NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Persluchtsnijden voor een lagere kost per stuk
Els Stappers is bijzonder fier op haar team en op haar nieuwe aanwinst, de TruLaser 1030 Fiber.

Persluchtsnijden voor een lagere kost per stuk

Een nieuwe technologie in een sector introduceren? Dan moet je je huiswerk goed gemaakt hebben. Dat had TM Technics gedaan, toen het de traditionele plasmabrander inruilde voor een laser om zijn snijwerk te verzorgen. En niet zomaar een. De TRUMPF TruLaser 1030 Fiber wierp zich in geen tijd op als het hart van de productie, daar in Houthalen-Helchteren. De winst in snelheid en kwaliteit tilt het atelier nog een niveau hoger.

Een self-made man, zo kan je Tom Rongé, zaakvoerder voor TM Technics nog het beste omschrijven. Hij leerde de ventilatiesector van binnen en van buiten kennen door op elke trede van de ladder te staan: monteur, ploegbaas, projectleider en nu dus zaakvoerder van zijn eigen bedrijf, een jongensdroom. “Dat oog voor detail en die passie brengt hij over naar het volledige team”, vertelt Els Stappers, echtgenote en sinds 2015 medezaakvoerster. “Met 35 medewerkers in totaal werken we zowel als onderaannemer als rechtstreeks voor industriële bedrijven om hun problemen rond ventilatie en klimatisatie op te lossen. Onze focus ligt op het ontzorgen van onze klabteb. Onze projectmanagers sturen alles aan, we hebben vakbekwame monteurs en kunnen alles op maat maken in ons eigen atelier.”

Een LoadMaster neemt de platen op van een kar en legt ze klaar op de snijtafel.

Eigen productie voor meer kwaliteit

Kwaliteit staat voorop. Stappers: “Alles moet top zijn en volgens de regels van de kunst gebeuren. Van het maken van de tekening tot en met het aanbrengen van de siliconen op de werf. Het hele team deelt die ambitie en brengt die dagelijks in de praktijk.” Het zette TM Technics er ook toe aan om een eigen plaatwerkafdeling op te starten. “Met een eigen atelier kunnen we kwaliteitsnormen beter beheren. Bovendien gaf het onze flexibiliteit nog een flinke boost. Onze sterkte zat sowieso al in maatwerk, in alles wat niet tot de standaard behoort. Die lijn kunnen we nu helemaal doortrekken, door bijvoorbeeld de kanalen op maat te maken of luchtroosters net dat tikkeltje esthetischer te ontwerpen.”

De stukken komen nu feilloos van de machine: perfect schoon, dus geen nabewerking meer, en perfect op maat, wat de vervolgstappen eveneens vereenvoudigt.

Lasersnijmachine ter vervanging van plasmabrander

Geen evidente stap: van ventilatie kende Rongé alles, plaatbewerking was helemaal nieuw. “Er is een ervaren plaatbewerker bij gekomen en we zijn samen in het diepe gesprongen. Eerst ging hij nog mee op montage, maar al snel was er te veel werk in het atelier. Initieel investeerden we vooral in tweedehands machines, maar al snel werd duidelijk dat ons topteam een betere kwaliteit van materiaal verdiende. Hun passie voor het werk mag immers beloond en ondersteund worden.” TM Technics verhuisde intussen naar een nieuwbouw in Houthalen-Helchteren. Al het metaal dat het prachtige kantoor siert, toont hoe sterk ze er al staan in plaatwerk. Ze deden dat niet meer op de tweedehandsmachines van weleer waarmee de opstart gebeurde. Er is flink geïnvesteerd in een lasersnijmachine, een langetermijnoplossing. “In onze sector een nieuwigheid. Maar we wilden absoluut af van de plasmabrander die we staan hadden. We staan voor een onberispelijke afwerking, dat was daar niet mee mogelijk.”

De TruLaser 1030 Fiber is sinds oktober het hart van de productie bij TM Technics.

Snijden met perslucht overtuigt

Stappers verdiepte zich zelf in het lasersnijden om de juiste keuze te maken voor de productie bij TM Technics. Het werd TRUMPF en V.A.C. MACHINES. “We stonden eigenlijk op het punt om te tekenen bij een andere leverancier, maar Francis (Sercu, product manager bij V.A.C. MACHINES) was bijzonder volhardend”, lacht ze. “Hij overtuigde me om toch nog eens met hem aan tafel te gaan en wees me op de technische meerwaarde en goede service die de lasersnijtechnologie van TRUMPF kon bieden.” Ze had onder meer wel oren naar het snijden met perslucht, eigen brontechnologie en de botsingsbeveiliging op de kop. “We verwerken hier hoofdzakelijk galva materiaal tot 1 mm dikte. Perslucht biedt dan het voordeel van dezelfde snedekwaliteit tegen een lagere kostprijs per stuk”, legt ze uit.

Hart van de productie

“Eigenlijk zouden we eerst investeren in een tweedehands laser. Het werd een top of the line nieuwe met automatisering bij – een LoadMaster neemt de platen op van een kar en legt ze klaar op de snijtafel. Een hoger budget dus dan we oorspronkelijk ingepland hadden.” Een beslissing waarvan ze echter nog geen seconde spijt had. “De TruLaser 1030 Fiber is sinds oktober het hart van onze productie. Hij beschikt ‘slechts’ over 3 kW vermogen, maar voor de materialen en diktes die wij verwerken is dat perfect en hij snijdt nog eens razendsnel in ons dunner bereik. De stukken komen nu feilloos van de machine: perfect schoon, dus geen nabewerking meer, en perfect op maat, wat de vervolgstappen eveneens  vereenvoudigt.”

Fier om er mee te werken

Ook de software van TRUMPF, TruTops Boost bleek een doorslaggevende factor in het verhaal. “We willen hier op termijn een volledig digitale flow neerzetten. Waar elke stap in het proces naadloos wordt aangestuurd vanuit de software en we ook alle data ter beschikking hebben voor een correcte nacalculatie. Dat kan met TruTops Boost. Het nesten is in elk geval al veel efficiënter. De komst van de TruLaser 1030 Fiber heeft eigenlijk heel onze organisatie dooreengeschud. Hij brengt door zijn snelheid een heel andere manier van werken met zich mee. Ik ben dan ook vooral tevreden dat de mensen in het atelier de technologie omarmd hebben. Dat ze fier zijn om ermee te werken. Zij zijn uiteindelijk ons belangrijkste kapitaal.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details