Plaatbewerking in eigen beheer nemen geeft ademruimte om te groeien
02:30
11-10-2018

Plaatbewerking in eigen beheer nemen geeft ademruimte om te groeien

De voedingssector is van oudsher sterk vertegenwoordigd in West-Vlaanderen. De manier van kweken, oogsten en verwerken is door de jaren heen echter sterk veranderd. Dit heeft ook Deprez Construct begrepen, een familiebedrijf gespecialiseerd in de bouw van transportband- en boxhandlinginstallaties. Dat het zich aanpast aan de tijd en de markt heeft het vorig jaar eens te meer bewezen door de plaatbewerking in huis te nemen. LVD leverde de machines en de ondersteuning om zo een voorsprong in flexibiliteit te kunnen nemen

De expertise in machinebouw van Deprez Construct begon in 1984 in Ichtegem in de landbouwsector maar het bedrijf levert intussen ook zijn diensten aan voedingsbedrijven en aan de bulk- en recyclagesector. Oprichter Johan Deprez kon vier jaar geleden ook zijn zoon Jeroen warm maken voor dit verhaal. “Vroeger hielpen we de landbouwers met oplossingen om hun aardappelen te rooien. Vandaag dragen onze machines hun steentje bij in frietfabrieken. Die evolutie was enkel mogelijk omdat we niet alleen onze stiel beheersen, maar ook een goed inzicht hebben in de processen van onze klanten. Onze drang om steeds te innoveren en te verbeteren is de rode draad in ons verhaal”, aldus productieverantwoordelijke Jeroen Deprez.

Plaatbewerking in eigen beheer nemen geeft ademruimte om te groeienHet opstarten van een eigen plaatbewerkingsafdeling liet Deprez Construct toe om een sprong in flexibiliteit te nemen.

Winnen aan flexibiliteit
Die knowhow bleef niet onopgemerkt. Deprez Construct groeide de laatste jaren enorm. De productiesite in Ichtegem barstte stilaan uit haar voegen. “De mogelijkheden om uit te breiden waren uitgeput, dus drong een verhuis zich op. Ons oog viel op een groot stuk terrein in Kortemark. Voor ons het uitgelezen moment om voortaan plaatbewerking in eigen huis uit te voeren. Niet uit kostprijsoverwegingen, maar om te winnen aan flexibiliteit. Plaatbewerking is de eerste fase in ons productieproces. Met deze toevoeging wilden we de doorlooptijden inkorten en dringende zaken makkelijker kunnen inplannen. Bovendien geeft het ons de volledige controle over ons productieproces.”

Naam en faam in plooien
Deprez ging op zoek naar een lasersnijmachine en een plooibank. “De plooibank vormde de sleutel in deze investering, want we wilden sowieso twee machines van dezelfde fabrikant. Plooiwerk vraagt om net dat tikkeltje meer vakmanschap in vergelijking met lasersnijden. Omdat we van nul begonnen, wilden we een machine en een leverancier die onze operatoren de best mogelijke ondersteuning konden bieden. En dan kom je al snel uit bij LVD, die volledig terecht naam en faam in plooien hebben en ook nog eens op een boogscheut van ons zitten.” Deprez Construct koos uiteindelijk voor de Easy-Form 220/61 afkantpers en de Phoenix 6020 4 kW fiberlasersnijmachine. “Door wat groter te gaan, kunnen we het gros van onze stukken zelf produceren en nog meer efficiëntie halen.”

Plaatbewerking in eigen beheer nemen geeft ademruimte om te groeienJeroen Deprez en Claude Stragier van LVD: “Omdat we van nul begonnen, wilden we een machine en een leverancier die onze operatoren de best mogelijke ondersteuning konden bieden”.

Software maakt mee het verschil
LVD overtuigde Deprez Construct met meer dan louter zijn machines. “De software steekt er toch ook een stuk bovenuit”, geeft Deprez aan. “Voorlopig gebruiken we enkel CADMAN-B (plooien) en CADMAN-L (laser), die het leven van onze operatoren al veel eenvoudiger maken. Nog voor het einde van het jaar willen we de volgende stap zetten. Dan moet CADMAN-JOB, gekoppeld aan ons ERP-systeem, het centrale aanstuurpunt worden. Dat gaat niet op één dag. Op zich was het al een uitdaging om plaatbewerking in onze bedrijfsstructuur te integreren. We leren elke dag een beetje beter hoe we de verschillende stappen in ons productieproces perfect op elkaar kunnen afstemmen. En daar zal de software van LVD in de toekomst alleen maar belangrijker bij worden.”

Meer ademruimte
Ondanks de uitdagingen heeft Deprez zich de evolutie nog geen seconde beklaagd. “Sinds de komst naar Kortemark en de introductie van plaatbewerking en nieuwe mensen hebben we letterlijk en figuurlijk meer ruimte over. Dat heeft alles te maken met de flexibiliteit die we gewonnen hebben, waardoor we efficiënter de verschillende bewerkingsstappen doorlopen en de wachttijden drastisch reduceerden. Ook de kwaliteit verbeterde. Er is nu immers een rechtstreeks link tussen onze tekenaars en de mannen aan de machines. Dat betekent dat we sneller kunnen terugkoppelen om een ontwerp te optimaliseren. Op die manier willen we de komende jaren onze slogan ‘taking better care of goods’ nog meer in de praktijk brengen. Met LVD hebben we daar alvast de geknipte partner voor die als familiebedrijf ook echt onze taal spreekt.”  

Tekst en beeld: Valérie Couplezx
Uitgelichte afbeelding: 
Sinds de komst naar Kortemark en de introductie van plaatbewerking en nieuwe mensen heeft Deprez Construct letterlijk en figuurlijk meer ruimte over.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

SchunkVeilig en net met opvangbakken