- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Om je machinepark uit te breiden is er ruimte nodig. VDW Constructies uit Lievegem (Waarschoot), gespecialiseerd in ontwerp, productie en montage van landbouwmachines, investeerde fors in nieuwe machines, zonder daarbij aan magazijnruimte in te boeten. Twee geautomatiseerde magazijnen type Lean-Lift® zorgen voor de efficiënte opslag van kleine componenten, terwijl binnenkort een plaatsbesparend platenopslagsysteem geïnstalleerd wordt. Voor die oplossingen doen ze een beroep op DDD Technics, de officiële verdeler van geautomatiseerde magazijnoplossingen van Hänel en Submentum.
Toen Adrien Van de Walle meer dan 45 jaar geleden met de verdeling van tractoren en landbouwmachines startte, zal hij alleen maar gedroomd hebben dat zijn eenmanszaak zou uitgroeien tot een sterke speler in de constructie van allerlei landbouwmachines. Terwijl lange tijd ook veel herstellingen aan bestaande machines uitgevoerd werden, ligt de focus vandaag op het ontwerp, de productie en de montage van nieuwe systemen. Het productportfolio bestaat uit de meest uiteenlopende systemen, met een klemtoon op mengbakken, stroblazers, bietensnijders en -reinigers, en machines voor loonwerkers.
“In 1995 zette ik mijn eerste stappen in het bedrijf en in 2003 was ik klaar om samen met Erwin Willems, ooit de eerste vaste medewerker en rechterhand van mijn vader, de leiding over te nemen en het bedrijf verder uit te bouwen. Vandaag komt nog slechts 30% van de bestellingen uit eigen land en wordt 70% van onze productie geëxporteerd, vooral naar Nederland, Frankrijk en Duitsland, Ierland en UK, Scandinavië, en meer en meer ook naar Canada. Soms leveren we ook machines in Spanje, Griekenland, Turkije en zelfs Nieuw-Zeeland,” vertelt zaakvoerder Andy Van de Walle.
“In veel gevallen starten we vanaf een standaardmodel om, afhankelijk van de behoefte van de klanten, de nodige aanpassingen aan te brengen. We streven ernaar om alle bestellingen binnen een termijn van vier tot acht weken te leveren. Daarbij willen we zoveel mogelijk in onze eigen productiehal in Waarschoot uitvoeren, om een constante kwaliteit te garanderen en flexibel te kunnen reageren op vragen van onze klanten. Daarvoor kunnen we rekenen op een team van dertig enthousiaste medewerkers met een enorme know-how, en investeren we ook continu in ons machinepark. Dat omvat vandaag onder meer plooibanken, plasma- en lasersnijmachines, draai- en freesbanken, een lasrobot en een geautomatiseerd verfsysteem.”
Om het machinepark uit te breiden, heb je echter voldoende ruimte nodig. Het komt erop aan vooraf goed na te denken over de efficiënte indeling van productiehal en magazijnruimte. Daarom gingen de zaakvoerders van VDW Constructie op zoek naar een oplossing om kleinere componenten en materialen compact en nauwkeurig te kunnen opslaan. Op de beurs Agriflanders in Gent kwamen ze voor het eerst in contact met DDD Technics en de geautomatiseerde magazijnen van Hänel.
“Ze kochten twee tweedehands torenmagazijnen type Hänel Lean-Lift® met 60 plateaus met een laadvermogen van elk 250 kg. Die zijn 2060 mm breed, 825 mm diep en 10000 mm hoog”, zegt Chris Cherretté, technisch commercieel afgevaardigde bij DDD Technics. “Dankzij die plateauliftsystemen worden alle onderdelen op een overzichtelijke manier opgeslagen en binnen enkele seconden automatisch naar de werkopening gebracht.”
Deze investering bleek zo geslaagd, dat Andy en Erwin in de nabije toekomst de aankoop van een derde gelijkaardig magazijn overwegen. Er is echter meer, want de beide zaakvoerders zochten ook naar oplossing om metalen platen op een beperkte ruimte op te slaan.
“We waren enorm tevreden over de service van DDD Technics, gingen daarom opnieuw bij hen te rade en kwamen zo in contact met hun engineeringpartner Submentum uit Menen. Als Belgisch maakbedrijf zijn we ervan overtuigd dat je niet over de landsgrenzen moet kijken, als er in eigen land geschikte oplossingen te vinden zijn. Deze oplossing is gewoon helemaal ‘made in Belgium’”, zegt Erwin Willems. “Zo werd een verticaal platenmagazijn met 59 cassettes van 6200 bij 2300 mm, goed voor een totale capaciteit van circa 300 ton, ontwikkeld. Het zal een totale capaciteit van circa 300 ton hebben.”
Chris Cherretté sluit af: “Het systeem werd eerst in 3D uitgewerkt, waarna samen met de zaakvoerders naar de technische kant gekeken werd, met name de integratie in de bedrijfshal net buiten de werkvloer, de plaats van het bedieningspaneel… Zo wist de klant ook direct wat hij kon verwachten. Intussen wordt deze maatoplossing geproduceerd en hopen we het platenmagazijn binnenkort bij VDW Constructies te installeren.”