NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Ontwikkelingen voor extra veiligheid in de metaalindustrie

Ontwikkelingen voor extra veiligheid in de metaalindustrie

Net als in iedere industrie volgen de ontwikkelingen elkaar zich ook in de metaalindustrie in razend tempo op. Vooral als we kijken naar de veiligheid, dan is deze de laatste jaren enorm toegenomen. Gezien het feit dat de metaalindustrie een van de – en zo niet – de grootste industrie is die we binnen ons land kennen, bestaat deze industrie dus ook uit allerlei verschillende processen die dagelijks uitgevoerd moeten worden. Dit gaat van het bewerken en ook verwerken van verschillende grondstoffen tot het produceren en fabriceren ervan. De veiligheid van de werknemers staat dan dus ook centraal. Gezien een ongeluk altijd op de loer ligt, is het van belang de werknemers hier goed tegen te beschermen. Zo wordt er natuurlijk gewerkt met en ook aan zware machines, hete metalen en ook chemische stoffen niet te vergeten. Wat we bijvoorbeeld met name zien, is dat trainingen voor het omgaan met bepaalde machines, materialen en ook situaties uitgebreider zijn en ook vaker worden ingezet. Daarnaast wordt ook wet- en regelgeving strenger en zien we dat de werkomgeving zelf steeds veiliger wordt ingericht.

Wet- en regelgeving

Om ervoor te zorgen dat de werkomgeving waarin werknemers moeten werken veilig is en dit ook kan worden gewaarborgd, is de juiste wet- en regelgeving ontzettend belangrijk. Zo hebben we in de afgelopen jaren gezien dat bedrijven in de metaalindustrie aan steeds strengere eisen moeten voldoen als het gaat om veiligheid en de risico’s die er zijn binnen de bepaalde processen. Om ervoor te zorgen dat deze wet- en regelgeving ook daadwerkelijk wordt nageleefd, wordt deze periodiek getoetst door een onafhankelijk erkend bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de veiligheid van de werknemers binnen de metaalindustrie wordt gewaarborgd.

Werkomgeving en het gebruik van apparatuur

In het verlengde van bovenstaande, zijn er verschillende richtlijnen en ook regels die bij wet zijn vastgelegd, die precies vertellen aan welke richtlijnen een veilige werkomgeving moet voldoen. Dit gaat van het gebruik van zware machines tot het beveiligen ervan. Zo dienen machines bijvoorbeeld niet toegankelijk te zijn voor onbevoegden en afgesloten te zijn met bijvoorbeeld een werfhek. Daarnaast dienen er ook voorzorgsmaatregelen te worden genomen om eventuele andere situaties die tot ongelukken kunnen leiden te voorkomen. Het is als bedrijf in de metaalindustrie dus ontzettend belangrijk om zowel de werkzaamheden als werkomgeving volgens de gestelde wet- en regelgeving uit te voeren, zodat de doorgang van bedrijfsprocessen en ook de veiligheid van werknemers niet in gevaar komen.

Training en certificering van personeel

De reden waarom er ongelukken gebeuren in de metaalindustrie, is voor het grootste gedeelte omdat werknemers niet (exact) weten wat ze moeten doen. Om ervoor te zorgen dat werknemers precies weten wat er wel en niet van ze verwacht wordt, is het geven van trainingen enorm belangrijk. Sterker nog, in bepaalde gevallen is het volgen van een training en het behalen van een certificaat verplicht om aan het werk te mogen. Vooral als het gaat om het werken met zware machines is dit ontzettend belangrijk. Wat we daarbij vaak wel zien, is dat de fabrikant van deze machines dergelijke cursussen aanbiedt, zodat er direct vanaf het eerste moment veilig mee kan worden gewerkt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details