NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Ontbraammachines VG Machines bieden plaatverwerkers totaalpakket

Ontbraammachines VG Machines bieden plaatverwerkers totaalpakket

Summa Surface, verdeler van VG Machines in de Benelux, vertelt trots over deze lijn ontbraammachines, waarmee diverse nabewerkingen zijn te automatiseren, zoals ontbramen, bandschuren, slijpen, kantafronden, ontslakken, borstelen en finishen.Het snijden of ponsen van metalen plaatdelen creëert scherpe randen en ongewenste bramen. Dit vraagt om een nabewerking. Bedrijven in de plaatverwerkende industrie herkennen diverse uitdagingen. Bijvoorbeeld, hoe dure manuele nabewerkingen elimineren? Hoe harde bramen eenvoudig wegschuren? Hoe een kantafronding verzorgen om te voldoen aan specificaties bij het coaten en een veilige handling van de plaatdelen te garanderen? Hoe een strakke hairline-finish of geslepen plaatfinish aanbrengen? Hoe metaalslak verwijderen na het plasma- of autogeensnijden? Plaatverwerkers willen efficiënte oplossingen om deze uitdagingen aan te pakken. De oplossing dient de arbeidstijd te verkorten, de veiligheid van de werkomgeving te verhogen en te voldoen aan esthetische en kwaliteitseisen. Er is behoefte aan een proces waarbij producten op een gecontroleerde manier aan alle afwerkingseisen voldoen.

Multifunctionele ontbraammachine

“Het ontbramen en scherpe kanten breken is steeds vaker een must: afgeronde braamvrije plaatdelen zijn de nieuwe standaard”, zegt Thijs Carlier, eigenaar van Summa Surface. Zo dient er bijvoorbeeld op alle randen een voldoende dikke conserveringslaag te hechten om roestvorming te voorkomen. Dit wordt enkel behaald indien de snijranden vrij zijn van bramen en voorzien zijn van een mooie radius. Naast technische specificaties moeten plaatdelen vaak voldoen aan esthetische wensen, bijvoorbeeld een strakke geslepen finish. Arbo-technische aspecten zijn ook van belang. Het creëren van een prettige en veilige werkomgeving voor de medewerkers is cruciaal. Handmatige nabewerkingen gebeuren niet altijd op een veilige wijze en zijn ergonomisch een uitdaging. Een veilige handling van de plaatdelen is een vereiste, want aan afgeronde plaatdelen verwondt men zich niet meer aan de snijranden tijdens assemblageprocessen. Daarnaast is er de economische factor: handmatige nabewerkingen zijn kostbaar. Het is niet verwonderlijk dat bedrijven gebaat zijn bij een geautomatiseerde machinetechniek die voldoet aan al deze specificaties.

Afgeronde braamvrije plaatdelen zijn de nieuwe standaard

TS-machine: modulaire opbouw

De nieuwe TS-machine van VG Machines springt in op de behoefte in de markt naar ontbraammachines die flexibel inzetbaar zijn. Thijs Carlier licht toe: “We zien dat bedrijven een multi-inzetbare machine willen. Die metaalslak verwijdert na het plasma- of autogeensnijden, maar ook harde startpunten van het fiberlasersnijden wegschuurt en bramen wegneemt. Daarnaast dient een mooie radius te worden aangebracht aan de snijranden. Met de modulaire TS-machine, kunnen we deze klanten perfect bedienen.”

De TS-serie: modulaire ontbraammachine in 1.060mm of 1.330mm

De TS-serie is een compacte modulair opgebouwde machine die wordt ingezet bij de bewerking van plaatdelen na het lasersnijden, watersnijden, plasmasnijden, autogeensnijden, frezen of ponsen. Diverse nabewerkingen kunnen in één doorvoer worden verzorgd: ontbramen, schuren, kantafronden, metaalslak verwijderen of finishen. Afhankelijk van de klantwensen worden de benodigde modules in de machine opgenomen.

Een schematische weergave van 3 modules: schuurband, topborstels, borstelwals

De breedband schuurmodule neemt oneffenheden zoals inbrandpunten en bramen weg. Vervolgens brengt de topborstelmodule een mooie constante radius aan op de snijranden. Als derde module kan er gekozen worden om bijvoorbeeld met een scotch-brite borstelwals een mooie hairline-finish te realiseren.

In de compacte machine wordt de schuurband gevolgd door vier oscillerende topborstels.

Sterke troef

De topborstelmodule is volgens Carlier een sterke troef. Deze bestaat uit 2×2 topborstels, die oscilleren over de gehele breedte van de machine. “Vooral deze module maakt de machine zo flexibel inzetbaar, gezien er vele typen topborstels gemonteerd kunnen worden. Plasmasnijders hebben vaak voldoende aan enkel één topborstelmodule. Op de eerste rij borstels gebruiken we in dat geval de zogenaamde slakkenmeppers die de metaalslak wegslaan. Op de tweede rij plaatsen we twee ontbraamborstels die de resterende bramen wegnemen en de kanten afronden. In het geval van lasersnijders zetten we de vier ontbraamborstels in om zodoende een grotere radius aan te brengen.”

Keuze uit diverse typen topborstels in de topborstelmodule

Ook kleine delen blijven gefixeerd

Bedrijven willen het liefst één machine waarop zowel grote platen als kleine delen kunnen worden doorgevoerd. Efficiënt benutten van de werkruimte is immers van belang, waardoor twee separate machines vaak niet de voorkeur hebben. De TS-machine is standaard voorzien van een supergrip doorvoerband waarop producten goed fixeren. Daarnaast drukken de aandrukrollen tussen de modules de producten stevig tegen de band. Om zeer kleine delen of delen met vele uitsparingen extra te fixeren wordt optioneel gekozen voor een magneetzone (ferro-materiaal) of vacuüm in de doorvoerband (ferro en non-ferro).

Oplossing voor ieder budget

Thijs Carlier: “VG biedt de perfecte prijs/kwaliteit-mix. Gezien de keuzemogelijkheden van de modules kunnen we klanten met ieder budget een oplossing bieden. Klanten die nog niet het volume hebben om een doorvoermachine op korte termijn terug te verdienen, bieden we een semi-automatische ontbraamtafel. Vaak is dit een perfecte tussenstap naar een doorvoermachine.”

De semi-automatische ontbraamtafel Disc Arm Grinder (DAG).

De Disc Arm Grinder (DAG) is zo’n verrijdbare ontbraamtafel. Aan de balansarm van de DAG-machine wordt steeds een van de twee roterende bewerkingskoppen bediend. Middels een eenvoudige draaibeweging aan de arm, wordt er gewisseld tussen de bewerkingskoppen waarop dezelfde type topborstels gemonteerd kunnen worden als in de TS-machine.

Totaalpakket

Summa Surface biedt bedrijven met de VG-machines een totaaloplossing. “Naast de range in doorvoermachines, die varieert van 150mm tot 1.330mm breedte, produceert VG ook in huis de bijbehorende afzuiginstallaties. We maken het totaalpakket compleet met in- en uitvoertafels of transportbanden om producten van de achterzijde van de machine naar de voorzijde te transporteren. One-stop-shopping heeft vaak de voorkeur gezien dit onze klanten ontzorgt: alles bij één partij is wel zo handig en duidelijk.”

Bij VG Machines in Kuurne (B), worden de testbewerkingen voor klanten verzorgd. Daarnaast organiseert Summa Surface regelmatig huisbeurzen in het zuiden van Nederland, waar relaties uit de Benelux hun samples laten bewerken en kennis maken met de mogelijkheden van het VG-assortiment.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.