NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Polet koopt derde Yaskawa robot

Polet koopt derde Yaskawa robot

Naast een Yaskawa robot lascel waar veel verschillende producten doorheen gaan, zijn er inmiddels ook twee andere Yaskawa robots daar aan het werk om bepaalde Polet – De Pypere producten te lassen en spuiten. Deze moderniseringsslag heeft voor de nodige verbeteringen gezorgd in zowel efficiëntie als productiviteit.

Vooruitdenkend

Polet – De Pypere is leverancier en fabrikant van professioneel gereedschap en hobbytools voor tuin, bouw en industrie: spaden, schoppen, schoffels, hakken, onkruidstekers en nog veel meer worden gemaakt door deze volledig Belgische onderneming die al in 1865 de eerste spadebladen smeedde. Van eenvoudige smidse groeide het bedrijf uit tot een industriële onderneming die met een vooruitdenkende blik  continu investeert in het automatiseren en optimaliseren van zijn producten met respect voor de oude technologie . Hiervoor was al een ArcWorld cel met draaitafel en 2 manipulatoren aangekocht. Recent is aan het Yaskawa robot gamma bij Polet ook een spuitrobot toegevoegd en een tweede lasrobot, type MA1440.

De standaard ArcWorld lascel wordt gebruikt voor het lassen van kleinere stukken met voornamelijk korte lassen. Hierbij maakt de robot veel bewegingen met weinig lassen. “Het concept sprak mij erg aan. De operator heeft geen loopwerk meer. Het beladen en ontladen van de cel is helemaal niet arbeidsintensief,” aldus Stefaan Denolf, technisch directeur.  Er moeten soms wel twintig stuks in een matrijs geplaatst worden voor het lassen. Zonder de ArcWorld cel betekende dit dat de operator hierbij veel moest lopen maar dit behoort nu gelukkig tot het verleden. 

Compact

“De cel is compact: een slangenpakket loopt door de arm van de robot. De robot kan hierdoor heel snelle bewegingen aan  zonder rekening te moeten houden met het slangenpakket,” vertelt Denolf over de verdere voordelen van de ArcWorld cel. “De prijs was ook heel concurrerend.”

In maart is Polet – De Pypere verhuisd naar een nieuwe locatie waar vier nieuwe machines zijn neergezet, waaronder de ArcWorld cel. RoboFlex, partner van Yaskawa, heeft de Fronius CMT stroombron en het slangenpakket ingebouwd. Zij hebben ook een aantal dagen opleiding verzorgd, gevolgd door nog een dag opleiding van een Yaskawa trainer. Op dit moment worden 50 verschillende producten in de ArcWorld gelast. Door het CMT lasproces kan nagenoeg spatloos gelast worden zodat er praktisch geen nabewerking nodig is.

Spades lassen en spuiten

Naast de lascel is er ook een Yaskawa MA1440 lasrobot die een ander gedeelte van het laswerk verzorgt. Deze is bedoeld om de  spades te lassen, een zeer populair Polet product. De lasrobot is gekocht om een oude robot te vervangen. De afwerking van de spades wordt verzorgd door de meest recente ontwikkeling: een natlak lijn met een Yaskawa spuitrobot. Deze geeft alle artikelen een mooi kleurtje en worden ze beschermd tegen corrosie.

“Door de Yaskawa robots heb ik minder operators nodig en een paar lassers minder. Lassers zijn duurder dan operators en die vind je zomaar niet. Een operator is geen lasser.” Stefaan Denolf vertelt over een verdubbeling in capaciteit. Terwijl de robot last of spuit, kan de operator zich bezig houden met beladen of ontladen. “Tot dusver is het gewoon super. Onze doelstellingen zijn opgelost. De robots zijn erg betrouwbaar.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.