NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Ponsmachine levert voor elke veiligheidsdeur in staal feilloos de juiste onderdelen
Vincent Sana: “Voor ons was dit een strategische investering in onze toekomst. De machine geeft ons immers de capaciteit om weer verder te groeien.”

Ponsmachine levert voor elke veiligheidsdeur in staal feilloos de juiste onderdelen

Zeg niet zomaar deur tegen de deuren van Heinen Doors. Het bedrijf uit Malmedy heeft van de productie van veiligheidsdeuren in staal zijn specialiteit gemaakt. Elke deur wordt volgens de vereiste classificaties op maat van de klant afgewerkt en krijgt de garantie mee dat ze minstens vijftien jaar haar eigenschappen zal behouden. Door de modulaire opbouw kan er toch bijzonder efficiënt gewerkt worden in het atelier, met sinds kort de TruPunch 5000 als kloppend hart.

Zoals zoveel metaalverwerkende bedrijven, is Heinen Doors ontstaan uit de plaatselijke smidse. Als het ware weggestopt onder de kathedraal in Malmedy, maar wat er van de band rolt mag gezien worden en heeft intussen internationale faam gekregen. 

“In de jaren 60 evolueerde de activiteit en ging men steeds meer metaal voor bouw- en constructiewerk afleveren”, vertelt general manager Vincent Sana. Toen de zoon Hans-Dieter Heinen ook het bedrijf kwam versterken, zocht hij vanuit zijn achtergrond als burgerlijk ingenieur naar een manier om Heinen nog meer te onderscheiden op de markt. “Met een eigen uniek product dat toegevoegde waarde bracht. Van daaruit is het idee gegroeid om de productie voortaan toe te spitsen op stalen veiligheidsdeuren. De grote brand in de grootwarenhuisketen Innovation in 1967 had ook bij de overheid immers het bewustzijn rond brandveiligheid aangewakkerd.”

Heinen Doors werkt al jaren samen met V.A.C. Machines en TRUMPF. “We weten dat we op hen aan kunnen voor service.”

Duurzame stalen veiligheidsdeuren

Een schot in de roos. In 1973 tekenden ze in Malmedy voor een wereldprimeur, met de ontwikkeling van hun eerste brandwerende stalen deur die geschikt was voor intensief gebruik. Heinen Doors kan dus een 50-jarig jubileum vieren in 2023. Vandaag worden er per jaar 4.000 à 5.000 veiligheidsdeuren geproduceerd, met wisselende eigenschappen: brandwerend, inbraakwerend, antipaniek, explosiebestendig, kogelwerend, lucht- en rookdicht, geluidsisolerend… noem maar op. Volgens de specificaties die de normen voorschrijven en altijd met kwaliteit en een lange levensduur voor ogen. 

Sana: “We garanderen dat onze stalen veiligheidsdeuren vijftien jaar hun prestaties behouden. Maar eigenlijk gaan ze veel langer mee. Met onze strenge kwaliteitseisen in elke fase van de productie maken we echt het verschil. De basis van elke deur die hier vertrekt is het modulaire Metal+ concept. Een standaardveiligheidsdeur die getest is en na één miljoen cycli van openen en sluiten nog steeds presteert. In functie van de eisen die de toepassingen van onze klant voorschrijft voegen we daar dan nog één of meerdere eigenschappen aan toe. Altijd met de nodige certificaties. Altijd met de nodige accessoires. Altijd op maat van de noden en de wettelijke eisen.”

Om zijn stalen deuren tot in de puntjes op te bouwen en af te werken, werkt Heinen Doors met een interne configurator die rechtstreeks de machines aanstuurt.

Configurator om productie feilloos aan te sturen

Om zijn stalen deuren tot in de puntjes op te bouwen en af te werken, werkt Heinen Doors met een interne configurator. “Een volautomatisch systeem dat vanuit het order meteen de machines aanstuurt”, legt Sana uit. “Zo kunnen we makkelijk het overzicht behouden en zonder fouten te werk gaan in de productie.” 

Geen evidentie, zo’n interface. Gelukkig kon Heinen Doors rekenen op een sterke partner. “We werken al jaren samen met V.A.C. Machines en TRUMPF. We wisten dat we op hen aan konden voor service. En ook met deze uitdaging hebben ze ons niet teleurgesteld. We hebben hen uitgelegd wat we wilden bereiken en zijn zeer goed geholpen.” Toen een investering in een nieuwe ponsmachine zich opdrong, hebben ze dan ook niet getwijfeld waar aan te kloppen. “De vraag naar onze deuren groeit nog elk jaar. We wilden extra productiecapaciteit creëren en tegelijk nieuwe mogelijkheden toevoegen aan onze productie.”

Sinds kort is de TruPunch 5000 het kloppend hart in de productie van Heinen Doors in Malmedy.

Capaciteit om verder te groeien

Een missie waarin de TruPunch 5000 met verve slaagt. “De interface was er. Wel zijn we nog een stuk verder gegaan in de programmatie. Een complex project dat toch een jaar voorbereiding gekost heeft, maar waarvan we nu dagelijks de vruchten plukken. Want je moet kunnen volgen: de machine is zo snel, van het wisselen van de gereedschappen tot het ponsen. Ik verbaas me er nog iedere keer over als ik ze in actie zie. Daarnaast kan ze er bijzonder veel bewerkingen bijnemen, zoals omvormingen, tappen, richten, markeren… 

Voor ons was dit een strategische investering in onze toekomst. De machine geeft ons immers de capaciteit om weer verder te groeien. Het accent ligt binnen Heinen Doors duidelijk op technologie en innovatie. Daarom onze keuze voor machines die het neusje van de zalm zijn. Maar ook onze medewerkers zijn cruciaal in dit verhaal. We automatiseren om de complexiteit te borgen en de juiste prestaties te garanderen. Maar we rekenen ook op hun vakkennis om samen ons doel te bereiken: een veiligheidsdeur die doet wat ze moet doen, als het moment er is”, besluit Sana.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details