NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Plasmasnijden naar een hoger niveau tillen
De plasmasnijmachines moeten sneller, nauwkeuriger en efficiënter werken. Kjellberg Finsterwalde is meer dan zestig jaar actief in die markt.

Plasmasnijden naar een hoger niveau tillen

Kjellberg Finsterwalde, dat in de Benelux door Plasma Solutions vertegenwoordigd wordt, blijft dan ook volop inzetten op ­innovatieve technologieën, technieken, machines en software. Getuige daarvan zijn de uitbreiding van de Smart Focus reeks met een 170 A bron, vooral gericht op kleinere ateliers, en de nieuwste generatie plasmabronnen van de Q reeks, waarmee metaalbewerkers klaar zijn voor een gedigitaliseerde productie.

De Q reeks is het nieuwe vlaggenschip van ­Kjellberg. Die was al beschikbaar in de versies 150 A en 300 A, maar in het voorjaar van 2021 wordt daar de 450 A aan toegevoegd. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen in dezelfde behuizing immers tot drie stroommodules van 150 A geplaats worden, waardoor het mogelijk is om de snijprestaties uit te breiden in functie van de behoeften van elke specifieke toepassing. Met deze Q plasmabronnen kunnen werkstukken met een dikte van 0,5 tot maar liefst 120 mm gesneden worden. Ze zijn geschikt voor de bewerking van de meest uiteenlopende materia­len, zoals staal, rvs, aluminium, koper, messing en titanium. De bronnen (met gas­console Q-Gas) maken gebruik van alle mogelijke procesgassen: lucht, zuurstof, stikstof, argon, waterstof en formeergas en kenmerken zich door een lage emissie. Verder is er een budgetvriendelijke gasconsole Q-GAS_O2 voor het snijden van staal met argon markeren en mogelijkheid tot het snijden van rvs en aluminium.

De Smart Focus reeks van Kjellberg. In 2021 wordt de nieuwste telg, de 170 A, voorgesteld.

Digitaal geregeld

De bekende Kjellberg Contour Cut en Silent Cut technologie wordt hier nog verder ge­optimaliseerd, wat de snijsnelheden verhoogt en de werking nog stiller maakt. De bron gebruikt digitaal geregelde invertermodules, waardoor Kjellberg een optimaal geregelde snijstroom en markeerstroom verkrijgt. Ook de gasregeling en koeling zit volledig in deze digitale procescommunicatie verwerkt. Dat resulteert in een ongeëvenaarde snij- en markeerkwaliteit en een verhoogde levensduur van de slijtdelen in de toorts. Deze Q plasmabron weegt 42% minder dan de HiFocus en zelfs 50% minder dan gelijkaardige bronnen van andere fabrikanten. Bij een nieuwe bron hoort een nieuwe toorts. De Q plasmasnijbron kan de Q plasmatoortsen, met hun snel wisselbare kop, automatisch identifi­ceren. Ze zijn voorzien van efficiënte koeling.

Er is een budgetvriendelijke gasconsole Q-GAS_O2 voor het snijden van staal met argon markeren en mogelijkheid tot het snijden van rvs en aluminium.

Kaart van vernieuwing trekken

“Met de vooruitstrevende Q plasmabronnen trekt Kjellberg opnieuw resoluut de kaart van de vernieuwing, want met deze innovatie zetten we in op actuele thema’s als smart factory en e-services. De procescommunicatie gebeurt via EtherCat, wat leidt tot een vlekkeloze communicatie met het geleidingssysteem, de snijtafel, de robot en alle andere componenten in het productieproces”, stelt Jan van Overbeeke, zaakvoerder van Plasma Solutions. “Updates en diagnoses worden uitgevoerd via een een­voudige en veilige VPN-verbinding op afstand. Via de web­gebaseerde gebruikersinterface Q-desk krijgen operatoren, werkvoorbereiders en medewerkers van de calculatieafdeling uitgebreide informatie over de machine, het proces en het verbruik. Aan de hand van duidelijke instructie­video’s en FAQ’s krijgen operatoren online ondersteuning bij eventuele vragen of problemen. Ze krijgen ook alle informatie om alle tools preventief te onderhouden, waardoor stilstand tot een absoluut minimum beperkt kan worden. Alles is dus aanwezig voor een intelligente diagnose en monitoring van zowel componenten als proces.”

Via de webgebaseerde gebruikersinterface Q-desk krijgt men uitgebreide informatie over de machine, het proces en het verbruik.

Smart Focus 170 A

Kjellberg blijft ook investeren in uitbreiding van de gekende Smart Focus reeks met onder meer een vereenvoudigde automatische gascontrole voor staal en dit met de mogelijkheid van fijn markeren via argon. “In 2021 wordt aan deze familie, die al beschikbaar was in de versies 130, 200, 300 en 400, immers een nieuwe telg toegevoegd: de 170 A bron. Deze nieuwe bron is geschikt voor het snijbereik van 1 tot 50 mm en levert in alle omstandigheden met slechts enkele instellingen de hoogste snijkwaliteit en –snelheid. De geoptimaliseerde gasregelaars en toortsen beschermen de verbruiksmaterialen, verminderen het gasverbruik en de kosten per snijmeter”, zegt van Overbeeke. “Deze nieuwe plasmabron is gedimensioneerd om een primaire aansluiting onder 63 A te krijgen, wat vooral belangrijk is voor gebruik in kleinere ateliers. Ook deze nieuwe plasmabron is uitgerust met de gekende Kjellberg technologieën Contour Cut, Contour Cut Speed en Silent Cut.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.