NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Plaatbewerking in een hogere versnelling brengen

Plaatbewerking in een hogere versnelling brengen

Machineering bracht het kruim van metaalverwerkend België samen in Brussels Expo. Als specialist in plaatbewerking was VAC MACHINES present om de nieuwigheden die de show stalen tijdens de afgelopen editie van de EMO aan het Belgische publiek voor te stellen. We stellen enkele ervan graag aan u voor in dit artikel.

Een eerste opvallende aanwezige op de stand van VAC MACHINES was de TruLaser3030 van Trumpf. Deze fiberlaser zat barstensvol features die plaatbewerkers ondersteunen in het afleveren van een product van topkwaliteit aan een uitstekende prijs per snede. CoolLine bijvoorbeeld, voegt tijdens het snijden water toe. Een techniek die vooral bij het maken van kleine en moeilijke onderdelen in dikke materialen, een enorme kwaliteitstroef geeft. Daarnaast is er DetectLine, een optisch meetsysteem dat op basis van verschillende metingen de positie van individuele gaten bepaalt en de contour snijdt. DetectLine heeft nog een tweede functie: het automatisch instellen van de optimale focuspositie. De camera controleert de breedte van de snijvoeg en zendt de correctiewaarde voor de focale positie door naar de controle-unit. De breedte van de snijvoeg wordt automatisch aangepast aan de plaatdikte,  dit zorgt voor een ongeëvenaarde snijkwaliteit, zelfs in dikke materialen, zonder de snijsnelheid te moeten minderen. BrightLine zorgt ervoor dat de losgesneden werkstukken gemakkelijk uit het restrooster kunnen genomen worden, dit maakt het werk van de machineoperator veel eenvoudiger.

Antwoord op vraag naar meer flexibiliteit en rendabiliteit

TRUMPF had bij de ontwikkeling van zijn lasertechnologie uiteraard ook oog voor de toenemende vraag naar flexibiliteit en rendabiliteit. De HighSpeed Eco nozzle werd precies met dat voor ogen ontworpen. Dankzij zijn gepatenteerd ontwerp geeft deze nozzle een boost aan uw productiviteit (tot 100% hogere toevoersnelheid) terwijl het verbruik van snijgas tot 70% lager ligt bij het snijden met stikstof. Zijn geheim zit hem in de optimale doorvoer van het snijgas door de nozzle en de strategische plaats op de plaat zodat het snijgas terechtkomt waar het moet zijn, zonder verlies. Vooral voor wie met stikstof wil snijden, betekent dat een enorme kostenbesparing. Verder kunnen de lasersnijmachines worden uitgerust met een automatische nozzlewisselaar.

EP_1545_MF01

Door een hoge verplaatsingssnelheid te combineren met optimale werkomstandigheden kunnen plaatbewerkers de totale productiviteit verbeteren.

 

In functie van het te snijden materiaal kiest de machine dan zelf de gepaste nozzle, zodat de productie niet hoeft stilgelegd te worden. Om het programmeerwerk te vereenvoudigen is er Drop&Cut. Met behulp van cameraondersteuning kunnen onderdelen uit bestaande programma’s in seconden nagenest worden in de plaat. Dit systeem stelt plaatbewerkers in staat om wat overblijft in hun platen efficiënt te benutten zonder tijdverlies.

Zo ergonomisch mogelijk plooien

Op de stand ging ook ruime aandacht naar het plooien met de TruBend 7000 serie. Ergonomisch ontworpen plooibanken die het perfecte voorbeeld zijn van de synergie tussen de bediener en de machine. Door een hoge verplaatsingssnelheid te combineren met optimale werkomstandigheden kunnen plaatbewerkers de totale productiviteit verbeteren. Ook hier weer vallen de vele kleine features op die het verschil maken in werkcomfort, kwaliteit en efficiëntie. Iets eenvoudig als ledverlichting op de plaats waar de gereedschappen moeten komen bijvoorbeeld kan een wereld van verschil betekenen. Maar evengoed een hoekmeetsysteem om de kwaliteit te garanderen en het veiligheidssysteem dat zich automatisch aan de hoogte van de gereedschappen aanpast. Zowel de voetpedalen als de steuntafel zijn in de hoogte instelbaar voor het optimale comfort voor de operator. Op die manier kunnen kleine stukken op de meeste ergonomische manier geplooid worden. Het TecZone Bend programmeerplatform ten slotte geeft de keuze tussen offline of op de machine programmeren. 2D- en 3D-tekeningen kunnen binnen de kortste keren ontvouwen worden en omgezet in een plooiprogramma zodat ook iemand met weinig plooiervaring aan de slag kan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.