NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Pionier in meet- en besturingstechnologie geeft boost aan technologische vooruitgang 
Onder het motto ‘Mastering nanometer accuracy’ is HEIDENHAIN dé referentie in zeer nauwkeurige meetsystemen en besturingen voor installaties en productiemachines.

Pionier in meet- en besturingstechnologie geeft boost aan technologische vooruitgang 

Bij het grote publiek doet de naam HEIDENHAIN geen belletje rinkelen. Dit is wel zo bij professionals in de maakindustrie en de metaalsector, want onder het motto ‘Mastering nanometer accuracy’ is deze Duitse wereldspeler dé referentie in zeer nauwkeurige meetsystemen en besturingen voor installaties en productiemachines. Sinds 1994 is HEIDENHAIN ook in België actief. Die dertigste verjaardag is het moment bij uitstek om de troeven van de Belgische vestiging in de spotlights te zetten.

Al meer dan 130 jaar – sinds 1889, om precies te zijn – is het Duitse HEIDENHAIN een pionier op het gebied van meet- en besturingstechnologie. In de Beierse hoofdvestiging werken medewerkers toegewijd aan technologisch hoogstaande producten, bestemd voor de meest innovatieve wereldwijde industrieën, waaronder halfgeleiders, elektronica, machinegereedschap en automatisering van productieapparatuur voor de fabrieken van morgen.

Sinds 1994 heeft deze wereldspeler ook een vestiging in ons land. Vanuit het Vlaams-Brabantse Roosdaal deelt een compact team van vijf medewerkers zijn expertise met Belgische en Luxemburgse klanten. Managing director Sven Peetroons staat sinds 2009 aan het roer van dit Belgische filiaal.

Met een zeer hoge bedieningsdynamiek en een intuïtieve multitouch-bediening spreekt de nieuwe contourbesturing TNC7 alle generaties op de werkvloer aan.

Uitgebreide service- en applicatieafdeling

“In onze Belgische vestiging profiteren we maximaal van de vernieuwende meet- en besturingsoplossingen die het Duitse moederbedrijf op de markt brengt”, bevestigt Peetroons. “Onderzoek en ontwikkeling maakt deel uit van het bedrijfs-DNA. Uiterste nauwkeurige HEIDENHAIN-instrumenten – inclusief van dochtermerken zoals AMO, ETEL en Numerik Jena  – worden in tal van industrieën ingezet, waaronder medische technologie, robotica en liften.”

“Vanuit Roosdaal verdelen we niet alleen deze producten, maar voorzien we ook onderhoud en herstellingen voor onze klanten. Via een uitgebreide service- en applicatieafdeling staan we hen met raad en daad bij, zowel on site als op afstand.” 

De troeven van Retrofit

Een van de specialisaties van HEIDENHAIN België is de ondersteuning van retrofits, ofwel het efficiënt upgraden van oude machines. “Voor dit retrofitproces doen we een beroep op ons uitgebreide netwerk van erkende partners”, legt Peetroons uit. “Zij adviseren klanten die de sterke punten van hun oude machine willen combineren met nieuwe technologie, zoals een state-of-the art besturing of nieuwe encoders. Met deze upgrades geven we machines een tweede leven, wat perfect past in onze duurzaamheidsstrategie. Het cradle-to-cradle-concept is in onze firma geen loos begrip!”

Minder metaalafval

Qua duurzaamheid kan het team van Sven Peetroons nog een andere troef voorleggen. “HEIDENHAIN staat immers bekend voor de productie van uiterst kwaliteitsvolle meetsystemen die lang meegaan. Omdat ze zo nauwkeurig zijn, krijgen klanten de kans om hun eigen machines uiterst efficiënt in te zetten. Dit veroorzaakt minder afval en spaart hierdoor op materialen. Als de HEIDENHAIN-onderdelen in de machines alsnog defect zouden gaan, staat ons team klaar om ze te herstellen of om ze voor recyclage te recupereren bij onze klant. Hij of zij kan tegen een lagere prijs een refurbished product aankopen, en bovendien het defecte product terugsturen tegen een interessante recyclagepremie.”

Gloednieuwe sturing van freesmachines

Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van HEIDENHAIN België zet Sven Peetroons een gloednieuwe oplossing voor de sturing van freesmachines in de kijker: de contourbesturing TNC7. “Met een zeer hoge bedieningsdynamiek en een intuïtieve multitouch-bediening bieden we een tool aan die alle generaties op de werkvloer aanspreekt”, geeft hij aan. “De TNC7 biedt ondersteuning met doordachte oplossingen, zoals een zeer veelzijdig pakket van cycli, intelligente tastfuncties en grafisch geleid 3D-inmeten van spanmiddelen en werkstukken. De gebruiker van dit besturingssysteem programmeert en stuurt de bewerkingen eenvoudig via Klartext syntax en een intuïtieve gebruikersinterface.”

Tot slot benadrukt Sven Peetroons graag dat HEIDENHAIN vanuit Roosdaal sinds april 2024 LTN-sleepringen en resolvers mag verdelen. Ook de encoders van Leine Linde behoren sinds kort tot het assortiment.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.