NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Precisiegereedschappen voor micro- en langsdraaibewerkingen
Horn is een technologisch toonaangevende producent van precisiegereedschappen voor veeleisende verspanende bewerkingen.

Precisiegereedschappen voor micro- en langsdraaibewerkingen

Het vervaardigen van bijvoorbeeld schroeven voor gehoorapparaten, balansgewichten voor automatische polshorloges of micro­ gedraaide onderdelen voor medische toepassingen vereist knowhow, nauwkeurige machines en speciaal gereedschap. Als gevolg van de doorgaans erg kleine snijdieptes tot 0,01 mm worden immers zeer hoge eisen aan het gereedschap gesteld. Daartoe behoren glanzende oppervlakken en een hoge maatnauwkeurigheid van de onderdelen dankzij de lage snijdruk. Horn ontwikkelde geschikte oplossingen, zoals het μ-Finish systeem voor microbewerkingen en tools voor schuifkopdraaibanken. 

Buitendiameters van 0,1 mm, uitsparingen van 0,5 mm en aanzetten van 5 µm – welkom in de wereld van de microbewerkingen, waarvoor heel hoge eisen aan de gereedschappen gesteld worden. Aangezien de snijdieptes bij dergelijke toepassingen soms heel klein zijn, moeten de snijkanten zeer scherp zijn om de snijdruk zo laag mogelijk te houden. De slijpscherpe snijkanten verhogen echter het risico op micro chipping. Zelfs een kleine afbrokkeling van enkele µm aan de snijkant heeft een negatief effect op het bewerkte oppervlak. Voorts speelt de oppervlaktekwaliteit van het harkvlak een doorslaggevende rol. Om opstaande randen te vermijden, moet het harkvlak goede glij-eigenschappen vertonen. Daarom wordt het fijn geslepen of gepolijst.

De fabrikant uit Tübingen beschikt over een ultramoderne slijperij.

Omschakelingsnauwkeurigheid van 2,5 µm

Ook de klemming van de beitelplaatjes is prioritair bij het ontwerp van het gereedschap. Bij de bewerking van gedraaide onderdelen met kleine diameter moet de centerhoogte van het gereedschap nauwkeurig gemeten worden. Zelfs de kleinste afwijking heeft immers een negatief effect op de kwaliteit van het werkstuk. In het beste geval moet de operator het inzetstuk kunnen draaien zonder de centerhoogte te moeten bijstellen. Met het μ-Finish systeem biedt HORN een omschakelingssnauwkeurigheid van +/- 0,0025 mm bij het draaien van het dubbelzijdige inzetstuk. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nauwkeurige slijping van de omtrek van het snijelement, in combinatie met de solide integratie van de plaat. Bovendien zijn de contactvlakken van de vierkante houder ook geslepen, wat de holistische precisie van het hoornsysteem ten goede komt.

Het slijpen van een scherpe en onberispelijke snijkant vereist veel kennis. Slijpschijven met de fijnste korrels, speciale nieuwe slijptechnieken en een microscoop met 400x-vergroting zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat het gereedschap het vereiste prestatieniveau daadwerkelijk haalt. Elk element binnen het μ-Finish systeem wordt dan ook aan een grondige controle onderworpen. De hoge oppervlaktekwaliteit van het spit- en flankvlak, de centerhoogte en vooral de scherpte van de snijkant vormen daarbij belangrijke criteria. Visueel herkenbare onregelmatigheden op de snijkant vallen bij het µ-finish systeem meteen al buiten de tolerantie.

Horn biedt complete gereedschapsoplossingen voor gebruikers.

Horn ontwikkelt en levert echter niet alleen oplossingen voor dergelijke microbewerkingen, maar is bovendien ook een totaalleverancier voor alle gangbare langsdraaibewerkingen. Het uitgebreide assortiment wisselplaten kan gemakkelijk aan de eisen van verschillende bewerkingen bij het draaien op schuivende koppen aangepast worden. Met de bedrijven Graf Werkzeugsysteme, Boehlerit en W&F Werkzeugtechnik wordt nauw samengewerkt om ook oplossingen voor de interfaces tussen de wisselplaat en de machine en met betrekking tot ISO-gereedschappen te bieden.

Het S274 systeem met precisiegeslepen snijkanten maakt de nauwkeurige bewerking van zeer kleine gedraaide onderdelen mogelijk.

Brede kennis

Overal ter wereld maken bedrijven gebruik van de gereedschappen van Horn. Het familie­bedrijf uit Tübingen is dan ook uitgegroeid tot een technologisch toonaangevende producent van precisiegereedschappen voor veeleisende verspanende bewerkingen. Naast 25.000 standaardgereedschappen leverde deze fabrikant van hardmetalen gereedschappen intussen meer dan 150.000 speciale oplossingen aan zijn klanten. De kerncompetenties steunen op vier pijlers: een R&D-afdeling, een coatingtechnologie, een hardmetaalproductie en de productietechnologieën. De knowhow van Horn heeft niet alleen betrekking op snijgereedschap. De gereedschapsfabrikant ondersteunt zijn klanten en partners onder meer ook met kennis over de juiste toepassing en de ontwikkeling van nieuwe gereedschapssystemen en productieprocessen voor langsdraaibewerkingen. Dit omvat bijvoorbeeld competenties inzake aangedreven eenheden, gereedschapshouders voor bewerkingen aan de achterzijde, en volledige gereedschapsoplossingen.    

PAUL HORN – Standnummer 150

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details