NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Nieuwe sturing, meer mogelijkheden maar even snel en eenvoudig

Nieuwe sturing, meer mogelijkheden maar even snel en eenvoudig

Vijfassig CNC-frezen mag dan al de trend zijn, niet iedereen heeft het volume of de producten om met dergelijke machines te werken. Wie prototypes, enkelstuks of kleine series maakt, wil en kan vooral geen tijd verliezen aan een complexe programmering. Dat is waar de bewezen technologie van de ProtoTRAK sturing het verschil maakt. De nieuwe versie reikt nog meer mogelijkheden aan voor gebruikers maar is tegelijk even eenvoudig en snel gebleven.

Het grootste deel van de bediening kan nu via een groot touchscreen gebeuren.

 

Het team achter de ontwikkeling van de ProtoTRAK sturing (in de jaren 80 al) had een duidelijk profiel voor ogen. Ze wilden metaalbewerkers die nog conventioneel werken maar niet het volume of het product hadden om naar volledig CNC-gestuurde machines over te stappen een alternatief aanreiken. Een manier om hun werkstukken via een eenvoudige dialoogsturing in geen tijd te programmeren. Jan Crispyn, zaakvoerder van Crispyn Machines, verdeler van ProtoTRAK machines in België: “Wie alle dagen conventioneel aan het frezen of draaien is, heeft de meerwaarde van deze machines op nog geen half jaar terugverdiend. De ideale manier om als bedrijf met hetzelfde aantal medewerkers verder te groeien. Op voorwaarde uiteraard dat de stukken er zich toe lenen. Vooral voor prototypes, enkelstuks, kleine series, herstellingen en revisies maken deze machines het verschil.”

Dit jaar heeft ProtoTRAK met de RMX (frezen) en RLX (draaien) een nieuwe versie van zijn sturing gelanceerd. Deze is reeds beschikbaar op acht modellen draaibanken en zeven modellen freesmachines.

 

Sturing voortaan met touchscreen

Dit jaar heeft ProtoTRAK met de RMX (frezen) en RLX (draaien) een nieuwe versie van zijn sturing gelanceerd. Deze is reeds beschikbaar op acht modellen draaibanken en zeven modellen freesmachines. De ontwikkelaars hadden ook deze keer weer een duidelijk doel voor ogen: de eenvoud van het concept bewaren en gebruikers tegelijkertijd de mogelijkheid geven om de sturing op hun maat te laten werken. En dit alles in een modern jasje uiteraard. Crispyn: “Het grootste deel van de bediening verloopt nu via een groot touchscreen. Alle gebruikers hebben deze technologie tegenwoordig in de vingers. Daarnaast is de sturing nog een stuk krachtiger geworden. Snellere ijlgangen en verplaatsingen is wat moderne metaalmachines typeert en ook wat nodig is om te evolueren naar grotere machines. De sturing kan deze allemaal de baas. Maar de belangrijkste vernieuwing zit hem in de extra mogelijkheden die er gekomen zijn om nog sneller van een schets of tekening naar een geprogrammeerd stuk te evolueren.”

U kan heel eenvoudig zelf kennismaken met de nieuwe ProtoTRAK sturing. In de moderne toonzaal van Crispyn Machines in Maldegem kan u elke machine in werking zien.

 

Sturing op maat van elke gebruiker

Een belangrijke functie daarvoor is het Defaults menu. “De gebruiker kan hierin bepalen hoe hij graag wil dat de sturing aan de slag gaat. De sturing wordt als het ware volledig aangepast aan zijn eigen kennis en manier van werken”, verduidelijkt Crispyn. Als hij dat wenst tenminste. De oude, vertrouwde manier van werken met de ProtoTRAK sturing is ook nog steeds aanwezig. Voor het frezen betekent dat bijvoorbeeld dat gebruikers nu de mogelijkheid krijgen om adaptief te frezen. Een methode die snel is, minder van de machine vraagt en de frees ten volle benut. Win-win dus. In het draaiwerk was de sturing al wat verder doorontwikkeld. Hier liggen er nog specifieke verbeteringen voor grotere draaibanken met krachtiger motoren. “Belgische metaalbewerkers zijn zeer leergierig. Ze willen het onderste uit de kan leren halen van hun machines en werkstukken. Deze sturing geeft ze die vleugels, net omdat ze het ambacht dat frezen en draaien is, perfect weet te vertalen naar een eenvoudig programma. De nieuwe mogelijkheden maken haar helemaal klaar voor de toekomst”, besluit Crispyn.

Ontdek de voordelen zelf

U kan heel eenvoudig zelf kennismaken met de nieuwe ProtoTRAK sturing. In de moderne toonzaal van Crispyn Machines in Maldegem kan u elke machine in werking zien, maar ook een kijkje nemen in de werkplaats waar machines op maat worden aangepast. U zal in geen tijd overtuigd zijn.  


Het onderste uit de kan halen

De nieuwe sturing omvat ook een hulpprogramma waarin gebruikers filmpjes en technische informatie te zien krijgen over het ontwerp waar ze aan werken. Omdat ze voorlopig alleen nog maar in het Engels zijn, heeft Crispyn Machines een Nederlandstalig alternatief op het getouw gezet. Op leerprototrak.be kunnen klanten browsen door verschillende topics die ondersteuning brengen, van de basic handleiding tot meer geavanceerde kennis om het volle rendement uit hun investering te halen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.