NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Plaatbewerking en verspaning met kennis van zaken
Zaakvoerder Sebastiaan Steen en zijn vriendin Ann-Sophie Samyn bij een van de recentste investeringen, een fiberlasersnijmachine met een 6 kW bron.

Plaatbewerking en verspaning met kennis van zaken

De meeste toeleveringsbedrijven in de metaalsector leggen zich toe op één specifieke activiteit, bijvoorbeeld verspanen of plaatbewerking. Steen Parts & Prototyping is een uitzondering. Sinds de overname in 2017 hebben Sebastiaan Steen en zijn vriendin Ann-Sophie Samyn ervoor gekozen om aan de bestaande specialisatie in verspaning plaatbewerking toe te voegen. De productiefaciliteiten werden uitgebreid, net als het machinepark. Het familiebedrijf uit West-Vlaamse Zedelgem (bij Brugge) kan ook rekenen op een gedreven team van medewerkers met kennis van zaken. En het blijft technisch geschoold personeel zoeken om de klanten in de toekomst eenzelfde hoge kwaliteit te garanderen.

Steen Parts & Prototyping produceert geen eigen afgewerkte producten, maar maakt alle mogelijke onderdelen in metaal en kunststof die in de industrie gebruikt kunnen worden. Dat varieert van kleine tandwielen tot volledige constructies voor machines. Daarvoor starten ze vanaf de 2D-tekeningen of 3D-ontwerpen die door maakbedrijven uit diverse sectoren aangeleverd worden. 

Het familiebedrijf biedt zijn medewerkers een up-to-date park met CNC-gestuurde machines, ondergebracht in een propere productiehal.

Er was nog een leemte

“Vóór de overname, iets meer dan vijf jaar geleden, was dit bedrijf gespecialiseerd in verspanende bewerkingen met focus op enkelstuks en maatwerk. Ik ben ervan overtuigd dat je door hard te werken en gericht te investeren verder kan groeien. Daarom liet ik onmiddellijk een nieuwe productiehal van 2.400 m² bijbouwen. Stap voor stap werd het machinepark verder geoptimaliseerd om voor onze klanten ook kleine en middelgrote series te kunnen produceren. Intussen omvat de productiehal 5 CNC-freesmachines voor de bewerking van de meest uiteenlopende werkstukken en 3 CNC-draaibanken om stukken tot 1000 mm lang met een maximale diameter van 300 mm te bewerken. Andere investeringen waren een automatische zaagmachine en een ontbraammachine”, vertelt zaakvoerder Sebastiaan Steen. “Voor plaatbewerking moesten we echter steevast een beroep doen op externe partners, waardoor je toch altijd een stuk inboet op het vlak van flexibiliteit. Die leemte wou ik nog vullen. We kochten een fiberlasersnijmachine met een 6 kW bron en een plooibank tot 100 ton, die compatibel met elkaar zijn, waardoor we sinds de zomer van 2022 zelf plaatmateriaal kunnen bewerken. Daarnaast installeerden we werkposten voor punt-, TIG- en MIG/MAG-lassen. Zo zijn we vandaag uitgegroeid tot een totaalpartner met kennis van zaken voor verspaning én plaatbewerking.”

De firma installeerde ook een plooibank tot 100 ton, die compatibel is met de fiberlasersnijmachine.

Effect van kruisbestuiving

Deze strategie heeft Steen Parts & Prototyping alvast geen windeieren gelegd. Zo zijn er niet alleen nieuwe klanten voor plaatbewerking bij gekomen, maar neemt door kruisbestuiving en mond-tot-mondreclame ook het klantenbestand voor verspaning verder toe. Het doel blijft om met alle klanten een langetermijnrelatie op te bouwen. Ze kunnen bij het toeleveringsbedrijf terecht met totaalprojecten, maar evenzeer met een complex onderdeel dat ze zelf niet kunnen bewerken. Wat ook de opdracht is, het ISO 9001-gecertificeerde bedrijf voert alles tot in de kleinste details nauwkeurig uit. Sebastiaan draait nog dagelijks mee op de werkvloer en Ann-Sophie neemt de administratieve taken voor haar rekening. 

“Het up-to-date park met CNC-gestuurde machines is uiteraard belangrijk, maar vooral onze gemotiveerde medewerkers met kennis van zaken op het vlak van verspaning en plaatbewerking betekenen een enorme toegevoegde waarde voor de klanten. Ons ervaren team staat garant voor een nauwkeurige afwerking van elke job, maar geeft ook advies hoe klanten hun producten verder kunnen optimaliseren”, legt Sebastiaan Steen uit. 

Steen Parts & Prototyping is gespecialiseerd in verspaning én plaatbewerking.

“We blijven trouwens continu op zoek naar technisch geschoold personeel, en dat is geen sinecure, met een aantal grote bedrijven in de buurt. Aangezien een aantal medewerkers op korte termijn met pensioen gaan, dringt ook een verjonging zich op. Het team werd vorig jaar dan wel versterkt met twee extra medewerkers, maar toch zijn er nog verschillende vacatures. Bij ons komen mensen terecht in een enthousiast team en krijgen ze een job vol variatie. Het beeld van metaalverwerkende bedrijven met vuile ateliers en verouderde machines geldt al lang niet meer. Steen Parts & Prototyping biedt een propere en gezonde werkomgeving met moderne machines.”    ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details