NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
One piece flow milling
Wie voor het eerst de productiehal binnenwandelt kan niet anders dan onder de indruk zijn. De productieorganisatie heeft een wow-effect.

One piece flow milling

Dat is vandaag niet anders. Een volautomatische lijn waarin acht freesmachines geïntegreerd zitten, vormt de basis voor de ‘one piece flow’ productie die het bedrijf kenmerkt. Deze doorgedreven focus maakt dat zelfs enkelstuks met de hoogst mogelijke flexibiliteit en op een rendabele manier geproduceerd kunnen worden. 

Het hart van het FMS-systeem bij Schramme is de portaalrobot. Hij is de orkestmeester die het samenspel tussen grondstoffen, gereedschappen en bewerkingen dirigeert.

De wortels van Schramme Industries liggen bij het bedrijf dat Jean Schramme en Inèz Meersseman in 1960 uit de grond stampten in ­Roeselare. Het begon allemaal met de productie van tandwielen, maar al snel werd de kaart van algemene toelevering getrokken. “Mijn broer en ik hebben de zaak overgenomen eind de jaren 80. Na de recessie in 2003 stonden we op een kantelpunt”, herinnert zaakvoerder Guy Schramme zich. “Om competitief te blijven, drong specialisatie zich meer en meer op. Het bedrijf werd daarom opgesplitst in Schramme toelevering, dat zich in de puntjes toelegde op draaiwerk. Schramme Industries nam het freeswerk voor zijn rekening. Wie in eender welke discipline topniveau wil halen, moet nu eenmaal een scherpe focus kunnen houden om te kunnen investeren. Dat is zo in topsport, dat geldt ook voor verspaning. Bovendien kregen ook twee ondernemende geesten op deze manier elk de ruimte om te groeien.” 

Wisseltijden gereduceerd tot nul

De strategie bleek een schot in de roos. Schramme Industries ontwikkelde in de jaren die volgden een volledig nieuwe visie op produceren. Er werd tabula rasa gemaakt met de oude manier van werken. In plaats daarvan verrees binnen de gebouwen, op een boogscheut van de bakermat, een state-of-the-art volautomatische freeslijn waarin acht freesmachines en alle nodige tooling en materialen in vervat zitten. Een semi-geïntegreerde 3D-meetmachine waakt mee over de kwaliteit. “De trend gaat steeds meer richting kleinere series en meer productiewissels dus. Wat wij geïnstalleerd hebben is een systeem waarbij wisseltijden volledig tot nul gereduceerd zijn. One piece flow milling, het geeft een oneindige flexibiliteit. Op die manier kunnen we ook enkelstuks op een rendabele manier reproduceren. Het spindelrendement ligt bij ons gemakkelijk boven 90%.” 

Guy Schramme: “We proberen altijd eerlijk en transparant zaken te doen. Klanten krijgen hier de juiste kwaliteit aan een correcte prijs met een uitstekende leverbetrouwbaarheid.”

Portaalrobot als orkestmeester

Het hart van het FMS-systeem bij Schramme is de portaalrobot. Hij is de orkestmeester die het samenspel tussen grondstoffen, gereedschappen en bewerkingen dirigeert. Op basis van de informatie die aanwezig is in de software, weet hij hoe elk order afgewerkt moet worden en wat er voor nodig is in het magazijn. Schramme: “Dat telt 234 palletplaatsen. Er zijn in totaal vier laadstations om producten voor te bereiden of afgewerkte producten klaar te maken voor transport. Een planning hebben we niet nodig, de robot doet eigenlijk het gros van het voorbereidingswerk.

Op die manier is de druk op de operatoren, die hier telkens in drie groepen van drie mensen aan de slag zijn een stuk minder. En we hebben nog voldoende capaciteit om te groeien. Het systeem kan uitgebreid worden tot negentien machines.”

Binnen de gebouwen van Schramme Industries verrees een state-of-the-art volautomatische freeslijn waarin acht freesmachines en alle nodige tooling en materialen in vervat zitten.

Eerlijk zaken doen

Wie voor het eerst de productiehal binnenwandelt kan niet anders dan onder de indruk zijn. De productieorganisatie heeft een wow-effect. Maar ook de klanten van Schramme Industries plukken er de voordelen van. Schramme: “De maximale inzetbaarheid van de machines, maakt dat de kostprijs een stuk scherper kan. Daarenboven zijn de doorstroomtijden een stuk korter. Maar ons belangrijkste wapen is de gewonnen flexibiliteit. Als we het materiaal vroeg ontvangen, kunnen we zelfs soms nog op dezelfde dag al een deel van de bestelling weer meegeven. Klanten beseffen niet altijd hoeveel meerwaarde dit geeft, zonder eigenlijke meerkost.” Het maakt Schramme tot een graag geziene leverancier waar ook grote namen in de markt zoals Caterpillar en andere OEM’s voor kiezen. “We proberen altijd eerlijk en transparant zaken te doen. Klanten krijgen hier de juiste kwaliteit aan een correcte prijs met een uitstekende leverbetrouwbaarheid. Technologisch en zakelijk vertrouwen, dat is de ware kracht van ons bedrijf”, besluit Schramme.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.