Kennametal
02:38
12-11-2018

Plug and Play

Kennametal maakt dIep-uitdraaien gemakkelijk

Je kunt bijna elke machinefabriek binnenwandelen en is er een goede kans dat het je hoge gejank zult horen van een diepe inwendige draaibewerking, het schrille oorverdovende geluid genoeg om zelfs de slecht gehorige onder ons rennen weg voor een paar oordopjes. Het is een probleem dat metaalbewerkers al heeft geplaagd sinds de dag dat draaimachine-uitvinder Henry Maudslay eerst een stuk staal inklemde en probeerde er een gat doorheen te boren, en het is alleen maar erger geworden omdat metalen harder en uitdagender zijn geworden om te bewerken.

Niet meer. Kennametal’s nieuwste wapen in de oorlog tegen trilling is er een waarvan metaalbewerkers overal zullen zeggen: “Ik heb dat nodig.” Het nieuwe systeem beroemd zich er op het meest effectieve anti-ratelmechanisme te bieden dat ooit door Kennametal is ontwikkeld, en biedt ook een uitgebreid assortiment van verwisselbare plaathouders en schachtmaten.

Ga het trillingvrije tijdperk in
Iemand die er alles van weet, is Sam Eichelberger, producten-ingenieur voor ontwikkeling van draaimachine systemen en onderdeel van het team dat de interne dempingsmechanismen ontwikkelde. “Misschien wel het belangrijkste om te weten over de nieuwe bar is dat het
plug-and-play is”, zegt hij. “Er is helemaal geen noodzaak voor instellen of aanpassingen – je trekt hem gewoon uit de doos, monteert hem in de gereedschappenhouder en ga uitdraaien”.

Er is meer aan het verhaal dan het maken van een stillere werkplaats om in te werken. Het opheffen van trillingen en trillingsfrequenties , verlengt de standtijd van het gereedschap aanzienlijk, laat staan ??het positieve effect op de afwerking van onderdelen. En wanneer gereedschappen langer meegaan, kunnen ze zwaarder worden belast, met aanzetsnelheden, snijsnelheden en snedediepten, waarvan menig verspaning expert ooit dacht dat die niet haalbaar zou zijn.

Eichelberger is een van hen. Hij somt een aantal functies op die niet alleen het trillingvrije systeem tot de meest eenvoudige aan te brengen boorbaar maken waar je ooit mee zult werken, maar ook het meest productieve. Deze omvatten een vertande, schroef verbinding aan het einde van de baar, die veilig een verscheidenheid aan soorten en maten van verwisselbare gereedschappen klemt. Beter nog, de koppen zelf zijn op beter wijze ontworpen, met een kortere lengte en lichter gewicht dat voor meer stabiliteit zorgt en bijdraagt aan de verbeterde prestaties van het uitdraaigereedschap. Ze zijn ook van koelvloeistof kanalen voorzien om een stroom hogedruk-koelmiddel precies te richten waar dat het meest nodig is. Het resultaat is probleemloze spaanbeheersing samen met maximale koeling in de snijzone.

Het belangrijkste is de interne demper. Said Eichelberger: “De boorbaren zijn zowel trillings- als onderhoudsvrij. In de baar zit een massa die wordt ondersteund door een paar elastische steunen, en waarbinnen een dempingsvloeistof zit. Deze massa trilt op een vooraf bepaalde frequentie tijdens het bewerken, waardoor de natuurlijke frequentie van de boorbaar eromheen wordt verzwakt om trillingen te onderdrukken. Er zijn geen slijtageonderdelen waar je je zorgen over hoeft te maken, of instellingen – zoals Sam al zei, je hebt hem zojuist ingesteld en vergeet het verder ”

Natuurlijk zijn boorbaren net zo goed als de methode waarmee ze in de machine worden geklemd. Kennametal heeft deze kritieke overweging aangepakt door machinespecifieke revolverkoppelingen te leveren, samen met een speciale gespleten bus voor maximale stijfheid. “Dat is het doel van dit product”, zegt Kennametal’s wereldwijde productmanager John Gable. “De grootste stabiliteit mogelijk en de meest effectieve dempingsoplossing die beschikbaar is, momenteel”

Iedereen die ooit moeite heeft gedaan om een ??boorbaar precies op centerhoogte te krijgen, zal het waarderen dat het instellen uiterst eenvoudig is. “Er is een referentievlak op de bovenkant van het de gereedschapkop dat een visuele hoekzoeker herbergt,” merkte Eichelberger op. “Je draait gewoon de boorbaar totdat de indicator nul aangeeft en klem hem dan op zijn plaats.”

Gezien de hogere kosten van een dergelijk bewerking systeem, zal men ook waarderen dat de gereedschaps koppen na een botsing vervangbaar zijn, waardoor schade aan de bar zelf wordt voorkomen. En gebruikers van het oudere bewerking systeem van Kennametal zullen merken dat hun nieuwe koppen perfect passen bij het gebruik van een adapter.

Gezien de hogere kosten van een dergelijk bewerking systeem, zal men ook waarderen dat de gereedschaps koppen na een botsing vervangbaar zijn, waardoor schade aan de bar zelf wordt voorkomen. En gebruikers van het oudere bewerking systeem van Kennametal zullen merken dat hun nieuwe koppen perfect passen bij het gebruik van een adapter.

“De portefeuille voor onze boorbaren formaten varieert van een inch in diameter tot vier inch, terwijl de metrische versie begint bij 25 mm en gaat naar 100 mm,” zei Gable. “Er zijn ook verschillende uitwisselbare kopstijlen verkrijgbaar, van geschroefde met positieve snijkanten voor fijne nabewerking tot negatieve geklemde snijkantsvormen, geometrieën voor zwaar voorbewerken. De boorbaren zijn ontworpen om uit te blinken in veeleisende toepassingen, en dat is precies wat hij doet. “

Metaalvak België partners

IgusCibo