NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Omkeerunit realiseert in één doorgang hoge output tweezijdig afbramen
De volledige afbraamstraat met links nog de F200 XL voor kleine plaatdelen.

Omkeerunit realiseert in één doorgang hoge output tweezijdig afbramen

Waar een tweezijdige afbraambewerking met evidente kantafronding vooralsnog een tweede passage door de afbraammachine vereiste, maakt de nieuwste Q2S omkeerunit van Q-FIN schoon schip met het inherente tijd- en productiviteitsverlies. Eén enkele doorgang werkt de volledige cyclus af, die in batch verloopt en vooral het verschil maakt wanneer men grotere stukken of belangrijke stukvolumes viseert.

Het bedrijf ASK Romein is zo’n voorbeeld. Zijn vestiging in Roosendaal (NL) produceert op jaarbasis tussen de 25.000 en 30.000 ton staal. De firma verwerkt grote stalen constructiedelen en koos resoluut voor een F1200 afbraamstraat met Q2S omkeerunit. 

Matty van Dongen is technisch directeur bij ASK en licht de gedecideerde keuze toe: ”De keuze voor deze ontbraamstraat van Q-Fin berustte op vier belangrijke argumenten, namelijk de machinebetrouwbaarheid en -veiligheid, de mensen achter de machine, de gezondheid van onze eigen mensen, en ten slotte de constante outputkwaliteit van deze machine.” 

De Q-FIN -installatie voorziet in een afzuiging aan de bron, zodat het stof nooit in de werkruimte kan komen. ASK Romein werkt bovendien in een marktsegment waar de opdrachtgevers een grote afwerkingsgraad vragen. Standaard is deze een P2 of een P3 niveau, waarbij een radius van tussen de 1 en 3 millimeter gevraagd wordt. 

Van Dongen: “Met deze machine kan de afbraamkwaliteit constant gehouden worden, en merken we bovendien een stijging in de productiviteit, doordat de volledige bewerkingscyclus maar één enkele doorgang meer vraagt.”

Geen evidentie, gelet op de technologische basis van de Q-FIN automaten. Deze passen immers een uniek komborstelsysteem toe.

3D-tekening van de ontbraamstraat incl. omkeerunit.

Q-FIN BORSTELPRINCIPE

De grote Q-FIN afbraamautomaten werken met vier komborstels die dwars over het doorgaande product oscilleren. Dit maakt grote neerwaartse drukkrachten op de stukken mogelijk, waardoor voor een zelfde afrondingskwaliteit tot vijfmaal de cadans van concurrerende machinebouwers wordt gehaald. Datzelfde borstelprincipe zorgt er tegelijk ook voor dat de machines per doorgang maar één zijde kunnen bewerken. Dit volgens de GrindingPower-filosofie van Q-Fin. 

De omkeerunit met invoer- en uitvoertafel zorgt voor verwerking in batch.

TWEEZIJDIG AFBRAMEN

Wanneer een klant een aanzienlijke radius aan beide zijden van het product vraagt, dient het product te worden omgedraaid, en voor een tweede doorgang aan de ontbraammachine te worden aangeboden. Steeds vaker kiest de klant voor een terugvoerband, een set van twee aangedreven transportbanden die het product naar de invoerkant van de machine terugbrengen, zodat één enkele operator de machine kan bedienen zonder steeds naar de achterzijde van de machine te moeten lopen. De operator dient de producten dan enkel en alleen nog om te draaien.

Alleen, voor bedrijven die echt grote volumes hebben van stukken die in het kader van latere poedercoating ook een grotere afrondradius vereisen, of met grote of zware stukken werken, is dit niet haalbaar. 

Centraal de omkeerunit, geflankeerd door de beide F1200 afbraamautomaten.

DE Q-FIN Q2S OMKEERUNIT

Deze bedrijven willen de bewerking in één enkele doorvoer gerealiseerd zien, en daartoe werd de Q2S omkeerunit van Q-Fin ontwikkeld. De volledige lijn bestaat uit een aangedreven invoertransportband die de eerste F1200 machine met product bevoorraadt. Dan volgt de omkeerunit, die de volledige batch vastklemt en omdraait, gevolgd door de tweede F1200 die de bewerking van de andere zijde voor haar rekening neemt. Ten slotte is er de aangedreven uitvoertafel, die de batch afvoert na bewerking. De volledige lijn werkt op basis van een batch, is intern gesynchroniseerd en werkt op één snelheid. 

Voor de operator is de bediening dan ook bijzonder elegant, gezien na opleggen van de batch op de invoerband, men met één enkel startsignaal de cyclus al activeert. Dit volstaat om de volledige batch door de straat te sturen. Verder dient men enkel de afvoertafel te ontladen, en vervolgens een nieuwe batch op de aanvoer te leggen. Zo kan men met één man een enorme output genereren. De eerste drie klanten in Nederland werken inmiddels naar volle tevredenheid met dit systeem.   

Q-FIN is te bezoeken tijdens de EuroBLECH in hal 12, op stand H93.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details