NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
“Op termijn een alternatief voor alle booglasprocessen”
Er wacht laserlassen met toevoegmaterialen een mooie toekomst op voorwaarde dat de veiligheid gerespecteerd wordt. Want dat is een belangrijk aandachtspunt.

“Op termijn een alternatief voor alle booglasprocessen”

Tijd is geld. In lassen moet niet alleen gekeken worden naar de verbinding zelf, maar ook naar hoeveel tijd de nabehandeling kost om de stukken perfect af te werken. Met handheld laserlassen win je tijd, omdat er geen warmte-beïnvloede zone in het materiaal ontstaat. Lastek, dat de toestellen van Fanuci op de markt brengt, verwacht dan ook dat deze techniek een hoge vlucht zal nemen. Zeker wanneer verdere ontwikkelingen ertoe zullen leiden dat het speelveld van deze techiek verbreedt.

Laserlassen met toevoegmaterialen is een bijzonder alternatief voor TIG booglasprocessen. “Omdat het snel gaat, er nauwelijks warmte-inbreng is en de materialen dus ook niet vervormen. Geen nabehandeling nodig, en dat bespaart de gebruiker veel tijd en geld”, opent Luc Driesen, manager Expert Center van  Lastek. 

Een tweede voordeel dat vandaag meer dan ooit in het oog springt, is de geringe energiebehoefte van het proces. “Klassieke lasstroombronnen voor booglassen opereren rond 250 à 300 A. Het handheld laserlassen verbruikt slechts een fractie daarvan. Je kan hem bij wijze van spreken gewoon in het stopcontact naast de koffiezetmachine steken. Met veel minder energieverbruik krijg je dus een veel hoger rendement en een veel betere afwerking van de stukken.”

Lastek, dat de toestellen van Fanuci op de markt brengt, verwacht dat het laserlassen met toevoegmaterialen een hoge vlucht zal nemen.

Perfect voor specifieke toepassingen

De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen voor deze lastechniek. “Vandaag staat het eigenlijk nog allemaal in zijn kinderschoenen. Het laserlassen met toevoegmaterialen leent zich nu al uitstekend voor zeer specifieke toepassingen. Dunne materialen kunnen met een minimum aan laskennis feilloos verbonden worden. Daarnaast bestaan er al vier-in-één toestellen die gebruikers de extra mogelijkheid bieden om hun werkstukken ook te reinigen. De laserlichtstraal kan de werkstukken ontdoen van alle onzuiverheden, of de verkleuring van de lasnaad wegnemen, wat weer voor een fikse tijdsbesparing zorgt. Potentieel dat vandaag nog wat onderbelicht blijft omdat iedereen hem fulltime inzet voor het lassen. Maar eenmaal ze hier van geproefd hebben, zullen deze toestellen ook quasi onmisbaar zijn in de werkvoorbereiding.”

Alsmaar meer toepassingen

Sinds de introductie van deze toestellen in 2021 gaat het snel. Een sneltrein die nog niet meteen tot stilstand zal komen. Integendeel. Lastek verwacht dat naarmate de technologie evolueert er alsmaar meer toepassingen zullen komen. “We denken dat het binnen vijf jaar een alternatief kan vormen voor alle booglasprocessen.” 

In de eerste plaats wordt nu onderzocht hoe het laserlassen met toevoegmaterialen kan geautomatiseerd worden. “Er zijn gesprekken aan de gang om het te combineren met een robot”, geeft Driesen toe. “Maar ook de technologie zelf zal verder groeien naar hogere vermogens, waardoor ook dikke materialen in het vizier komen. Vandaag bestaan er al varianten van 1, 1,5 en 2 kW. In 2023 introduceren we een laserlasbron van 3 kW. Het toestel zal dan weer compacter moeten worden om inzetbaar te zijn op werven. Ook die ontwikkeling staat voor volgend jaar al op de planning. Verder werken we samen met SGS aan een manier om ook betrouwbaar constructiewerk af te leveren met deze toestellen.”

Laserlassen met toevoegmaterialen is een bijzonder alternatief voor TIG booglasprocessen, omdat er nauwelijks warmte-inbreng is en de materialen dus ook niet vervormen.

Veiligheid niet uit het oog verliezen

Er wacht laserlassen met toevoegmaterialen dus een mooie toekomst? “Ja, op voorwaarde tenminste dat de veiligheid gerespecteerd wordt. Want dat is een belangrijk aandachtspunt. Laserlassen met toevoegmaterialen werkt op een heel andere manier dan conventionele booglasprocessen. De laserlichtstraal die zorgt voor het smeltbad, heeft een zeer hoge intensiteit. Een veiligheidsbril met de juiste filter alleen volstaat niet, ook de reflectie van de laser moet afgeschermd worden voor iedereen die in de buurt aan het werk is. Lastek wilde daarom alle veiligheidsaspecten goed onder de knie hebben. Een collega heeft zich meer dan een jaar in deze materie verdiept, net omdat het zo cruciaal is om de juiste richtlijnen en materialen mee te geven om een veilige werking te garanderen. Dat zal ook zo zijn voor alle ontwikkelingen binnen dit gamma. Het draagbare toestel dat we volgend jaar lanceren, krijgt bijvoorbeeld alle veiligheidsbenodigdheden voor op de werf mee. En voor het laserreinigen voorzien we aangepaste afzuiging, zodat de verdampte materialen uit de ruimte verdwijnen. Op vlak van veiligheid mogen er geen compromissen gebeuren”, besluit Driesen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details