilling heeft al een negatieve invloed op het beeldresultaat. Als enige fabrikant van draadvonkmachines ter wereld past Mitsubishi Electric deze aandrijftechnologie toe in de draadvonkmachines. Ook de elektronica en besturing die hiervoor nodig is wordt in eigen huis ontwikkeld en gebouwd. Mitsubishi garandeert de positioneernauwkeurigheid van 2 µm over de volledige lengte dan ook twaalf jaar.

Constructie de basis voor precisie

De nauwkeurigheid van de MV4800R-CONNECT draadvonkmachine komt daarnaast uit de constructie: het is een vastbedmachine, met een van Meehanite gietijzer gegoten machine frame. Het werkstuk staat stil; de draad beweegt. “Hierdoor ontstaat er geen kruistafel effect met een bewegende watermassa “,verduidelijkt Colin Jennings  De aandrijvingen zijn dusdanig  gepositioneerd, om het voordeel van de Tubular direct drive motoren maximaal te benutten. Voor de snelle communicatie tussen de sensoren, besturing en aandrijving gebruikt Mitsubishi Electric snelle polymer optical fiber bekabeling. Deze geeft de signalen 400 % sneller door. Het resultaat is een hogere haalbare nauwkeurigheid en oppervlakteruwheid van Ra 0,12 µm bij een hogere productiviteit.

Snelle herinvoer draad na breuk

Alle draadvonkmachines van Mitsubishi beschikken standaard over het ‘crash protection system’. Bij de geringste weerstand die de machine  detecteert tijdens een verplaatsing, stopt de MV4800R-CONNECT met een terugtrek beweging in tegengestelde richting om schade te voorkomen. Treedt er toch onverhoopt draadbreuk op, dan kan de machine deze automatisch terug invoeren in de vonkspleet ter plaatse zonder dat  er eerst moet worden teruggekeerd naar de startpositie. Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op. De draadvonkmachine beschikt hiervoor over de mogelijkheid om de draad te rekken en te strekken voordat deze wordt ingevoerd. De dunste draad waarmee de Mitsubishi Electric MV4800R-CONNECT kan snijden heeft een diameter van 0.15 mm.

Bekijk alle informatie in onze PRODUCTCATALOGUS | dymato.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details