Veiligheidskleding

Im MEWA Technikum in Wiesbaden werden Gewebe und Textilien auf Qualität geprüft

01:28
21-02-2018

Onderhoud en controle

MEWA stelt de beschermende werking van veiligheidskleding veilig

Veiligheidskleding moet veilig zijn, én veilig blijven. Daarom hanteert textieldienstverlener MEWA een uitgebreid testprocédé: van de keuze van de stof over het onderhoud van de kleding tot en met de documentatie van alle processen. Dat verhoogt de veiligheid voor de drager van de kleding, maar ook de rechtszekerheid van de werkgever.

Opdat veiligheidskleding ook effectief zou beschermen, moet ze exact afgestemd zijn op de risico’s gelinkt aan de werkplek. Het blijft echter niet bij de eenmalige uitrusting van de medewerker. Veiligheidskleding moet vakkundig onderhouden worden zodat ze haar beschermende functie langdurig behoudt. MEWA biedt bedrijven veiligheidskleding van topkwaliteit, een vakkundige zorg en een gekwalificeerde inspectie van de kleding voor ze wordt geleverd. Daartoe ontwikkelde de textieldienstverlener een kwaliteitsproces gestoeld op vier pilaren:

Testen van de stof vóór de productie
Alvorens MEWA een  – reeds extern geteste –  stof goedkeurt voor de productie van een eigen collectie, wordt de geschiktheid ervan getest in het interne technisch labo. De stof wordt 30 tot 50 keer gewassen en voorbereid. Enkel en alleen wanneer de stof daarna nog dezelfde beschermende eigenschappen heeft, wordt ze goedgekeurd voor de productie.

Monitoring van de stof
Nog voor de werkkleding wordt ingezet, voert MEWA zelf nog een monitoring van de stof uit, onafhankelijk van de goederencontrole door de confectiefabrikant. Steekproefmatig worden, naast de essentiële beschermende eigenschappen, ook textieleigenschappen zoals slijtage, scheurbestendigheid en kleurvastheid getest.

Inspectie van de kleding na elke wasbeurt
Elk kledingstuk wordt na iedere wasbeurt gecontroleerd. Wanneer knopen ontbreken, ritssluitingen stuk zijn of bij uitgedunde stofdelen wordt dit in het interne naaiatelier hersteld. Daar worden uitsluitend gecertificeerde hersteltechnieken toegepast.

Documentatie van de washistoriek
Alle processen worden digitaal vastgelegd en gedocumenteerd. Voor ieder kledingstuk kan de washistoriek bij MEWA opgevraagd worden. Een omvattend testprocédé dat voordelen oplevert voor alle betrokkenen: “Werknemers profiteren van hoogkwalitatieve werkkleding die optimaal beschermt. Werkgevers worden ontlast en kunnen, mocht zich toch een werkongeval voordoen, zich beroepen op de professionele uitrusting en onderhoud. Dat vergroot de rechtszekerheid,” verklaart Silvia Mertens, gediplomeerd ingenieur in kledingtechnologie en verantwoordelijke product management bij MEWA. “Als dienstverlener zijn we geïnteresseerd in duurzame oplossingen. Op lange termijn loont voor MEWA enkel kwaliteit.”

Uitgelichte foto: Alvorens MEWA een stof goedkeurt voor de productie van een eigen collectie, wordt de geschiktheid ervan getest in het interne technisch labo. De stof wordt 30 tot 50 keer gewassen en voorbereid.

Veiligheidskleding
MEWA textielmanagement: elk kledingstuk wordt na iedere wasbeurt gecontroleerd. De processen worden digitaal vastgelegd en gedocumenteerd. Voor elk kledingstuk kan de washistoriek bij MEWA opgevraagd worden.

Veiligheidskleding
MEWA biedt bedrijven veiligheidskleding van topkwaliteit, een vakkundig onderhoud en een gekwalificeerde inspectie van de kleding voor levering.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners