Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Nieuwe plooibanken: van bottleneck naar gestroomlijnd produceren

bystronic_4-kopieren

21 november 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Wie een winkelinrichting op maat zoekt, weet al jaren dat hij in Zele moet zijn. Daar verlegt Glotec steeds weer de grenzen met innovaties die klanten op hun wenken bedienen. Dat kan enkel dankzij een uitgebreid eigen machinepark. Waar het plooiwerk vroeger doorgaans de bottleneck vormde, staan twee nieuwe Xpert plooibanken van Bystronic nu garant voor een gestroomlijnde productie.

Het eigen machinepark gaf Glotec de vleugels om klanten op hun wenken te bedienen en nog meer in te zetten op innovatieve ontwikkelingen. (Beeld: Skinn Branding Agency)

 

Al sinds zijn ontstaan in de jaren 70 specialiseert Glotec zich in winkelinrichting en metalen displays. Maar het bedrijf kwam pas echt op volle toeren toen de familie Talpe er zijn leen achter legde. Eerst vader Boudewijn, maar sinds enige tijd staan zijn twee zonen Kristof en Pieter mee aan het roer. “De overname van een metaalbewerkingsbedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld in ons groeiverhaal. Alles wat we doen is maatwerk. Zonder zouden we nooit die flexibiliteit kunnen garanderen met dezelfde korte doorlooptijden”, geeft Kristof Talpe aan. “Het eigen machinepark gaf ons de vleugels om klanten op hun wenken te bedienen en nog meer in te zetten op innovatieve ontwikkelingen.” Een laatste nieuwigheid zijn bijvoorbeeld intelligente, interactieve ladekasten. Een sterk staaltje technisch vernuft. Het succes culmineerde in 2016 in een nieuwbouw die de totale bedrijfsoppervlakte op 7.000 m² bracht.

De operatoren lieten de oude plooibanken al snel links liggen om met de nieuwe technologie te kunnen werken.

 

Software maakt het verschil

Ook in het machinepark werd de voorbije jaren enorm veel geïnvesteerd. De meest recente nieuwkomers op de productievloer zijn twee nieuwe plooibanken van Bystronic. “Snelheid was geen cruciale factor in deze beslissing”, stipt Talpe aan. “Voor ons was het belangrijk dat het up-to-date plooitechnologie was die kon communiceren met onze software. De programmering van de stukken gebeurde tot dan toe immers nog op de plooibanken, wat veel voorbereiding en kennis vroeg. Door dat weg te nemen bij de operator en rechtstreeks uit de 3D-tekening het plooiprogramma op kantoor voor te bereiden, zou de plooibank niet langer de bottleneck in onze productie zijn.” Dat de Bysoft software van Bystronic al tot grote tevredenheid draaide in de productie, maakte de keuze voor de Xpert plooibanken er alleen maar gemakkelijker op. “De software maakt echt het verschil ten opzichte van de andere merken. Bovendien beschikken deze machines over de juiste snufjes om zowel de kwaliteit te waarborgen alsook de flexibiliteit.”

De tweede Xpert is sinds eind juli aan de slag en kan 80 ton aan en stukken tot 1,5 m. Deze dient vooral voor het kleinere plooiwerk en blinkt uit in snelheid.

 

Uitval tot een minimum gereduceerd

Voor het grotere werk prijkt er sinds juni een Xpert 150 ton van 3 m op de werkvloer bij Glotec. De stukken die de revue passeren vallen meestal tussen 0,8 tot 3 à 4 mm. Talpe: “De actieve bombering en de hoekmeting op de plooibank zorgen ervoor dat we nog heel weinig uitval kennen. Dat was vroeger toch een probleem door de complexiteit van de programmering, terwijl maatwerk net vraagt om first time right.” De tweede Xpert is sinds eind juli aan de slag en kan 80 ton aan en stukken tot 1,5 m. “Deze dient vooral voor het kleinere plooiwerk en blinkt uit in snelheid. De plooibank die ze vervangt was met zijn 1,2 m eigenlijk net te klein om alle werk hiervoor aan te kunnen. Dat is nu verholpen en met zijn zes assen  is deze Xpert zeer snel. De camera draagt daar nog verder toe bij, omdat er zo automatisch van hoogte kan veranderd worden”, geeft Talpe nog mee.

Operatoren kiezen er meteen voor

De voordelen van deze Bystronic plooibanken zijn kristalhelder voor Glotec. “De bottleneck is verholpen, alles loopt nu gestroomlijnd in de productie. We moeten minder teststukken plooien en zijn ook minder tijd kwijt aan het programmeren. Op kantoor, maar evengoed aan de machine, mocht er snel een stuk tussen moeten. Dat levert ons de winst die nodig is om kort op de bal te spelen voor klanten. Overigens staan de oude plooibanken hier nog, als back-up wanneer we extra capaciteit zouden nodig hebben. Maar de operatoren lieten ze al snel links liggen om met de nieuwe technologie te kunnen werken”, besluit Talpe.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details